Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Η τιμωρία των εντίμων


H έκτακτη εισφορά σε όσους δήλωσαν ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ χαρακτηρίστηκε κεφαλικός φόρος. Ορθώς. Το χαράτσι, 1.000 έως 5.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι οποίοι δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους και βρίσκονται ήδη στην ανώτατη φορολογική κλίμακα. Δηλαδή, αυτοί που δεν φοροδιαφεύγουν, δεν αποκρύπτουν, δεν διακινούν μαύρο χρήμα, δεν δουλεύουν στην παραοικονομία, αυτοί που πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους και έχουν τις μεγαλύτερες παρακρατήσεις, αυτοί που κατά τεκμήριον είναι οι πιο παραγωγικοί, καταρτισμένοι, εξειδικευμένοι και αποδοτικοί, αυτοί που φέτος σε στιγμές κρίσης καλούνται να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και το κράτος με την επινοητικότητα και την πείρα τους, αυτοί που είναι η καρδιά και ο εγκέφαλος της εθνικής οικονομίας, αυτοί ακριβώς τιμωρούνται... Έτσι αντιλαμβάνονται την πραγματική οικονομία και την κοινωνία οι κυβερνητικοί επιτελείς.

Την ίδια στιγμή η παραοικονομία, το μαύρο χρήμα και η ξεδιάντροπη φοροδιαφυγή δίνουν το δικό τους στίγμα στην κοινωνία: τη βυθίζουν στην υπανάπτυξη, στερώντας πόρους που απαιτούνται για την παιδεία, την περίθαλψη, την πρόνοια, τις υποδομές. Αλλά καθήκον, ίσως μοναδικό, της κάθε κυβέρνησης είναι να διασφαλίζει την ισοπολιτεία και την κοινωνική δικαιοσύνη, τιμωρώντας τους κλέφτες και ανταμείβοντας τους έντιμους. Όταν η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να φορολογήσει τους προκλητικά διαβιούντες εν χλιδή, όταν το μαύρο χρήμα δηλώνει τα SUV, τα σκάφη και τις βίλες σε υπεράκτιες εταιρείες, όταν μεγαλογιατροί και μεγαλοδικηγόροι δηλώνουν λιγότερα από μισθοσυντήρητους, τότε πώς τολμά να ζητά κι άλλους φόρους από όσους ήδη πληρώνουν τα μέγιστα;

Η κρίση θέτει δραματικά το ζήτημα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, της ισορροπημένης φορολόγησης, της αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει τίποτε. Τιμωρεί τους έντιμους, παγώνει την αγορά, εξοργίζει την κοινωνία, για να μαζέψει 274 εκατομμύρια, κι αφήνει δεκάδες δισ. να βγάζουν τη γλώσσα αφορολόγητα.

N. Ξυδάκης Καθημερινή

σκίτσο Ηλ Μακρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά