Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Σπατάλη δημοσίου χρήματος χωρίς διαφάνεια


Να απολογηθούν αυτοί που διαχειρίστηκαν το Γ΄ΚΠΣ στη Στερεά Ελλάδα «για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν τους πόρους του Προγράμματος και για τα αποτελέσματα που έφεραν», ζήτησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου μιλώντας στην συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι πολίτες οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι νέοι μας βρίσκονται στα όρια της φτώχειας, το δημόσιο χρήμα να σπαταλάται και η διαχείρισή του να γίνεται χωρίς διαφάνεια». Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι το αποτέλεσμα από τη διαχείριση του Γ΄ΚΠΣ είναι τελικά ένα μεγάλο έλλειμμα σε υποδομές και μια κατάσταση μιζέριας, που και ο ίδιος ο σημερινός Περιφερειάρχης ομολόγησε μετά από την περιοδεία του στους δήμους της Περιφέρειας, ενώ την ίδια στιγμή το ΕΣΠΑ, που «θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια δεν έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ» και «είναι τελικά ένα πρόγραμμα που κάνει τη Στερεά περιφέρεια δεύτερης κατηγορίας, που της στερεί πόρους που δικαιούται».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που είχε έγκαιρα θέσει τα προβλήματα της υλοποίησης του Προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια, παρομοίασε την διαχείριση του Γ΄ΚΠΣ, από την κυβέρνηση Καραμανλή με την διαχείριση του Α΄ ΚΠΣ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη την περίοδο 90-93, και μίλησε για καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και υποβάθμιση των οργάνων δημοκρατικού προγραμματισμού.

Αναφερόμενη στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος η κ. Αντωνίου είπε χαρακτηριστικά ότι «όλο το πρόγραμμα διεκδικεί νόμπελ αλχημείας», αφού όλοι γνωρίζουν ότι «για να απορροφηθούν οι πόροι μεταφέρθηκαν έργα του εθνικού σκέλους και παρόλα αυτά χρειάστηκαν και 3 παρατάσεις, ενώ το πραγματικό κλείσιμο του προγράμματος θα γίνει το 2011». Επιπλέον επισήμανε, ότι «ενώ το αρχικό πρόγραμμα είχε προϋπολογισμό 708.821.000 Ευρώ, το σημερινό κλείνει με δαπάνη 684.897.000 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 24 εκατομμύρια Ευρώ»

Σε σχέση με την υλοποίηση του Προγράμματος, η βουλευτής μίλησε για απόκρυψη στοιχείων, για «ανενεργά έργα» και για «έργα-γέφυρες» που δεν κατονομάζονται, αλλά μεταφέρονται για να υλοποιηθούν από το ΕΣΠΑ, το οποίο τελικά θα γεμίσει με έργα που δεν υλοποιήθηκαν από το Γ΄ ΚΠΣ. Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία η κ. Αντωνίου ανέφερε ότι «το 38% των συμβασιοποιημένων έργων θα χρεωθεί στο ΕΣΠΑ» πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτός από το ΠΕΠ 2000-2006, έχει υποθηκεύσει και το ΕΣΠΑ».

Σε σχέση με τους ελέγχους ποιότητας των έργων, η βουλευτής κατήγγειλε ότι οι έλεγχοι είναι προσχηματικοί και τα αποτελέσματά τους δεν δημοσιοποιούνται, όπως διαπίστωσε και προσωπικά μέσω των ερωτήσεων που κατέθεσε. .

Σε ό,τι αφορά το Γεωργικό Ταμείο, η κ. Αντωνίου είπε ότι βλέπουμε και καταλαβαίνουμε «για ποιο λόγο βρίσκονται σε αυτήν την κατάσταση οι αγρότες αφού α)δεν γίνεται καμία αναφορά σε ενισχύσεις κτηνοτροφίας, αν και προβλεπόταν αρχικά η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων, β) τα χρήματα για δασική πολιτική είναι ελάχιστα, γ) παρά την ανακοίνωση του Υπουργού για ένταξη των έργων Λιμνοδεξαμενής Νέου Μοναστηρίου και φράγματος Ρεγγινίου δεν γίνεται αναφορά».

Για τον τομέα της απασχόλησης, απευθυνόμενη στον Περιφερειάρχη, τόνισε ότι «στη σημερινή συγκυρία αποτελεί πρόκληση για τους πολίτες το γεγονός ότι, ενώ η Στερεά Ελλάδα παίρνει ενισχυμένους πόρους για την απασχόληση από το ΕΣΠΑ, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες πολιτικές για να μειωθεί η ανεργία. Τι να περιμένει ο πολίτης της Στερεάς όταν στατιστικά παρουσιάζεται πλουσιότερος του Θεσσαλού, του Ηπειρώτη, του Αθηναίου, όταν στατιστικά δεν είναι άνεργος και ευημερεί;»

Μιλώντας για τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι», έθεσε το ερώτημα γιατί, ενώ θεωρούνται από τις «πλέον επιτυχημένες δράσεις» του Γ’ ΚΠΣ, αλλάζει ο τρόπος υλοποίησής τους στο ΕΣΠΑ.

Τέλος η κ. Αντωνίου επισήμανε ότι «αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι μια ανατρεπτική πολιτική για το ΕΣΠΑ, με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Χρειάζεται να τεθούν στόχοι που θα εξυπηρετούν την ορθή διαχείριση των πόρων και την πολλαπλασιαστική αποτελεσματικότητά τους. Αυτό η σημερινή κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν τα πεπραγμένα της, δεν μπορεί και δεν έχει τη διάθεση να το κάνει». «Ίσως με όλα αυτά σας κούρασα, αλλά ανήκω σε ένα χώρο που είμαστε ξεκούραστοι, με προτάσεις, αποφασισμένοι να δουλέψουμε δίπλα στον πολίτη και τα προβλήματα του», κατέληξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Πελασγία από ψηλά