Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

Η «Βαρουφάκεια» μέθοδος που δε ξεχνά το Μαξίμου

Όταν μία ομάδα βλέπει ότι δεν μπορεί να σκοράρει, έχοντας ήδη δεχτεί τέσσερα γκολ, έχει την εξής... μία επιλογή.
Να ακολουθήσει την οδό των συνεχών καθυστερήσεων, με το βλέμμα της καρφωμένο στο χρονόμετρο, ελπίζοντας να διασώσει την αξιοπρέπειά της.
Την παραπάνω τακτική ο πρωθυπουργός δείχνει να την γνωρίζει καλά, καθώς την υιοθετεί σε μία σειρά «καυτών» ζητημάτων, τα οποία προηγουμένως είχε φροντίσει ο ίδιος να τα «σηκώσει» επικοινωνιακά.
Τελευταίο παράδειγμα η δημόσια παραδοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πως η όποια συμφωνία πάει για το φθινόπωρο, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ.
«Είναι ολοφάνερο ότι η πΓΔΜ τον Ιούνιο δεν πρόκειται να μπει στο ΝΑΤΟ... Είμαστε στον Απρίλιο, μια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί με διάφορους τρόπους. Εκείνοι θέλουν με δημοψήφισμα, το οποίο κρατάει 2 μήνες, μετά θα
πάει στη Βουλή και μετά θα πρέπει να συνεχίσει η Βουλή να κάνει συνταγματικές αλλαγές. Άρα, πάει για το φθινόπωρο» σημείωσε στο news247 ο υπουργός Εξωτερικών.
Με την παραδοχή αυτή ο κ.Κοτζιάς ουσιαστικά επιβεβαιώνει όλους όσοι ισχυρίζονταν πως η «κυβερνητική μεταμόρφωση» του Σκοπιανού σε πρώτο θέμα της πολιτικής μας επικαιρότητας έγινε κυρίως για δύο λόγους, οι οποίοι δεν πέτυχαν τους στόχους τους, γιαυτό και το Μέγαρο Μαξίμου αναδιπλώνεται με κομψό πάντα τρόπο:

- Πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού ήταν ο εμβολισμός της ΝΔ και η προσπάθεια δημιουργία ρήγματος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προφανή την ελπίδα ψαλιδίσματος των «γαλάζιων» δημοσκοπικών ποσοστών.

- Η προσπάθεια ενίσχυσης του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, σε μία συγκυρία που το κόμμα του Πάνου Καμμένου καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις εκτός Βουλής. Όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ.Καμμένος, εξαιτίας της διάστασης απόψεων με το Μέγαρο Μαξίμου ξιφουλκούσε, γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων ότι το πιθανότερο σενάριο ήταν οι διαπραγματεύσεις να μην προχωρήσουν. Πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε δια στόματος Κοτζιά.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, οι οποίοι μετά τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών, έκανα μια πιο πονηρή σκέψη.

Με την μετάθεση του ζητήματος για το φθινόπωρο ουσιαστικά η «καυτή» πατάτα του ονοματολογικού μεταφέρεται στην επόμενη κυβέρνηση, στην περίπτωση βεβαίως που είτε τον Σεπτέμβριο είτε τον Οκτώβριο ο κ.Τσίπρας στήσει κάλπες. Με τον τρόπο αυτό, πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληθεί να διαχειριστεί ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα τις πρώτες κιόλας μέρες της διακυβερνησής του.

Φαίνεται όμως ότι η τακτική της «μπάλας στην εξέδρα» ο Αλέξης Τσίπρας δεν τη χρησιμοποιεί μόνο για το σκοπιανό αλλά και για τα ζητήματα της οικονομίας.

Όπως όλα δείχνουν η υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης κινείται με αργούς ρυθμούς. Είναι γνωστό ότι οι δανειστές έχουν δώσει περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να την κλείσει μέχρι την 21η Ιουνίου.

Ήδη όμως στις Βρυξέλλες συζητείται ότι εξαιτίας των πολλών προαπαιτούμενων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ανεπίσημα οι θεσμοί θα κάνουν τα “στραβά” μάτια μέχρι και τις 12 Ιουλίου, περιμένοντας την ελληνική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια λοιπόν τα μέσα Ιουλίου αποτελούν το ανώτερο όριο, μέσα στο οποίο κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες τις εκκρεμότητες προκειμένου να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν να δούμε για μία ακόμα φορά σε εφαρμογή τη «Βαρουφάκεια» μέθοδο, σύμφωνα με την οποία η ασάφεια αλλά και η καθυστέρηση έχουν τον πρώτο λόγο. Μία μέθοδο, τον εμπνευστή της οποίας μπορεί το Μαξίμου να έχει αποκηρύξει, τον πυρήνα όμως της δε φαίνεται να τον έχει ξεχάσει.
Γ. Τρουπής-liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά