Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Με την έξοδο στις αγορές πήραμε την πολ ποζίσιον δεν κερδίσαμε την κούρσα

Ανεξαρτήτως πολιτικών ή όποιων άλλων διαφορών μπορεί να έχει κάποιος με την κυβέρνηση το χθεσινό τεστ εξόδου στις αγορές ήταν θετικό. Και είναι λάθος της αντιπολιτεύσεως να το χαρακτηρίζει «στημένο», «πλασματικό» και «επικοινωνιακό τέχνασμα».
Ακόμη κι αν υποκρύπτει, όπως υποστηρίζεται, προεκλογική σκοπιμότητα ήκιστα ενδιαφέρει. Ακόμη κι αν δικαιολογημένο ενδιαφέρον να πετύχει το «δοκιμαστικό» της Ελλάδας είχαν και οι εταίροι μας -αυτοί, λόγω ευρωεκλογών, να θέλουν να δείξουν ότι το «πείραμά» τους πέτυχε- ούτε αυτό πρέπει να μας απασχολεί. Στην πολιτική αντιπαράθεση πάντα υπάρχουν, απ' όλους, σκοπιμότητες. Το θέμα είναι να μην ζημιώνεται η χώρα. Και η χώρα με την έκδοση του ομολόγου δεν ζημιώθηκε.
Ακόμη και η μικρή επιβάρυνση του δημοσίου χρέους που συντελείται, μπορεί, αναλόγως των επομένων βημάτων που θα γίνουν και των εξελίξεων που μετά το Φθινόπωρο θα σημειωθούν στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, να αποδειχθεί αμελητέα και αναγκαίο κόστος που έπρεπε να αναληφθεί.
Η μεγάλη προσφορά που υπήρξε (και που ενδεχομένως σήμερα μάθουμε ότι ξεπέρασε ακόμη και τα 17 δις. ευρώ) για
το πενταετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου αναμφίβολα δείχνει ότι το κλίμα στις αγορές για την Ελλάδα έχει αλλάξει. Με την τοποθέτηση των χρημάτων τους οι επενδυτές φαίνεται ότι ξεπερνούν ή δεν αξιολογούν ως σημαντικό ακόμη και το πολιτικό ρίσκο.
Η εμπιστοσύνη, για τη δυνατότητα της χώρας να τα καταφέρει να μην χρεοκοπήσει, δείχνει να αποκαθίσταται. Φυσικά το αν θα καταφέρει και να ανακάμψει είναι στοίχημα που χρειάζεται ακόμη χρόνο και προσπάθεια για να κερδηθεί. Η κρίση δεν τελείωσε επειδή πήραμε την πρώτη πολ ποζίσιον στην κούρσα που, υποθέτω στο επόμενο εξάμηνο, θα ξεκινήσει για έξοδο στις αγορές.
Προσώρας (και όπως θα ανακοινωθεί σήμερα) θα πάρουμε 2,5 ίσως και 3 δισ. με επιτόκιο κάτω από 5,3%. Not bad. Θα είναι μάλιστα λάθος της κυβερνήσεως αν πάρει περισσότερα. Όχι γιατί θα μας θεωρήσουν «ζήτουλες», αλλά γιατί έτσι θα υπονομεύσει την επόμενη έκδοση. Εξάλλου ενδέχεται να μην έχουμε και τη δυνατότητα να πάρουμε πολύ περισσότερα, αφού από το «ξεκαθάρισμα» των προσφορών που θα γίνει το πιθανότερο είναι να διαπιστωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 17 δισ. που προσεφέρθησαν να είχαν εγγραφεί για επιτόκιο άνω του 5,3% ή και του 5,5%.
Σε κάθε περίπτωση η επιτυχία της δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές ήταν επιτυχής. Και είναι δύσκολο να υποστηρίξει κάποιος, χωρίς να θέσει εν αμφιβόλω τη σοβαρότητά του, το αντίθετο. Πολιτικές, ενδεχομένως και τεχνικές, ενστάσεις μπορεί να υπάρχουν. Αυτές όμως δεν μπορούν να φτάνουν στο σημείο να απαξιώνουν την έκδοση.
Σίγουρα, από άποψη πολιτικής, η κυβέρνηση, με το χθεσινό τεστ, ήθελε, για λόγους σημειολογίας, να δείξει, (δεδομένης και της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος), ότι κλείνει ο κύκλος της δημοσιονομικής αβεβαιότητας. Και οπωσδήποτε θα θέλει να το έχει και αυτό στη φαρέτρα της ενόψει των διαπραγματεύσεων που θ' αρχίσουν, μετά το θέρος, για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ούτε κι αυτό όμως είναι κακό. Κάθε άλλο.
Το κακό θα ήταν να μην υπάρξει συνέχεια. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα πρέπει πρωτίστως να διατεθούν στην αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε μελλοντική ανάπτυξη. Μόνον έτσι μπορεί να αυξηθούν η απασχόληση, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η ρευστότητα στην αγορά. Αν πάνε για να βουλώσουν δημοσιονομικές τρύπες ή να καλύψουν άλλες, μη δημοσιοποιημένες, αβελτηρίες του προγράμματος προσαρμογής τότε η σκοπιμότητα όσο και η επιτυχία της έκδοσης ελέγχονται.
Εδώ, και πριν κλείσουμε, να σημειώσουμε ότι σημαντικό ρόλο στη χθεσινή επιτυχία έπαιξε η προηγηθείσα αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών Πειραιώς και Alpha. Η επιτυχία των δύο έστρωσε το χαλί και για το ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Το οποίο με τη σειρά του προοιωνίζεται θετικά και για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, αλλά και για άλλες μεγάλες και υγιείς επιχειρήσεις που θα θελήσουν να αντλήσουν, με καλούς όρους (δηλαδή φθηνότερο χρήμα), ρευστότητα.
Όπως βλέπουμε η οικονομία είναι αλυσίδα και η θετική ψυχολογία προϋπόθεση για να ξαναδέσουν οι κρίκοι της. Αν μάλιστα η θετική εικόνα μπορέσει να περάσει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και στην πραγματική οικονομία -ο Μάρτιος για τις περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγεται πως ήταν ο χειρότερος, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μήνας- τότε η χώρα θα έχει κάνει ένα μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην προσπάθεια ανασυγκρότησής της...
N. Φελέκης- http://www.matrix24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά