Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Η καυτή πατάτα

Η κίνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να επισπεύσουν το χρόνο της προεδρικής εκλογής είναι, κατά τη γνώμη μου, πολιτικά ορθή και κομματικά ευφυής, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα το τελευταίο καιρό. Είναι πολιτικά ορθή για τους εξής λόγους:
1. Η παράταση της εκκρεμότητας και της αβεβαιότητας γύρω από τη δυνατότητα της παρούσας Βουλής να εκλέξει ή όχι Πρόεδρο Δημοκρατίας και άρα η προσφυγή ή όχι σε πρόωρες εκλογές, συνιστούσε μία νόθο κατάσταση, που εμπόδιζε τη διαμόρφωση σαφούς εικόνας για το πολιτικό και οικονομικό τοπίο και τις προοπτικές τους. Είναι κατά συνέπεια θετική εξέλιξη για το εσωτερικό μέτωπο το γεγονός ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες, που θα κρίνουν νωρίτερα αν θα οδηγηθούμε σε εκλογές ή όχι και αν ναι τι τελικά θα προκύψει από αυτές.
2. Οι δανειστές της χώρας στο εξωτερικό είχαν μπλοκάρει κάθε απόφαση έως ότου ξεκαθαρίσει η ομιχλώδης κατάσταση στην Ελλάδα και το μόνο που αποδέχθηκαν ήταν
η παράταση του σημερινού μνημονιακού καθεστώτος, μέχρι να μάθουν ποιος θα είναι ο συνομιλητής τους μετά τη προεδρική εκλογική διαδικασία και ποιες θα είναι οι συνακόλουθες εξελίξεις. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο σκληρότερος ίσως αλλοδαπός χειριστής του ελληνικού προβλήματος, έσπευσε αμέσως να δηλώσει ότι η επιτάχυνση των διαδικασιών στη παρούσα Βουλή αποτελεί «καλή απόφαση».
Είναι δε κομματικά ευφυής η επίσπευση της προεδρικής εκλογής για τους εξής λόγους:
1.      Αν εκλεγεί Πρόεδρος από τη παρούσα Βουλή (πράγμα που σήμερα δεν φαίνεται να είναι το πιθανότερο), η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ σημειώνει μεγάλη πολιτική νίκη και, ενισχυμένη πλέον, εξασφαλίζει άνεση χρόνου για να εφαρμόσει περαιτέρω την πολιτική της και ενδεχομένως να ανακάμψει κάπως στο προσεχές μέλλον, κυνηγώντας την πιθανότητα να ξεφύγει οριακά έστω από το σημερινό ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο.
2.      Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή (το σήμερα πιθανότερο) και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχουν λίγο προηγουμένως λάβει νέα σκληρά μέτρα, εισπράττοντας και το συνακόλουθο πολιτικό κόστος. Αντίθετα, αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι το κόμμα του κ. Τσίπρα αυτό, το οποίο θα αναγκασθεί αμέσως μετά τις κάλπες να διαπραγματευθεί με τους δανειστές και να λάβει αποφάσεις, που ασφαλώς δεν πρόκειται να είναι δημοφιλείς.
Αν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας πριν καλά καλά αναλάβει πρωθυπουργός θα πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση
Με άλλα λόγια αν διενεργηθούν πρόωρες εκλογές και τις κερδίσει, όπως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας πριν καλά καλά αναλάβει πρωθυπουργός θα πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές από εκεί που θα την έχει αφήσει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Θα πάρει δηλαδή αμέσως την «καυτή πατάτα» στα χέρια του και η μόνη λογική λύση που θα έχει, παραλαμβάνοντας μία χρεωκοπημένη χώρα και άδεια ταμεία, θα είναι να ζητήσει τη παράταση της ήδη ισχύουσας δίμηνης παράτασης του μνημονίου. Πράγματα δύσκολα για ένα αριστερόστροφο πολυσυλλεκτικό κόμμα αντιμνημονιακής ταυτότητας, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποικίλα και συχνά αλληλοσυγκρουόμενα ρεύματα και τάσεις στο εσωτερικό του.
Αν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα οι σκέψεις αυτές, γίνεται σαφές ότι οι τελευταίες εξελίξεις είναι μια αναγκαία απόφαση της συγκυβέρνησης, η οποία επιπλέον τυγχάνει της απολύτου εγκρίσεως – αν όχι υποδείξεως – των δανειστών. Εκ των πραγμάτων δε, θέτει τον κ. Τσίπρα ενώπιον των ευθυνών του λίγο νωρίτερα απ’ ότι ο ίδιος υπολόγιζε και θα επιθυμούσε. Πριν δηλαδή κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα της παρούσας φάσης με την τρόικα και πριν χρεωθεί το πολιτικό κόστος και νέων μέτρων η κυβέρνηση Σαμαρά. 
Πάνος Λουκάκος-thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά