Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ποια αυτοδυναμία;

Επαναλαμβάνει όλο και συχνότερα τις τελευταίες ημέρες ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει και επιδιώκει την αυτοδυναμία στις επικείμενες εκλογές. Και καλά κάνει και διακηρύσσει την επιθυμία του. Αναμφισβήτητο δικαίωμά του είναι να προσπαθεί να βρεθεί με πάνω από 150 βουλευτές στις 26 Ιανουαρίου το πρωί.
Ωστόσο καλό θα είναι να μην του διαφεύγουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες. Οπως, για παράδειγμα, ότι οι σοβαρές ανατροπές στα δημοκρατικά πολιτεύματα δεν διασφαλίζονται από κοινοβουλευτικές και μόνο πλειοψηφίες. Χρειάζονται και κοινωνικές. Και όποιοι και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο παρελθόν και να κάνουν τις συγκρίσεις τους.
Οι συριζαίοι ελπίζουν ότι είναι σε θέση να
περάσουν το 36% που θεωρητικά δίνει αυτοδυναμία. Αλλά η πείρα διδάσκει ότι σε όλη τη Μεταπολίτευση (και μέχρι το 2009) είχαμε αυτοδυναμίες με ποσοστά από 43% μέχρι και 54% και με Κοινοβουλευτικές Ομάδες-μπετόν, που όμως δεν στάθηκαν ικανές να «περάσουν» τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις που σχεδίαζαν.
Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει (ή θέλει να πιστεύει) ότι θα τα καταφέρει με ένα τσουρούτικο 36% και κάτι και με μια κοινοβουλευτική δύναμη 152 ή 153 βουλευτών, που για πολλά μπορείς να τους χαρακτηρίσεις, αλλά όχι και για ιδεολογικοπολιτική σύμπνοια, μια και είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι κάνουν του κεφαλιού τους και ο Τσίπρας έχει αποδειχθεί ανίσχυρος να τους συμμαζέψει.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προκλητικότατα αμφισβητήσει το δικαίωμα κυβερνήσεων με ασύγκριτα μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και λαϊκή στήριξη να προωθήσουν τα μέτρα που έκριναν αναγκαία. Θυμηθείτε την τρικομματική κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012. Σύνολο βουλευτών 179 και σύνολο εκλογικού ποσοστού πάνω από το 48%. Κι όμως από τον Σεπτέμβριο ο Τσίπρας του 27% προέβαλε πιεστικά την απαίτηση να ξαναπάμε σε εκλογές.
Τώρα αν του προκύψει η αυτοδυναμία που ελπίζει θα λέει τα αντίθετα, θα διακηρύσσει το δικαίωμά του να κυβερνήσει αδιατάρακτα και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μόνο που τότε θα καταλάβει πόσο δίκιο έχουν όσοι διατείνονται ότι «όλα εδώ πληρώνονται». Κι όταν αυτό τον τόπο κανένας δεν τον διαφέντεψε μ' ένα φτωχό 36% και με μια ανύπαρκτης σύμπνοιας Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά