Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Γιατί μένει ο Βαρουφάκης;

Μπορώ να αντιληφθώ για ποιον λόγο ο Πρωθυπουργός δεν θέλει να απομακρύνει τον υπουργό Οικονομικών. Αποτελεί ομολογία αποτυχίας να απομακρύνεις τον κορυφαίο υπουργό μιας κυβέρνησης τέσσερις μήνες μετά την τοποθέτησή του.
Δεν μπορώ όμως να αντιληφθώ γιατί μένει ο Βαρουφάκης.
Οσο κι αν τον γοητεύει η δημοσιότητα, όσο κι αν λατρεύει τους προβολείς, όσο κι αν διψάει για σημασία και προσοχή, δυσκολεύομαι να κατανοήσω τα όρια της αντοχής του.
Ξεκίνησε την υπουργική σταδιοδρομία του δημοφιλής στην Ελλάδα και αξιοπερίεργος στην Ευρώπη. Και τέσσερις μήνες αργότερα θεωρείται αναξιόπιστος στην Ευρώπη και διασκεδαστικός στην Ελλάδα.
Το δεύτερο μπορεί να διασκεδάζει και τον ίδιο. Το πρώτο σίγουρα δεν κάνει καλό στην κυβέρνηση που συμμετέχει και στη χώρα που εκπροσωπεί.  
Η εύκολη κριτική είναι να σταθεί κανείς στην ακατάσχετη φλυαρία και στη φιλάρεσκη ρητορεία του. Στις φορές που συνελήφθη να ξεφουρνίζει αστεία ή λιγότερο αστεία ψέματα. Στον ναρκισσισμό και στη στομφώδη αερολογία που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά μιας σπουδαιοφανούς ρητορικής.

Αυτά όμως τα θεωρώ δευτερεύοντα.

Θα προτιμήσω να επισημάνω τρία πολύ πιο ουσιαστικά (κατά τη γνώμη μου) ολισθήματα.  

Πρώτον, τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου
. Ηταν η στρατηγική παγίδευση της διαπραγμάτευσης και μάλιστα χωρίς καν να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας.

Από εκεί και πέρα, η συνέχεια και η έκβαση ήταν προδιαγεγραμμένες.

Δεύτερον, την κατάρρευση της εμπιστοσύνης και άρα της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
. Με αποκορύφωμα την ανεκδιήγητη ιστορία του Riga-gate.

Και όταν στη διαπραγμάτευση δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, συνήθως την πληρώνει ο ασθενέστερος. Η απομάκρυνσή του μπορεί να θεωρήθηκε αυτονόητη      αλλά ήταν ήδη αργά.

Τρίτον, την παντελή έλλειψη γνώσεων και παραστάσεων από ευρωπαϊκές διαδικασίες.
Μια έλλειψη που ίσως εξηγεί το πρώτο και το δεύτερο ολίσθημα. Αλλά είναι να απορεί κανείς πώς επελέγη για αυτή τη θέση, με ποια κριτήρια και ποια εχέγγυα.

Σε τελευταία ανάλυση, ο Βαρουφάκης δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός. Ούτε ικανός ούτε ανίκανος, Ούτε σοβαρός ούτε μη σοβαρός.

Ηταν απλώς εξ αρχής ο ακατάλληλος άνθρωπος στην ακατάλληλη θέση. 
Γ Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Κι αυτό κάθε μέρα που περνάει καθίσταται τόσο προφανές ώστε απορώ που δεν το καταλαβαίνει ο ίδιος. 

3 σχόλια:

  1. O κ. Πρετεντερης ειναι μια γνωστη ευκολοεπηριαστη, χαριτωμενη γιαυτο και διχασμενη μα και φλυαρη δημοσιογραφικη φατσα, οι γνωμες του οποιου ειναι συνηθως κενες και
    δεν πρεπει να λαμβανονται υποψην, πρεπει να παραβλεπονται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ANΑΛΟΓΑ ΠΩΣ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ
    ΟΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ
    Γ.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Το βοσκόπουλο κι ο Λύκος"

    Δέν θέλω ν΄αξιολογήσω τα υπάρχοντα θετικά,αλλά και αρνητικά στο άρθρο του κ. Πρετεντέρη.
    Απλώς θέλω να επισημάνω,ότι πρέπει να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά σ΄αυτές τις κρισιμες εποχες,που περνά ο τόπος ως ο πολύπαθος πλέον της Ευρώπης λαός!!! Να ενημερωνόμαστε χωρίς να αποκλείουμε κι αυτά,που εξ αρχής θεωρούμε ως απορριπτέα, γιατί τα έγραψε κάποιος κ. Πρετεντέρης ή κ. Κασσιμάτης,ή,ή,ή..!!!
    Αυτό ίσως είναι και "το θετικό στοιχείο ενός καλλιεργημένου μυαλού" δηλ."να μπορεί να απολαύσει!!! μια ιδέα ακόμη κι αν δεν την αποδέχεται(Αριστοτέλης)".
    -Ετσι κι εγώ,από τότε που άρχισε να καθιερώνεται ο κ. Βαρουφάκης ως οικονομολόγος "στους θνητούς κι όχι λογιστικούς,νούς", μέσω της ΤV απ τα πρωϊνάδικά, "δεν παρέβλεπα" τις συνεντεύξεις του΄!!! και μπορώ να σας πώ ότι ιδιαιτέρως προσπαθούσα "ν΄απολαύσω",τις απόψεις του "περί πτωχευμένης ήδη από τότε Ελλάδος " ,χωρίς μέσα μου να τις αποδέχομαι,γιατί ίσως,ως απλός θνητός,δεν θα ήθελα να βρεθώ μιά μέρα σε μια πτωχευμένη χώρα!
    Ταυτόχρονα έφερνα στο μυαλό μου το παραμυθάκι,που από μικρά μας άρεσε ιδιαιτέρως για το ένα μικρό βοσκόπουλο ,που για να κάνει πλάκα στους χωριανούς του,φώναζε "Λύκος,λύκος!στο μαντρί κι όλοι τρέχανε οι χωριανοί να τον βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή!" ώσπου απ΄τις πολλές ψεύτικες σπαρακτικές φωνές για βοήθεια,τον αντελήφθησαν οι χωριανοί!!! κι όταν πραγματικά μπήκε ο λύκος στο μαντρί,κανένας δεν τον συνέτρεξε κι ο λύκος έκανε πάσχα στο μαντρί!"
    Αλλά πάντα έμενα με το ερώτημα στο τέλος!!!
    Ποίος ο ρόλος του κ. Υπουργού σ΄αυτό το μύθο!!!
    Είναι αυτός "του μικρού βοσκόπουλου";;;
    ή αυτός " του κακού Λύκου";;;
    και ποίος ο ρόλος του λαού επίσης?
    είναι δηλαδή "το μικρό ,άπραγο και σκανταλιάρικο βοσκόπουλο;;;" ή το κοπάδι τ΄αρνάκια;;;,
    που το μόνο σίγουρο είναι, ότι δεν είχαν στο κοπάδι τους καλό βοσκό!!
    σίγουρα όμως το περιτριγύριζε " Ο ΚΑΚΟΣ Ο ΛΥΚΟΣ!!!
    αλλά ως "οι θνητοί",δεν μπορούσαν να διαβλέψουν το κακό συναπάντημα με τον Αγριο λύκο!!! ό οποίος βέβαια το μόνο που ήξερε ήταν,ότι τ΄αρνάκια έπρεπε να φαγωθούν!!!

    "Αιγωλιός πΑρΑσΑνΤαΛος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά