Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Η χλιαρή σούπα του Debate

Δυστυχώς εάν θα έπρεπε να απονείμουμε ένα βραβείο στο χθεσινό debate θα ήταν αυτό που πολύ εύστοχα απένειμε  η Φώφη Γεννηματά στην διακυβέρνηση Τσίπρα - το χρυσό βατόμουρο! Τον τίτλο που απονέμει δηλαδή το Χόλιγουντ στις χειρότερες ταινίες της χρονιάς.
Ελάχιστοι είναι ,προφανώς οι πολίτες που διαμορφώνουν άποψη και αποφασίζουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις εκλογές από την παρουσία και τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών σε μία τηλεμαχία .
Ωστόσο η διαδικασία που συμφώνησε η διακομματική επιτροπή σε συνεννόηση με τους δημοσιογράφους που πήραν μέρος στο debate ήταν τόσο ασφυκτική χρονικά και τόσο σφιχτή δημοσιογραφικά που δεν επέτρεψε να υπάρξει ουσιαστική  ενημέρωση του πολίτη για οποιοδήποτε θέμα, ενθάρρυνε τις κορώνες και
τα χτυπήματα κάτω απο τη μέση για τη δημιουργία εντυπώσεων και βοήθησε κάποιους πολιτικούς αρχηγούς να πουν το ποίημα τους αδιαφορώντας παντελώς για την ερώτηση που τους έχει υποβληθεί .
Ακόμη και η υποτιθέμενη καινοτομία του debate - η δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να κάνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον δεν πρόσφερε καμία ζωντάνια διότι αναλώθηκε εν πολλοίς σε μονολόγους ή σε εκτόξευση κατηγοριών χωρίς να δίνει τη δυνατότητα απαντήσεων και διαλόγου μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων.
Ούτε καν στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής κάλυψης  δεν τηρήθηκαν -αφού  ακόμα και η στιγμή έντασης μεταξύ Μεϊμαράκη- Καμένου με "πινγκ-πονγκ" μεταξύ των δυο πολιτικών αρχηγών σε δεύτερο πλάνο δεν καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες αφού είχε συμφωνηθεί εκ προοιμίου ότι το τηλεοπτικό συνεργείο που βρισκόταν στο στούντιο να αδιαφορεί για οποιαδήποτε στιχομυθία, γκριμάτσα ή χειρονομία  γίνεται εκτός διαδικασίας!
Αν κάποιος πρέπει να βαθμολογήσει τους πολιτικούς αρχηγούς θα έλεγε ότι πέρασαν τη βάση η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ ο Πάνος Καμένος  δεν έχασε στους ψηφοφόρους που περιμένουν μαχητικότητα χωρίς να ενδιαφέρονται και για την ουσία.
Κάτω από τη βάση πήρε  ο τρακαρισμένος Βαγγέλης Μεϊμαράκης που δεν μπόρεσε να αναδείξει μια εικόνα εν αναμονή Πρωθυπουργού με εναλλακτική πρόταση για την διακυβέρνηση της χώρας, κι ακόμη πιο λίγους βαθμούς πήρε ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανίσθηκε απολογητικός, εκνευρισμένος, αγέλαστος και αμήχανος φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει το αδιανόητο: ότι από τις πιο πετυχημένες πολιτικές της κυβέρνησής του ήσαν αυτές της κ.Τασίας Χριστοδουλοπούλου ( «οι μετανάστες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται» κλπ) που αφορούσαν το μεταναστευτικό !
Πολύ κακός και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο οποίος δεν απάντησε επαρκώς σχεδόν καμία ερώτηση εμμένοντας -χωρίς να εξηγήσει ποτέ γιατί- ότι η δραχμή είναι πανάκεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ας ελπίσουμε ότι η τηλεμαχία της Δευτέρας μεταξύ Μεϊμαράκη- Τσίπρα θα έχει πιο ελεύθερη διαδικασία η οποία να επιτρέπει περισσότερο διάλογο , λιγότερους δημοσιογράφους οι οποίοι να βοηθούν ο ένας τον άλλο για να ενημερωθεί ο κόσμος  και θα δώσει τη δυνατότητα στους δυο υποψήφιους Πρωθυπουργούς να  απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο.
Κι επιτέλους είναι καιρός -όπως γίνεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες της Δύσης- τους κανόνες του debate να τους αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι και όχι τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί που έτσι κι αλλιώς  θα  κάνουν το πάν για να μην εκτεθούν ή πιαστούν αδιάβαστοι στα μάτια της κοινής γνώμης.
Δημοσιογραφία με πολιτικούς κηδεμόνες δεν υπάρχει πλέον σε καμία προηγμένη πολιτικά χώρα στον κόσμο. Γιατί να υπάρχει στην Ελλάδα;
Ν. Παπαδόπουλος-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά