Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

"Κρύος ιδρώτας" για 500.000 συνταξιούχους από σήμερα

Μειωμένες θα δουν τις αποδοχές τους για άλλη μία φορά κατά το τελευταίο τρίμηνο έως 500.000 συνταξιούχοι (ή το 25% του συνόλου) από σήμερα το απόγευμα -οπότε αναμένεται να έχουν πιστωθούν οι πρώτοι τραπεζικοί λογαριασμοί-  μέχρι και το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου, οπότε προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή όλων των συντάξεων για το μήνα Νοέμβριο.
Πιο συγκεκριμένα, γύρω στις 250.000 διπλές κύριες συντάξεις του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πιστωθούν σήμερα το απόγευμα (ΙΚΑ) και το απόγεμα της 31ης Οκτωβρίου (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) θα υποστούν από αυτό το μήνα κρατήσεις κατ΄ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής της εισφοράς 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Η εισφορά αυτή έχει επιβληθεί ήδη στις
διπλές συντάξεις που καταβλήθηκαν για το μήνα Οκτώβριο (τέλη Σεπτεμβρίου –αρχές Οκτωβρίου). Ωστόσο, επειδή – βάσει του νόμου Κατρούγκαλου (έχει τεθεί σε ισχύ από 12/5/2016) – η εισφορά αυτή έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον περασμένο Ιούλιο, έρχεται η αναδρομική επιβολή της με μηνιαίες κρατήσεις που ξεκινούν από τις καταβολής συντάξεων του Νοεμβρίου.
Επίσης, γύρω στις 250.000 επικουρικές συντάξεις, οι οποίες αναμένεται να έχουν πιστωθεί το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου θα υποστούν απ΄ αυτό το μήνα μειώσεις κατ΄ ελάχιστον 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής εφαρμογής των περικοπών που υπέστησαν για πρώτη φορά από τον Αύγουστο (επικουρικές δημοσίου) μέχρι και τον Σεπτέμβριο –Οκτώβριο (επικουρικές ιδιωτικού τομέα), καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έπρεπε να είχαν επιβληθεί από τον Ιούνιο του 2016.
Αναλυτικότερα:
· Από  σήμερα τα απόγευμα καταβάλλονται οι συντάξεις του ΙΚΑ. 
Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν δεύτερη κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ θα τη δουν ξανά μειωμένη κατά 6% λόγω της εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΥΥ που έχει επιβληθεί ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου (οπότε καταβλήθησαν οι συντάξεις του Οκτωβρίου).  Παράλληλα θα έχει  επιβληθεί  η αναδρομική κράτηση τουλάχιστον 50 ευρώ για το χρονικό διάστημα μεταξύ Ιουλίου –Σεπτεμβρίου 2016 για το οποίο δεν είχε επιβληθεί η εισφορά αυτή, παρότι προβλεπόταν από το ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλο, ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από 12.5.2016.
Έτσι π.χ. η εισφορά την οποία πρέπει να καταβάλλει εφεξής κάθε μήνα υπέρ του ΕΟΠΥΥ ένας ασφαλισμένος  που παίρνει μία δεύτερη σύνταξη από το ΙΚΑ ύψους 720 ευρώ ανέρχεται μηνιαία σε 43 ευρώ. Επειδή, όμως, η εισφορά δεν επιβλήθηκε στο διάστημα Ιουλίου–Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν αναδρομικές κρατήσεις για το τρίμηνο αυτό συνολικού ύψους 129 ευρώ (3 μήνες Χ 43 ευρώ/μήνα). Το ποσό αυτό, βάσει τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, θα αφαιρεθεί από την σύνταξη του παραπάνω παραδείγματος με μηνιαίες αναδρομικές των 50 ευρώ. Η πρώτη παρακράτηση (50 ευρώ) για γίνει σε βάρος της εν λόγω σύνταξης του Νοεμβρίου, η δεύτερη το Δεκέμβριο (50 ευρώ) και η τρίτη τον Ιανουάριο (το υπόλοιπο των 29 ευρώ).
· Το απόγευμα της 31ης Οκτωβρίου θα έχουν πιστωθεί οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Όποιος παίρνει δεύτερη σύνταξη από τα ταμεία αυτά, θα δει για πρώτη φορά στον ποσό που είναι πιστωμένο στον τραπεζικό λογαριασμό μείωση 6% λόγω της εισφοράς 6% στις διπλές κύριες συντάξεις και ταυτόχρονα την πρώτη αναδρομική κράτηση τουλάχιστον 50 ευρώ για το χρονικό διάστημα Ιουλίου –Οκτωβρίου 2016 για το οποίο δεν είχε επιβληθεί η εν λόγω εισφορά, αν και προβλεπόταν από το νόμο Κατρούγκαλο.
Για παράδειγμα, έστω ένας ασφαλισμένος λαμβάνει δεύτερη σύνταξη από τον ΟΓΑ ύψους 431 ευρώ. Αυτός θα υποστεί για το μήνα Νοέμβριο  εισφορά 6% επί των 431 ευρώ ύψους 25 ευρώ. Παράλληλα, όμως θα υποστεί και την πρώτη αναδρομική κράτηση για τις εισφορές οι οποίες δεν επιβλήθηκαν το περασμένο τετράμηνο, αν και ίσχυαν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Το ποσό που πρέπει να παρακρατηθεί συνολικά ανέρχεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση σε 100 ευρώ (4 μήνες Χ 25 ευρώ/ μήνα). Βάσει της τροπολογίας που πέρασε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, η ελάχιστη αναδρομική κράτηση ανέρχεται σε 50 ευρώ. Έτσι ο ασφαλισμένος του παραδείγματος θα χάσει από τη 2η σύνταξη που λαμβάνει για το μήνα Νοέμβριο 25 ευρώ και άλλα 50 ευρώ λόγω της αναδρομικής κράτησης. Για την περίπτωση του ασφαλισμένου αυτού, οι κρατήσεις των 50 ευρώ θα ολοκληρωθούν το Δεκέμβριο.
· Το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου θα έχουν πιστωθεί οι επικουρικές συντάξεις. Σε αυτές θα έχει ενσωματωθεί η πρώτη μία μηνιαία αναδρομική παρακράτηση τουλάχιστον 50 ευρώ.
Για παράδειγμα έστω ασφαλισμένος με επικουρική σύνταξη 200 ευρώ, ο οποίος υπέστη μείωση 100 ευρώ τον Αύγουστο του 2016. Επειδή η μείωση αυτή έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο, πρέπει το ποσό των 200 ευρώ, το οποίο  δεν είχε αφαιρεθεί από τη σύνταξη αυτή κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο (2 μήνες Χ 100 ευρώ), να παρακρατηθεί σε μηνιαίες παρακρατήσεις των 50 ευρώ. Η πρώτη παρακράτηση των 50 ευρώ θα γίνει από αυτό το μήνα και οι επόμενες στο τρίμηνο Δεκεμβρίου 2016- Ιανουαρίου 2017 –Φεβρουαρίου 2017.
 http://www.capital.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι σχόλια να γίνουν; Τα λέει όλα η φάτσα του μπαμπουίνου !!!!

Η Πελασγία από ψηλά