Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Άγνοια στις Βρυξέλλες για τις παροχές – Ο Τσίπρας ετοιμάζει ηρωική έξοδο

Άγνοια για το πακέτο παροχών του Αλέξη Τσίπρα εκφράζουν οι Βρυξέλλες, με κοινοτικές πηγές να αναφέρουν ότι η ΕΕ δεν είχε ενημερωθεί για τα μέτρα που ανακοίνωσε ο έλληνας πρωθυπουργός την Πέμπτη.
Μεσούσης της διαπραγμάτευσης, οι ανακοινώσεις Τσίπρα εντείνουν το κλίμα αναξιοπιστίας έναντι της κυβέρνησης, και φαίνεται πως δυσκολεύουν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες όπως τα εργασιακά.
Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι δεν ήταν ενήμερη ΕΕ για τα όσα ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας. Επιπλέον, οι ανακοινώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού φέρεται,κατά τις ίδιες πηγές να δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018 αλλά και
των επόμενων ετών. Σημειώνεται ότι η διαφορά των δύο πλευρών είναι 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,2 δισ. ευρώ) και οι αποψινές εξαγγελίες απενεργοποιούν τα ευρωπαϊικά επιχειρήματα.
Πηγές των δανειστών δήλωναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δε φαίνεται είχε συμφωνήσει μαζί τους ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτη ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του.
Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές οι οποίες πρόσκεινται στην Κομισιόν ανέφεραν ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι το 3,5% πλεόνασμα είναι ένα σκληρό μέτρο και ταυτόχρονα συμπλήρωναν ότι η κατάσταση περιπλέκεται πολύ περισσότερο όταν το πλεόνασμα αυτό συνοδεύεται με μέτρα τα οποία το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή. Η συγκυρία αυτή δημιουργεί εξαιρετικά δυσμενές το περιβάλλον στο οποίο καλείται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση τη Δευτέρα , οπότε και αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια.
Πάντως, σύμφωνα με την Καθημερινή, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι οι παροχές «είναι εντός των προβλεπομένων από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015».
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός προχώρησε την Πέμπτη σε εξαγγελία παροχών με «προεκλογικό άρωμα», στον απόηχο της συμφωνίας του Eurogroup που προκάλεσε ανασφάλεια στην κοινή γνώμη για  υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα – άρα και λιτότητα – και πέραν του 2018.
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να τονώσει το ηθικό των πολιτών με στόχο την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία της οικονομίας, προσπαθώντας να καταστήσει πιο «εύπεπτα» τα νέα μέτρα, ή καλλιεργώντας το έδαφος για ηρωική έξοδο και πρόωρες εκλογές αν το αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση συνεχιστεί. 
 http://www.lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά