Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

Μετά τις φωτιές που έκαψαν δάση και περιουσίες, έρχονται οι… φωτιές στην τσέπη των φορολογουμένων

  • Οι στόχοι της κυβέρνησης για το δημοσιονομικό πρόγραμμα
  • Η αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν ρίχνει έξω τις εκτιμήσεις  του οικονομικού επιτελείου που αναζητά νέους τρόπους αντιμετώπισης
  • Αν δεν κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος τότε έρχονται νέα μέτρα
Ελάχιστες ημέρες πριν επιστρέψει ο πρωθυπουργός στα καθήκοντά του με εξαίρεση την σύσκεψη για τις φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου και την επίσκεψή του πάνω από τα καμένα με το ελικόπτερο, το Μέγαρο Μαξίμου ήδη προετοιμάζεται να μπει για τα καλά στο βαρύ πολιτικό χειμώνα έστω και αν οι κλιματικές θερμοκρασίες δείχνουν  ακόμη 35 βαθμούς κελσίου.
Μετά τις φωτιές, στα δάση και τις στάχτες που έγιναν σπίτια που κάηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική και σε άλλες περιοχές όπως τη Ζάκυνθο και την Ηλεία, έρχονται οι άλλες φωτιές που αυτές όμως δεν σβήνονται εύκολα , αφού έχει να κάνει με την τσέπη εκατομμυρίων πολιτών που θα δούνε μπροστά τους τα δύσκολα. Η κυβέρνηση γνωρίζει καλά πως ‘ότι και να κάνει, ότι
και πυροσβεστικό μέσω να χρησιμοποιήσει, η φωτιά που έχει ανάψει δεν σβήνει, και ο εμπρηστής μένει ασύλληπτος.
Στο Μέγαρο Μαξίμου μόλις πληροφορήθηκαν από το οικονομικό επιτελείο την υστέρηση στα κρατικά έσοδα, κατάλαβαν πολύ καλά αυτό που έρχεται. Προπαντός είδαν από τώρα, πως οι φορολογούμενοι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν και άρα θα αναδεικνύεται η δυσαρέσκεια περισσότερο αλλά και από δημοσιονομικής πλευράς, θα επιβαρύνεται το πρόγραμμα με περισσότερα μέτρα, αφού όταν δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις των φόρων όπως έδειξαν τα στοιχεία, τότε ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων δυσκολεύει και άρα τα μέτρα γίνονται ακόμη πιο επιτακτικά.
Στο οικονομικό επιτελείο το καμπανάκι ήδη έχει κτυπήσει προς το Μέγαρο Μαξίμου για τις συνέπειες της αδυναμίας των πολιτών να πληρώσουν τους φόρους σύμφωνα με τα επίσημα  στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και επειδή οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες πολιτικά και οικονομικά , επιχειρούν από τώρα να το αντιμετωπίσουν με όσο πιο λιγότερες και επώδυνες λύσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη γίνει οι πρώτες αναφορές προς τους δανειστές ωστόσο δεν αποκλείεται αρχές του επόμενου μήνα να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με εκπροσώπους των θεσμών ώστε να γίνει σαφές αφ ενός το πρόβλημα και αφετέρου να βρεθεί η μέγιστη δυνατή λύση χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στους φορολογούμενους.
Στο πλαίσιο της συνάντησης θα γίνει συζήτηση και για τα προαπαιτούμενα 90 από τα 113 μέτρα που θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει σε χρονικό ορίζοντα που ήδη έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.  Ο στόχος είναι εξαιρετικά δύσκολος όπως ήδη παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη διότι σε αυτή την αξιολόγηση θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με περικοπές κοινωνικών δαπανών όπως οικογενειακά, προνοιακά και στεγαστικά επιδόματα αλλά και αποφάσεις που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους, σε ότι αφορά την αξιολόγησή τους. Και επειδή ο τομέας των Δημ. Υπαλλήλων είναι προνομιακός –πολιτικά – τομέας του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση θα βρεθεί στα δύσκολα καθώς από τη μία δεν μπορεί να μην προωθήσει το μέτρο της αξιολόγησης γιατί αλλιώς δεν θα ολοκληρωθεί και από την άλλη θέλει να κάνει τον καλό απέναντί τους  προσβλέποντας στην θετική του ψήφο την ώρα της κάλπης. Αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι το αρμόδιο υπουργείο της κ. Όλγας Γεροβασίλη ετοιμάζει ρύθμιση που θα «τιμωρεί» εκείνους του Δημοσίους υπαλλήλους που δεν θα δέχονται την αξιολόγηση,  ωστόσο μένει να δούμε τι τελικώς θα γίνει και πως θα προχωρήσει η συγκεκριμένη υπόθεση. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης το θέμα της αξιολόγησης το έχει κάνει σημαία του και πριν από λίγες ημέρες είχε ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση.
Αν δεν προχωρήσουν με συγκεκριμένα μέτρα και αποφάσεις όλα αυτά, τότε η αξιολόγηση του προγράμματος θα μείνει στα χαρτιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η συνέχιση της χρηματοδότησης, αλλά και συνολικά το πρόγραμμα που στόχο έχει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Αν δε, η κυβέρνηση θελήσει όπως αναφέρει να βγει για δεύτερη φορά γύρω στον Οκτώβριο στις αγορές, τότε θεωρητικά όλα πρέπει να τα έχει λυμένα σε ότι αφορά το πρόγραμμα και να μην υπάρξουν τα παραμικρά αγκάθια που θα «τσιμπούσαν» την κυβέρνηση πριν ακόμη καταφέρει να επιστρέψει στο δικό της success story  ενόψει των πολιτικών εξελίξεων έτσι και αλλιώς το 2018 που είναι η αρχή τους με κορύφωση τις εκλογές το 2019 ή νωρίτερα.
Βαγγ. Γιακουμής-thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά