Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ο κυβερνητικός στρατός στα ΜΜΕ

 Οι «στρατευμένοι» της συριζαϊκής ενημέρωσης βγήκαν στο προσκήνιο, χωρίς να κρατούν καν τα προσχήματα.
Πιεζόμενη η κυβέρνηση Τσίπρα αυτοαποκαλύπτεται, φανερώνει όπλα και συμμάχους, εκθέτοντας ιδιαιτέρως τον ευρύτατο προπαγανδιστικό μηχανισμό, τον στρατό των δήθεν ανιδιοτελών φίλων και προθύμων που κατάφεραν να συγκροτήσουν ο κ. Παππάς και η παρέα του στα σχεδόν τρία χρόνια αριστερής διακυβέρνησης. Τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες, υπό την πίεση του σκανδάλου των όπλων και την αποδοχή των πλειστηριασμών ως βασικού μέτρου για να επιτευχθεί το πολυπόθητο έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, οι «στρατευμένοι» της συριζαϊκής ενημέρωσης βγήκαν στο προσκήνιο ανερυθρίαστα, μην κρατώντας καν τα προσχήματα.
Πολιτικοί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, εκδότες και εφημερίδες της «άλλης πλευράς» βρέθηκαν στο στόχαστρό τους.
Ανεσύρθησαν δικογραφίες και παλαιές υποθέσεις, μοιράστηκαν «χαρτιά», στήθηκαν δημοσιεύματα και βεβαίως έγιναν δηλώσεις μοναδικές, πρωτοφανείς, από τον Πρωθυπουργό τον ίδιο, ακόμη και από τον συνήθως μετριοπαθή αντιπρόεδρο. Ιδιαιτέρως εναντίον των «εχθρών του λαού», στους πρώτους των οποίων κατατάσσονται τα μέσα ενημέρωσης και οι άνθρωποί τους.

Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η ενεργοποίηση του κυβερνητικού προπαγανδιστικού στρατού θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα, πολύ περισσότερο έπειτα και από το φιάσκο της επίσκεψης Ερντογάν, η οποία αποκάλυψε τα πολλαπλά ελλείμματα και τους κινδύνους που εγκυμονούν πλέον και για τα εθνικά θέματα οι παιδαριώδεις χειρισμοί των μαθητευόμενων μάγων.

Συντονίζεται άλλωστε η προπαγάνδα με τις διαχωριστικές γραμμές που επιχειρεί να υψώσει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να συγκρατήσει ψηφοφόρους και να επανοικοδομήσει το διχαστικό «ή εμείς ή αυτοί». Κατά το δόγμα Τσίπρα «εμείς είμαστε με τον λαό και οι άλλοι με τους ολιγάρχες».

Ωστόσο η πράξη άλλα φανερώνει. Ο «στρατός της προπαγάνδας» του Πρωθυπουργού υποστηρίζεται από ολιγάρχες νέας κοπής, από πρόσωπα αμφιλεγόμενα, από οικονομικούς παράγοντες με σκοτεινό παρελθόν και γκρίζο παρόν. Οι συνομιλητές και οι συνδεδεμένοι με τα μέσα ενημέρωσης συνδαιτυμόνες του κ. Παππά δεν είναι οι καλύτεροι. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι υπέρμαχοι της «νέας φωνής της αλήθειας» συντονίζονται με τους Ιβάν Σαββίδη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο υπουργός Αμυνας συνόδεψε τον ρώσο επιχειρηματία στην τελετή ανάληψης του «Εψιλον» και ο υπουργός Επικρατείας συναντάται συχνά-πυκνά με τον κ. Λαυρεντιάδη, συνομιλεί και σχεδιάζει το επικοινωνιακό τοπίο του μέλλοντος μαζί του.

Ο «στρατός προπαγάνδας» πάντως τείνει να γίνει υπολογίσιμος. Εκεί που ο κ. Τσίπρας παραπονιόταν ότι δεν έχει φωνή, τώρα έχει στη διάθεσή του κοντά στα δέκα μέσα ενημέρωσης, τα οποία τον λιβανίζουν συστηματικά, ακόμη και όταν εξόφθαλμα σφάλλει. Είναι τόσο προκλητική η διαχεόμενη προπαγάνδα που στελέχη της αντιπολίτευσης έσπευσαν να κατονομάσουν τους «προθύμους» της κυβερνητικής προπαγάνδας αναφέροντας συγκεκριμένα:
Το «Documento» (του Κώστα Βαξεβάνη που διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Ν. Παππά), τη «Νέα Σελίδα» (του Ηλία Λιβάνη), την «Εφημερίδα των Συντακτών», το «Εθνος» (του Ιβάν Σαββίδη), το «Kontra News» και «Kontra Channel» (του Γιώργου Κουρή) και διαφόρα sites (periodista, al tsantiri, κ.ά.), μη συνυπολογιζομένων της ΕΡΤ και των κομματικών ΜΜΕ, όπως η «Αυγή», το Κόκκινο, το left.gr, αλλά και δεξιά ΜΜΕ, όπως η «Δημοκρατία».


Ο ρόλος του Παππά


Κεντρικό πρόσωπο γύρω από την επιχείρηση δημιουργίας φιλικών ΜΜΕ προς την κυβέρνηση θεωρείται από οικονομικούς παράγοντες και την αντιπολίτευση ο Ν. Παππάς, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έχει κατηγορηθεί από τη ΝΔ ότι πάντα «ονειρευόταν μια "ειδική" σχέση με τα ΜΜΕ», αλλά και ότι εκδηλώνει τάσεις χειραγώγησης του Τύπου με παρεμβάσεις απροκάλυπτες.
Ο ίδιος έχει καταχωρηθεί ως πρόσωπο εμπιστοσύνης, που αναλαμβάνει ειδικές αποστολές για λογαριασμό του Πρωθυπουργού, και αυτός που συνομιλεί και διαπραγματεύεται με οικονομικούς παράγοντες. Είναι γνωστές η πολυπραγμοσύνη του και η θρασύτητά του.

Στην «καλή» Αθήνα κρυφολένε διάφορα και τελευταία τον βρίσκουν ιδιαιτέρως δραστήριο και κινητικό. Θρυλείται ότι επιζητεί τη ρεβάνς, ότι επιδιώκει μια νίκη στον νέο γύρο των τηλεοπτικών αδειών. Ωστόσο έχει τρωθεί η αξιοπιστία του, καθώς είχε υποσχεθεί στους πάντες τα πάντα και χάθηκε στις πολλές υποσχέσεις του.

Κατά μια εκδοχή, μπροστά στο αδιέξοδο που βρίσκεται και στην αναξιοπιστία που τον περιβάλλει, θέλει να ξαναβάλει στο παιχνίδι των μέσων ενημέρωσης τον κ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος έχει εμπειρίες και είχε ασκηθεί στο σπορ της απόκτησης σχημάτων πολιτικής επιρροής στα χρόνια της μεγάλης ευημερίας, στον καιρό των χρηματιστηριακών κόλπων και των μεγάλων επενδύσεων και εξαγορών με ξένα χρήματα.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το τελευταίο διάστημα οι δύο άνδρες έχουν πυκνώσει επαφές με αντικείμενο ακριβώς τη συγκρότηση ζωνών πολιτικής επιρροής, ικανών να στηρίξουν το κυβερνητικό στράτευμα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Κεντρικοί παράγοντες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρεται να εμπλακεί στα ΜΜΕ με σκοπό να επανέλθει και στο παιχνίδι της οικονομικής εξουσίας.

Ο κ. Λαυρεντιάδης ωστόσο έχει «ανοικτούς λογαριασμούς» με τη Δικαιοσύνη για παλαιότερες υποθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι με τον νόμο 4443/2016 στις αρχές του 2017 απάλλαξε τον κ. Λαυρεντιάδη από το αδίκημα της χειραγώγησης μετοχών της εταιρείας Alapis, που τελέστηκε την περίοδο κατά την οποία ο επιχειρηματίας έχτιζε την οικονομική του αυτοκρατορία.

Είχε προηγηθεί η «φωτογραφική» τροπολογία, που κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχθηκε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, για την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που μεταβιβάστηκε από τον ίδιο στη σύζυγό του.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης φέρεται, σύμφωνα πάντα με στελέχη της αντιπολίτευσης, να έχει σταθεί αρωγός ορισμένων ΜΜΕ που συντονίζονται με τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.


Η δεξιά «Δημοκρατία»


Μία ακόμα χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εφημερίδα «Δημοκρατία» που στέκεται φιλικά προς την κυβέρνηση, στηρίζει τον Π. Καμμένο και υπεραμύνεται του καραμανλικού μπλοκ, ιδιαιτέρως του ατυχήσαντος κατά την επίσκεψη Ερντογάν Προέδρου της Δημοκρατίας. Ολοι γνωρίζουν ότι τελεί υπό την επιρροή του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη, ο οποίος σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ διατηρεί επαφές με τον Λ. Λαυρεντιάδη.

Πριν από λίγο καιρό, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγος του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτός από τις κατηγορίες στον Ν. Παππά και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, έστειλε εξώδικα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στον Κώστα Βαξεβάνη και στη «Δημοκρατία» για την αναφορά τους ότι είναι συνεργάτης της ο οικονομολόγος Τζον Σφακιανάκης, σύμβουλος του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, το όνομα του οποίου ανέφερε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή για την υπόθεση των βλημάτων.

Οπως και να έχει, η κυβέρνηση χτίζει ανερυθρίαστα τη δική της διαπλοκή στα μέσα ενημέρωσης εν μέσω καταγγελιών για τη διαπλοκή των άλλων. Με τη διαφορά ότι πλέον όλοι είναι πονηρεμένοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά