Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αρχίζει να παίζει το κεφάλι του

Ο Αλέξης πήρε το κόμμα του από το 3% και το έφθασε ως την εξουσία. Την έχασε βέβαια στην συνέχεια, αλλά στο συλλογικό τους υποσυνείδητο είναι ένας θαυματοποιός. Ποιος κοινός θνητός λοιπόν θα τολμήσει να σπρώξει τον θαυματοποιό στον γκρεμό για να πάρει την θέση του; Να την κάνει τι; Να πάει καλύτερα απ’ αυτόν; Ποιος τολμά έστω και να το ονειρευτεί; Υπ αυτή την έννοια, ο Αλέξης θα είναι ο αιώνιος αρχηγός τους. 
Κομματικά pronunciamento (κίνημα για υπαγόρευση πολιτικής) είναι πιθανό να εκδηλωθούν, η παλιά αριστερή φρουρά δεν θα παραδοθεί αμαχητί. Κανονικό πραξικόπημα όμως που θα επιφέρει αλλαγή ηγεσίας δεν θα υπάρξει. Για την ελληνική μη παραδοσιακή κομμουνιστική αριστερά, Τσίπρας είναι ένας μύθος. Συνεπώς ο Αλέξης μπορεί θεωρητικώς να κοιμάται ήσυχος τα βράδια και να ξεδιπλώνει δίχως ιδιαίτερα εμπόδια την πολιτική του την ημέρα. Αλλού είναι το πρόβλημα του. 
Είναι ήδη δώδεκα χρόνια στην ηγεσία του κόμματος του. Αν οι εκλογές γίνουν σε τρία χρόνια, θα έχει
συμπληρώσει μια δεκαπενταετία ηγεσίας, πολύ πιο μακροχρόνια από οποιονδήποτε άλλον αρχηγό μεγάλου κόμματος που δεν ήταν ιδρυτής. Αν κερδίσει τότε, μετατρέπεται σε Ανδρέα που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ απ’ τα πολύ χαμηλά, το οδήγησε στην εξουσία, έφυγε και επανήλθε θριαμβευτικά. Αν όμως χάσει, μπορεί να μην τον διώξει κανείς απ’ τους συντρόφους του αλλά θα πρέπει από μόνος του να αποχωρήσει και να συνταξιοδοτηθεί. Δεν θα έχει άλλη επιλογή. 
Άρα αυτή την διετία-τριετία ως τις επόμενες εκλογές, ο Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει κάτι πρωτόγνωρο γι αυτόν. Διακυβεύεται η ίδια η πολιτική του ύπαρξη. Μέχρι το 2019, είτε κέρδιζε είτε έχανε, αυτός προσωπικά κατέληγε κερδισμένος και ακούνητος στον θρόνο του. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά από μια δεκαπενταετία, για πρώτη φορά θα παίξει σε παιχνίδι με ξαφνικό θάνατο. Αυτό δεν το χει ξαναζήσει. Πρόκειται για μια υπαρξιακή αγωνία που καλείται να διαχειριστεί για πρώτη φορά.
Πόσο λέτε ότι θα τον επηρεάσει αυτό στην πολιτική του γραμμή και συμπεριφορά; Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι την θηριώδη προσωπική του φιλοδοξία, είναι δεδομένο ότι θα τον επηρεάσει καθοριστικά. Ο ανέμελος και θυελλώδης νεαρός που έμπαινε μέσα στα όλα δίχως να λογαριάζει κινδύνους και ισορροπίες, σήμερα έχει μεταμορφωθεί σ’ έναν κουρασμένο πατριάρχη που έχει μια μοναδική τελευταία ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν ήταν μια τυχαία παρένθεση στην ιστορική γραμμή των Ελλήνων πρωθυπουργών. 
Αν ο ορμητικός νεαρός Αλέξης που ερχόταν από το πουθενά καβάλα στ’ άλογο ήταν μια φορά επικίνδυνος, ο μεσόκοπος και βεβαρημένος Αλέξης που παίζει την τελευταία του προσωπική ζαριά θα είναι δέκα φορές πιο αδίστακτος. Μπροστά του, οι Παππάδες και οι Παπαγγελόπουλοι, οι Καμένοι κι οι Πολάκηδες, θα είναι μαμόθρεφτα του γλυκού νερού. Θα κάνει όσα έκανε το 2012-15 και τρεις φορές περισσότερα. Θα αποπειραθεί τουλάχιστον. Ομολογώ ότι τον καταλαβαίνω, παίζει πια το κεφάλι του. Για πρώτη φορά στην ζωή του. 
Δημ. Καμπουράκης-liberal.gr

9 σχόλια:

  1. Του έμεινε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς αλλά το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» προέκυψε από το γεγονός ότι σε προηγούμενα χρόνια πολλοί Αριστεροί θυσίασαν πολλά, έως και την ίδια τους τη ζωή, για την υποστήριξη των ιδεών τους, πράγμα που δηλώνει σίγουρα ανιδιοτέλεια και πίστη σε ιδέες (ακόμα κι αν, όπως είχε πει κάποτε ο Σαρτρ «ο αγώνας έγινε για την επικράτηση ενός συστήματος στο οποίο δεν θα θέλαμε να ζήσουμε ούτε μία μέρα»). Μάλιστα, η γενική αίσθηση που προκάλεσε το στοιχείο αυτό ήταν τόσο ισχυρή,  σε συνδυασμό με την εμφάνιση της Ανανεωτικής Αριστεράς που πήρε αποστάσεις από αυτά, ώστε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς δεν αμαυρώθηκε στα μάτια των πολλών από τα σταλινικά εγκλήματα (και όχι μόνο). Η στάση όμως του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση φαίνεται πλέον ότι προκαλεί μεγάλη ζημιά στον κόσμο της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν το πηρε αυτος το κομμα του από το 3% εκειπου εφθασε αλλα τα λιγοψυχα Πασοκια που ετρεξαν σαν το μελίσσι στον καινουργιο ηγετη νομιζοντας ότι θα συνεχιζαν το παρτι που τους εκοωε ο ΓΑΠ. Βεβαια μεγαλη ευθυνη φερνουν και αρκετα βαρβατα στελεχη του τοτε Πασοκ που με την σταση τους απαξιωναν συστηματικα την Κυβερνηση και τον Προθυπουργο τους. Τωρα ψάχνονται γιατι εφτασαν στον πατο…. Ολοι θυμωμαστε τις δηλωσεις Καϊλη, Διαμαντοπουλου, Λιτζερη και πολλων αλλων προβεβλημένων Υπουργων της τοτε Κυβερνησης. Να μην τα ξαναλέμε είναι κουραστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τσίπρας δεν ήταν ποτέ πολιτικός και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ πολιτικός. Ήταν απλά ένα κατασκεύασμα των media. Η αρχή έγινε όταν τον είχε καλεσμένο σε εκπομπή της (16χρονο τότε πρόεδρο 15μελούς μαθητικού συμβουλίου) η Παναγιωταρέα. Τα συμφέροντα πάντα ήθελαν "ηγέτες" που να μπορούν να τους ποδηγετούν. Όταν ανακάλυψαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο στους πολιτικούς που προέρχονταν από τα γενοφάσκια των κομμάτων αποφάσισαν να κατασκευάσουν δικούς τους. Ξέρουν ότι ο "λαουτζίκος" είναι πρόθυμος πάντα να μην αποδεχτεί σκληρές αλήθειες οπότε θα καταπιεί αμάσητα όλα τα ψέματα και τις αυταπάτες. Άρα δεν πήρε ο Τσίπρας το κόμμα από το 3% και το ανέβασε. Τα συμφέροντα απλά κατασκεύασαν έναν "ηγέτη" και τις "αυταπάτες" και έστειλαν τον πρόθυμο "λαουτζίκο" σ' αυτούς. Θυμηθείτε ποιος έφτιαξε τον Βαρουφάκη πολιτικό και μάλιστα υπουργό οικονομικών. Τα κανάλια, που τον έβγαζαν ξημερώματα ώρα Αμερικής να μας κάνει οικονομικές αναλύσεις. Ποιος ο άνθρωπος που αυτό που σπούδασε ήταν "Θεωρία παιγνίων". Απλά τα κανάλια παίζουν "όμορφους", "τυπάδες", που ο κόσμος δε θα καταλάβει τις "αρλούμπες" που λένε και απλά θα συνταχθεί μαζί τους γιατί τα λένε "ωραία". Όπως ακριβώς θέλουν να τα ακούσουνε. Θυμηθείτε παλιότερα τον "ωραίο" Δημήτρη Αβραμόπουλο και άλλους που έγιναν πολιτικοί, αρχηγοί κομμάτων, πρωθυπουργοί μόνο λόγω όψης και κυρίως ονόματος. Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα το βλέπανε. Στον Μητσοτάκη πέφτει λοιπόν ένα επιπλέον βάρος. Να αποδείξει ότι δεν είναι κατασκεύασμα και ότι το άξιζε πραγματικά. Αν το καταφέρει τότε θα αφήσει τη δική του παρακαταθήκη η οποία θα ξεπερνά αυτή του πατέρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι ο Κουλη είναι κατασκευασμα σαν τον γλισχρο , ανεπαρκή και ολίγο Δημήτρη Αβραμόπουλο συμφωνω και σας επαινω για το αρτιο,ακέραιο,ολοκληρωμένο και μελετημενο σχολιο σας!

      Διαγραφή
  4. Ο κ. Αλεξης Τσιπρας
    ανωνυμοι 2020 - 12:31:00 μ.μ. EEST,Ιουλίου 2020 - 10:24:00 π.μ. EEST,Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020 - 8:07:00 π.μ. EEST, είναι η μεγαλυτερη πολιτικη μορφη στη μεταπολεμικη Ελλαδα.
    Οπου κυβερνησαν σοσιαλοδημοκρατες σαν τον Αλεξη μας μεταπολεμικα σε Ευρωπαικες χωρες της κεντρικης Εωρωπης, οι Χωρες αυτές προκοψαν , και παιζουν ηγετικο ρολο στην Εωρωπη.Το κατακεφαλην εισοδημα των πολιτων πολλαπλασιαστηκε και ανεβηκε καθετα, οι συμπολιτες εκει ευδαιμωνουν , δες Γερμανια, Γαλλια, Ολλανδια, Αυστρια κ.α,!!Τ~αντιθετο σημβαινει οπου τα σκυπτρα αναλαβαν δεξιοφρονοι κυβερνήτες ! Μαυρο χαλι, σημειωτον και σπαραγμοι , φτωχια και κακομοιρια, και δωσε και μενα μπαρπα.
    Εξαιρεση ο δεξιος Αντεναουερ, ο οποιος ωστοσο ακολουθησε κι αυτος την πολιτικη του σοσιαλδημοκρατη Εκχαρτ, την οποια και συνεχισε δυναμικωτερα ο Βιλλη Μπραντ. Γνωμη μου λοιπον είναι ότι ο κ. Κουλη και η δεξια ομαδιτσα του της 2ας κατηγοριας ακολουθουν μεν μια παρωδια σοσιαλοδημοκρατικης πολιτικης , δεν την καταλαβαινουν σωστα, πραγμα λογικο με τον κ. Κουλη στο αρχηγιλικη, γιαυτο και πρεπει να παραχωρησουν τη θεση τους στον Αλεξη το συντομωτερο! Ο Αλεξης είναι χαρισματικος κι εκλεκτος ηγέτης και εχει τα κοτσια να ξεπερασει τη σημερινη αδρανεια με του κ. Κουλη τα στριφογυρισματα στα ιδια και τη τριμμενη και ανικανη ομαδα του!!!Μονο ετσι θα μπορεσει να παιξει κι η Ελλαδιτσα μας ένα ρολο στην Ευρωπη ! Κι οσο πιο γρηγορα το αντιληφθουμε ολοι μας
    αυτό, τοσο το καλιτερο για ολους μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕ ΜΗ ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΛΗ ΜΑΣ

      Διαγραφή
    2. Δεν θα μας λειψετε, πιστεψε με.....Αν ξαναδούνε αυτοι εξουσια εγω θα γινω ο νεος Παπας της Ρωμης. Τις επομενες εκλογες που θα πιασει δεν θα πιασει το 15%, θα αρχισει η τελικη κατρακυλα που μπορει να φθασει και κατω του 3%. Αμην και ποτε.

      Διαγραφή
    3. Παλιε μου φιλε , χαρηκα που με γνωρισες μετα από τοσο καιρο! Το κατω.ρερω είναι αποσπαμα από την Καθημερινη του κ.Αλέξη Παπαχελά, προσφατο αρθρο απο 8.7.2020, Ερωτήματα του 2016,κανεμου τη χαρη και διαβαστο για να καταλάβεις το πςω δουλευει ο Καλογρίτσας και κάθε άλλος καναλαρχης ! Κι όταν το μελετήσεις , εμβαθύνεις και καταλάβεις το νοημα , γραψε μου και πες μου ημαρτον για να σε συγχωρεσω!! Δυστυχως φιλε μου, αυτή είναι η πραγματικοτητα στο Ελλαδισταν σημερα και με τον κ. Κουλη η κατασταση διαιωνιζεται !
      Με εγκαρδιους χαιρετησμους κι ας εισαι κουλκος!!






      ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡO



      ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.07.2020 : 20:50 0 Σχόλια

      Αλέξης Παπαχελάς
      RSS
      Στείλτε Email







      ΠΡΟΣΦΕρωτήματα του 2016 ΑΤΟ ΑΡΘΡO



      ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.07.2020 : 20:50 0 Σχόλια










      ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡO



      ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.07.2020 : 20:50 0 Σχόλια
      Ερωτήματα του 2016








      ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΑΡΘΡO



      ΠΟΛΙΤΙΚΗ 08.07.2020 : 20:50 0 Σχόλια
      Ερωτήματα του 2016
      «Οι πολιτικοί είναι κατά κανόνα ιδιαιτέρως ανασφαλή άτομα. Ιστορικοί - ψυχαναλυτές εξηγούν πως η δίψα για αναγνώριση και αποδοχή τούς ωθεί στην πολιτική. Εκεί που την πατάνε όμως, διαχρονικά και σε πολύ διαφορετικές χώρες και περιπτώσεις, είναι όταν επιχειρούν να ελέγξουν το σκηνικό των μέσων ενημέρωσης για να προστατευθούν από την κριτική. Στις δημοκρατικές χώρες, αυτές οι προσπάθειες οδηγούν σχεδόν πάντοτε σε αποτυχίες, αν όχι τραγωδίες

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 1:28 προφανώς ζεις σε παράλληλο σύμπαν!

      Διαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά