Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Ψευδαισθήσεις


Παντελής Καψής , kapsis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 18 Οκτωβρίου 2008 στα ΝΕΑ
ΤΟΥΣ τελευταίους μήνες ο Γιώργος Αλογοσκούφης ονειρεύεται να αφήσει το υπουργείο Οικονομικών και να μετακομίσει στο Πολιτισμού. Δεν έχει άδικο. Όπως τα κατάφερε και όπως τα έφερε η διεθνής κρίση η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα μικρό θαύμα για να αποφύγει το σοκ μιας παρατεταμένης ύφεσης. Και θαύματα δεν υπάρχουν στον ορίζοντα.

ΜΠΟΡΕΙ βέβαια να ελπίζει. Για παράδειγμα στις πρόωρες εκλογές και την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, που είναι πια πολύ πιθανή. Θα αφήσει τότε το ΠΑΣΟΚ να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Τόσο το καλύτερο, θα πουν πολλοί από μας. Θα τα καταφέρει όμως το ΠΑΣΟΚ ή θα το φάεικαι θα μας φάει- το φίδι;

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ και παρακολουθώντας τα σχόλια της ευρύτερης αριστεράς τις τελευταίες εβδομάδες εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ένα κλίμα αυτοϊκανοποίησης που αγγίζει τα όρια της θριαμβολογίας απέναντι στον «νεοφιλελευθερισμό»: Εμείς σας τα λέγαμε. Η ασυδοσία της αγοράς μάς έφερε στα σημερινά χάλια. Είναι καιρός να επιστρέψουμε σε μια σύγχρονη εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας- προσαρμοσμένης δηλαδή στις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ σε γενικές γραμμές σωστό, που όμως μπορεί να οδηγήσει σε μερικούς εξαιρετικά επικίνδυνους μύθους. Ορισμένοι έχουν θεωρητικό χαρακτήρα. Όπως για παράδειγμα η δαιμονοποίηση των «γκόλντεν μπόις» την ώρα που εξίσου μεγάλη ευθύνη για την κρίση έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τα εξωφρενικά ελλείμματα- ανάμεσα σ΄ άλλα και για τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΟΛΑ αυτά τα δολάρια ξαναγύρισαν στις ΗΠΑ με τη μορφή δανείων και προκάλεσαν την περίφημη φούσκα των ακινήτων.

ΑΛΛΟΙ μύθοι όμως έχουν άμεση πρακτική σημασία και μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματικά λάθη. Όπως για παράδειγμα στην άκρως διαδεδομένη ψευδαίσθηση ότι αρκεί το κράτος να ξοδέψει χρήματα και να μπει στους τομείς που κινδυνεύουν για να γλιτώσουμε την ύφεση.

ΟΤΑΝ το δοκίμασαν στις ΗΠΑ πριν από λίγους μήνες ανακάλυψαν ότι μόλις το 20% των χρημάτων μπήκε στην αγορά και το υπόλοιπο «χάθηκε» σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Στην Ελλάδα θα ανακαλύψουμε ότι ο κύριος όγκος θα μετατραπεί σε εισαγωγές αυξάνοντας απλώς το έλλειμμα.

ΠΡΙΝ από λίγες ημέρες μέσα από «ΤΑ ΝΕΑ» η κ. Άννα Διαμαντοπούλου περιγράφοντας το «νιου ντιλ» που πρέπει να φέρει το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε δύο βασικούς πυλώνες: την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΕΧΕΙ ασφαλώς δίκιο. Προϋπόθεση για να σταθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως είναι να προχωρήσουν επιτέλους ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία. Όσο το κράτος είναι σπάταλο κι όσο η ανταγωνιστικότητα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο τόσο τα χρήματα που θα ξοδεύουμε απλώς θα υποθηκεύουν το μέλλον μας.

ΚΙ ΟΣΟ πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε και εγκαταλείψουμε τα αριστερά ιδεολογήματα τόσο καλύτερα θα ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών. Οι οποίες- παρεμπιπτόντωςδεν προέρχονται τόσο από τον νεοφιλελευθερισμό των ΗΠΑ όσο από τον ανελέητο καπιταλισμό της Κίνας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά