Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

Δύο φλιτζάνια καφέ ημερησίως κάνουν καλό στην υγεία


Ένα με δυο
φλιτζάνια καφέ τη μέρα προστατεύουν το συκώτι, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Ο καφές, το αρωματικό ρόφημα που ήρθε στην Ευρώπη, πριν από 1.300 χρόνια από την Αραβία, κι από τον 19ο αιώνα διαδόθηκε σ' ολόκληρο τον κόσμο, θεωρείται βλαπτική ουσία, όπως το αλκοόλ. Η άποψη αυτή, όμως, δεν ισχύει όταν ο καφές καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε ("ΝΒ"), που επικαλείται πρόσφατες επιστημονικές έρευνες που έγιναν στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα τονίζεται πως από έρευνες που έγιναν στη χώρα -στην οποία το 87% των κατοίκων καταναλώνει ημερησίως καφέ και μάλιστα πάνω από 15 χρόνια- το ρόφημα αυτό, όταν καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, προστατεύει από ορισμένες παθήσεις του ήπατος. Μάλιστα, οι γιατροί-ερευνητές, τη φορά αυτή, προσδιόρισαν και την ποσότητα: όχι πάνω από δύο φλιτζάνια ημερησίως, κανονικού μεγέθους.

Οι Γερμανοί ερευνητές μελέτησαν επί δύο χρόνια την ποσότητα της καφεΐνης, η οποία, όπως διαπίστωσαν, έχει ευεργετική επίδραση. Δηλαδή, οι ειδικοί ερευνητές από την πανεπιστημιακή κλινική του Άαχεν, συγκεκριμενοποίησαν ποια είναι η συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης και που αυτή επενεργεί.

Μιλώντας στη «ΝΒ», ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών, κ. Όλαφ Γκρέσνερ, αφού επιβεβαίωσε παλαιότερα πορίσματα για προληπτική δράση της καφεΐνης, εκτίμησε πως: «Οι παρατηρήσεις για την προληπτική δράση της καφεΐνης δεν είναι τυχαίες. Επομένως, μακροπρόθεσμα, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο, που θα ανακόπτει τις χρόνιες ασθένειες του ήπατος».

Αργεί η παρασκευή φαρμάκου

Χρόνιες παθήσεις του ήπατος θεωρούνται η ίνωση, η κίρρωση και η ηπατίτιδα. Η ευεργετική αυτή επίδραση της καφεΐνης, όμως, δε φαίνεται να ισχύει για την ιογενή ηπατίτιδα Γ ή για το λιπώδες ήπαρ. Στον αντίποδα, οι Γερμανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να αποδείξουν ότι η καφεΐνη δρα επιβραδυντικά στην ίνωση και συγκεκριμένα στα ένζυμα που μετατρέπουν τα ηπατικά κύτταρα σε άχρηστους συνδετικούς ιστούς, προκαλώντας έτσι ίνωση.

Στα πειράματα με αρουραίους φάνηκε ότι η καφεΐνη επιβραδύνει, αλλά δε θεραπεύει, ούτε σταματά, αυτή τη δυσπλασία των ηπατικών κυττάρων και επομένως και την ίδια την ασθένεια. Οι ειδικοί της πανεπιστημιακής κλινικής του Άαχεν ερευνούν τώρα πως μπορεί η καφεΐνη και οι ιδιότητές της αυτές να μετατραπούν σε φάρμακο. Όμως, η ανάπτυξη ενός τέτοιου σκευάσματος, χρονικά, είναι ακόμη πολύ μακριά.

Επιπλέον, οι Γερμανοί γιατροί προειδοποιούν: μην καταναλώνεται ημερησίως μεγάλες ποσότητες, όχι τεράστιες κούπες. Αυτό διότι, όπως επισημαίνουν, η υπερβολική χρήση καφέ προκαλεί αϋπνίες, άγχος, καθώς και μείωση της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες, ενώ είναι ιδιαίτερα επιβλαβής σε παθήσεις του στομάχου και του εντέρου.

Με λίγα λόγια μας λένε: μικρή ποσότητα σημαίνει ευεργετική δράση, μεγάλη ποσότητα όμως σημαίνει βλαπτική επίδραση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά