Tου Πασχου Μανδραβελη
Καθημερινή 14 Δεκ 08
Αλήθεια! Αν όλοι οι πολιτικοί είναι χάλια και δεν προσφέρουν καμιά προοπτική, τότε γιατί να μην πάρουμε κι εμείς τις μολότοφ; Αν εμείς οι μεγάλοι θεωρούμε τόσο απαξιωμένη την πολιτική, γιατί τα παιδιά να μην καταλήξουν στον μηδενισμό και γιατί να μη σπάνε ανεξέλεγκτα τις βιτρίνες; Αν όλοι είναι ίδιοι γιατί να μην προσφύγουμε στην «επαναστατική βία» για να αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα;
Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα απελπισίας. Δεν προέρχεται απ’ όσους βγήκαν στους δρόμους. Πηγάζει από εμάς, τους μεγαλύτερους, που με κάθε ευκαιρία βλέπουμε το τέλος του κόσμου. Εχει να κάνει με μια αριστερή τελεολογία που γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Τη διακινούν ρηχά κι απελπισμένα για λίγη τηλεθέαση Μέσα. Αυτά που διαρκώς ασχολούνται με το lifestyle της πολιτικής και κατόπιν γκρινιάζουν για την απουσία της. Τη διαχέουν καλοπληρωμένοι σταρ, οι οποίοι (όπως ορθά έγραψε ο Κωνσταντίνος Ζούλας στην «Κ» 11.12.2008) πηγαίνουν στο στούντιο συνοδευόμενοι από τρεις αστυνομικούς για να καταγγείλουν την έλλειψη αστυνόμευσης στις γειτονιές.
Στην κατάσταση που φτάσαμε ουδείς είναι αθώος. Ειδικά οι γυαλιστεροί της τηλοψίας. Το να φορτώνουμε, όμως, όλη την ενοχή στους πολιτικούς δεν είναι απλώς άηθες. Είναι και αντιπαραγωγικό. Σπέρνει απελπισία. Ακόμη κι αν έχουμε τους χειρότερους πολιτικούς, η πολιτική είναι το μόνο που έχουμε. Και οι διαδικασίες της πολιτικής –είτε το θέλουμε, είτε όχι– ασκούνται από πολιτικούς. Μακάρι να μπαίνουν διαρκώς καλύτεροι και μακάρι να τους ψηφίζουμε. Αλλά φοβάμαι ότι οι «σοφοί των τηλεπαραθύρων» όχι μόνο χλευάζουν τους καλύτερους, αλλά χειρότερα: εσκεμμένα τους αγνοούν.
Να ρωτήσουμε κάτι αυτούς που καταγγέλλουν την έλλειψη πολιτικών προτάσεων; Πότε ήταν η τελευταία φορά που έπαιξαν στα δελτία τους θέμα από τη Βουλή που δεν είχε καβγά για ένα ανούσιο θέμα; Εκείνοι που κόπτονται για την απουσία της πολιτικής πότε εντρύφησαν σε κάτι άλλο πέρα από τα κουτσομπολιά της; Πότε πρόβαλαν τον Χ πολιτικό, ο οποίος είχε κάτι να πει – πέρα από αιχμές για τον Ψ συνάδελφό του;
Αυτή η χώρα –όπως και κάθε άλλη– ποτέ δεν είχε τους πολιτικούς που της άξιζαν. Κάποιοι ήταν ανώτεροι και κάποιοι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων. Ομως η Ελλάδα προόδευσε, ερήμην των τηλεπαραθύρων. Εγινε, παρά τις μεμψιμοιρίες της θολής αριστεράς και της λαϊκίστικης δημοσιογραφίας, μέλος της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και της ΟΝΕ. Οσο κι αν αυτές οι επιτυχίες ενοχλούν κάποιους εξ ευωνύμων, ήταν αστοί πολιτικοί που μας οδήγησαν εκεί. Ναι, κάποιοι ήταν καλύτεροι και κάποιοι ήταν χειρότεροι. Να τους συγκρίνουμε, αλλά όχι να τους ισοπεδώσουμε.
Είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, όπως είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά. Μόνο που η ισοπεδωτική κριτική όλων των πολιτικών κρύβει μια θεωρητική μπαγαποντιά: συγκρίνεται κάθε πολιτικός με το ιδανικό και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα είναι μηδέν (σ.σ.: όποιον αριθμό κι αν διαιρέσεις με το άπειρο το αποτέλεσμα είναι μηδέν).
Γι’ αυτό ας σοβαρευτούμε. Να συγκρίνουμε το υπαρκτό με το πραγματικό, τον κυβερνήτη με τον πολιτικό. Ετσι διά της αυστηρής σύγκρισης θα αποβάλουμε σταδιακά τους χειρότερους για να μείνουν οι καλύτεροι. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ στο ιδανικό, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε και μπορούμε να αποφύγουμε πολλά.
Το συγκεκριμένο "στρουμφάκι" της καθημερινής δημοσιογραφίας, από εκπαιδευόμενος συντάκτης ύλης, στις αρχές της δεκαετίας του '80, εμφανίστηκε μετά από καμιά 15αριά χρόνια ως περισπούδαστος και βαθυστόχαστος αρθρογράφος της "Απογευματινής". Τόσο πολύ προόδευσε ώστε αργότερα προσλήφθηκε στην "Καθημερινή". Ήταν από τις πρώτες μεταγραφές της εποχής Παπαχελά. Όταν αγόρασε η Γιάννα τον "Ελεύθερο Τύπο" ήταν από τους πρώτους που ζήτησε. Έφυγε λοιπόν από την "Κ", πήγε στον "Ε.Τ.", αλλά - ώ του θαύματος - σε λίγες εβδομάδες, νάτος πάλι στην "Κ"! Το θαύμα είναι που ο Αλαφούζος τον δέχθηκε πίσω ασμένως, κάτι που ουδείς εκδότης συνηθίζει, πολλώ μάλλον ο Αλ. Επειδή δεν είναι και ο... Μαραντόνα του γραπτού Τύπου, κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει που να εξηγεί όλη αυτή την πρεμούρα. Αν τον παρακολουθήσει κανείς δεν θα δυσκολευτεί να το βρει. Το παλληκαράκι συστηματικά τα χώνει στην Αριστερά (ό,τι και να κάνει, ό,τι και να πει) και συστηματικά αβαντάρει την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική. Διακριτικά και με τρόπο. Είναι γνωστό ότι στον προϋπολογισμό της πρεσβείας (μία είναι η πρεσβεία) προβλέπεται ένα σεβαστό ποσό - κάθε χρόνο - για δημόσιες σχέσεις και προώθηση της πολιτικής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αυτά τα λεφτά κάποιοι πρέπει να τα πάρουν. Σ΄ αυτούς τους κάποιους, είναι δυνατόν να μην συμπεριλαμβάνονται πολιτικοί και δημοσιογράφοι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Τα παραπάνω γράφονται, όχι για να "κοπεί" ο εν λόγω από την ανθολόγηση του blog, αλλά για να ξέρουμε και τί ανθολογούμε και τις προεκτάσεις αυτού που διαβάζουμε. Επίσης: Μήπως πρέπει να διευρύνουμε τον κύκλο των ανθολογούμενων αρθρογράφων; Μου φαίνεται ότι η αριστερή αρθρογραφία, στο blog, είναι ελλειπέστατη, αν όχι παντελώς απούσα.
Αγαπητέ φίλε περιμένω προτάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα μας κατηγορούν ότι δεν έχουμε προτάσεις (η αριστερά).
Πάντως η επιλογή των άρθρων γίνεται τυχαία και χωρίς καμία πρόθεση .
Πολλές φορές αναρτώ ένα καλό του Πρετεντέρη και την άλλη ημέρα τον βρίζω γιατί κάτι μου πειράζει την αισθητική μου.