Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ


Υπαρξιακό πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο ΣΥΝ, αμέσως μετά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αν το ΠΑΣΟΚ αναδειχθεί πρώτο κόμμα έστω και με μία ψήφο, χωρίς όμως να κατακτήσει αυτοδυναμία. Ενώ είναι απολύτως σωστή η τακτική της ηγεσίας του ΣΥΝ να αρνείται κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ όσο βρισκόμαστε πριν από τις εκλογές, αφού μόνο έτσι μπορεί να συσπειρώσει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του, η κατάσταση θα μεταβληθεί ριζικά μετά τις εκλογές. Το αναμενόμενο αυξημένο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ θα εκτεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο.


Εκλογική ήττα της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτήσει τη θέληση του ελληνικού λαού για κυβερνητική αλλαγή. Από τη στιγμή που το εκλογικό σύστημα θα καθιστά οπωσδήποτε εφικτή τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, η πίεση προς την ηγεσία του ΣΥΝ για τη συγκρότηση μιας τέτοιας κυβέρνησης θα είναι αφόρητη τόσο από μεγάλη μερίδα των στελεχών και της βάσης του ΣΥΝ όσο και από την κοινωνία. Αν δεν υποκύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα απειληθεί με σοβαρή συρρίκνωση στις επόμενες εκλογές.

Αν συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ όμως για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ακυρώνεται όλη η σύλληψη του ΣΥΡΙΖΑ και η στρατηγική του Αλέκου Αλαβάνου, η οποία απογείωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκόλλησε τον ΣΥΝ από το όριο κοινοβουλευτικής ύπαρξης ή ανυπαρξίας του 3%, στο οποίο είχαν καθηλώσει αυτό το ρεύμα της Αριστεράς οι παραδοσιακοί ηγέτες του επί τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ανεξαρτήτως δικαιολογιών, σκοπιμοτήτων ή προσχημάτων, η ουσία είναι πως κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα σηματοδοτήσει σε αυτήν τη φάση επιστροφή του ΣΥΝ στον ρόλο του «κόμματος-τσόντας». Αυτό θα το πληρώσει και εκλογικά.

Η στρατηγική Αλαβάνου έχει δύο σκέλη. Πρώτον την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικές θέσεις δεξιότερες εκείνων του ΚΚΕ, ώστε να διατηρεί διόδους επικοινωνίας με ευρύτερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεύτερον, τη σαφή υπερκέραση από αριστερά του ΚΚΕ στο μαζικό κίνημα, ώστε να αποκαταστήσει επαφή με τα νέα ριζοσπαστικοποιούμενα τμήματα της νεολαίας, των φοιτητών κ.ά. που δεν έχουν τόσο βαθιές ιδεολογικές και πολιτικές αναζητήσεις.

Στέφθηκαν με επιτυχία και τα δύο σκέλη αυτής της στρατηγικής, σε διαφορετικό όμως χρόνο και προς αντίθετες κατευθύνσεις, γιατί η στρατηγική αυτή διαπερνάται από μια εσωτερική αντίφαση. Η δημοσκοπική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ σε εξωπραγματικά επίπεδα, όταν μαινόταν η εσωτερική κρίση στο ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι ένα τμήμα της κοινωνίας βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια αφηρημένη εκδοχή ενός «αριστερού ΠΑΣΟΚ» ή, τέλος πάντων, κάτι παραπλήσιο με αυτό. Φυσικά αυτοί οι δημοσκοπικοί υποστηρικτές τον εγκατέλειψαν όταν το ΠΑΣΟΚ συνήλθε.

Η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους κινητοποιούμενους πανεπιστημιακούς φοιτητές, μαθητές ή ακόμη και με τους «κουκουλοφόρους», πέρα από τις προφανείς σκοπιμότητες των πολιτικών του αντιπάλων, αποδεικνύει τη σταδιακή κατοχύρωση στην κοινωνική συνείδηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ηγεμονικής πολιτικής δύναμης σε κάθε εκδήλωση μαχητικής κινητοποίησης -ανεξαρτήτως του αν αυτό είναι σωστό ή λάθος. Αυτό αύξησε αισθητά την επιρροή του τόσο σε τμήματα της νεολαίας όσο και κυρίως στους κόλπους των ανένταχτων αριστερών.

Συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ απορρίπτουν όμως κατηγορηματικά τόσο οι ριζοσπαστικοποιημένοι νέοι όσο και οι αριστεροί που προσήλκυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν πάει με το ΠΑΣΟΚ, αδίστακτα θα τον εγκαταλείψουν. Αριθμητικά είναι πολύ λιγότερος από τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που συμπαθούν τον ΣΥΝ, αλλά αυτοί είναι οι μόνοι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ -οι νέοι και οι αριστεροί. Οι άλλοι είναι για τα γκάλοπ.

Αν δεν πάει με το ΠΑΣΟΚ όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα βουλευτές της δεξιάς του πτέρυγας δεν θα διστάσουν να αποστατήσουν και να προσχωρήσουν σε στήριξη κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ακόμη χειρότερα μπορεί να προκαλέσουν διάσπαση μεταξύ πρώτων και δεύτερων εκλογών, διευκολύνοντας αντικειμενικά την επίτευξη αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Οψόμεθα. Χαλεποί καιροί, πάντως, περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Δελαστίκ ΕΘΝΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Αναδημοσίευση από το www.politispittas.blogspot.com :

    "Από τον σημερινό Πολίτη (μεγάλη εφημερίδα της Κύπρου):

    Η Αριστερά που αγάπησα...

    …ήταν αυτή, που σε χρόνια απίθανα, όταν Χατζιδάκις σήμαινε «παρακμιακός εκπρόσωπος της αστικής τάξης» εκείνη, τον έφερνε στις γιορτές της και αυτός, ευφρόσυνος κάθονταν στο πιάνο του, έπαιζε τις αρμονίες του, μιλούσε με τον κόσμο και εξηγούσε αβίαστα τον εαυτό του σε έναν κόσμο που σέβονταν τον Πολιτισμό.

    Ήταν αυτή, που στις γιορτές της καλούσε τον Ιάνη Ξενάκη και εκείνος, έπαιρνε το αεροπλάνο από το Παρίσι που τόσο τον είχε προστατεύσει και ερχόταν στην πατρίδα που κάποτε τον είχε καταδικάσει σε θάνατο.

    Τον θυμάμαι να κάθεται σε ένα σκαμπό ανάμεσα σε ένα περίπλοκο πλέγμα μαγνητοφώνων και ηχείων τοποθετημένων κυκλικά και να ερμηνεύει τη μουσική του τη δύσκολη, την μαθηματική, την στοχαστική, την συμπαντική.

    Και γύρω του, το θυμάμαι σαν τώρα και θα το γράψω κι ας φανώ ίσως γραφικός, κόσμος πολύς, πρόσωπα νεαρά, πρόσωπα ηλικιωμένα, διανοούμενα, εργατικά, φοιτητικά και όλα είχαν φως.
    Μόνο που αυτό το φως δεν πήγαζε από κανέναν προβολέα, αλλά από μέσα τους.

    Και θυμάμαι μια ομάδα από παιδιά μικρά, κάπου στα δέκα, έντεκα χρόνια τους, που αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο κόσμο και θέλησε να πάει κοντά στον αείμνηστο και μεγάλο έλληνα συνθέτη. Κάποιοι είπαν «σσσσς…καθίστε ήσυχα». Ο Ξενάκης, με ένα αφοπλιστικό χαμόγελο τα κάλεσε να κάτσουν περιμετρικά στα μεγάφωνα για να ακούνε ακόμα πιο καλά και συνέχισε τη διήγησή του για το πώς δημιουργεί τη μουσική του, αυτή τη μουσική που μοιάζει γεννημένη από το διάστημα κα τους νόμους που ορίζουν το σύμπαν. Και ο κόσμος γύρω, άκουγε σχεδόν μαγεμένα χωρίς να αναπνέει.

    Κάπου εκεί, μπορούσες να δεις τη φιγούρα του Μανώλη Αναγνωστάκη να τριγυρνάει.
    Να διακρίνεις τη φωνή του Τάσου Λειβαδίτη να γελάει κρατώντας τον Λεωνίδα Κύρκο από το μπράτσο.
    Να πέσεις πάνω στον Μίλτο Σαχτούρη που συζητούσε με κάποιους νεαρούς ανθρώπους που τον κοιτούσαν με σχεδόν δέος –θα έλεγε κανείς.

    Η Αριστερά που αγάπησα, ήταν αυτή.

    Μια Αριστερά που κόντρα στην ειρωνεία των ισοπεδωτικών σταλινικών από τη μια και τη δεξιά πρωτόγονη βαρβαρότητα από την άλλη, επέμενε στους πιο πολύτιμους χυμούς της κοινωνίας ώστε να τους αναδείξει αλλά και να τους κάνει μέτοχους της δικής της ιστορικής προσπάθειας. Πολιτισμός!

    Και αυτά που λέω πάνε 30 τόσα χρόνια πίσω, βρίσκονται κάπου στα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 70. Μικρός ήμουν, πολύ μικρός, αλλά τα θυμάμαι όλα «λες και ήταν χθες» μα και ταυτόχρονα όταν τα αναλογίζομαι νιώθω να με πλακώνουν αιώνες.
    Και βέβαια, αυτή η αριστερά ήταν το τότε ΚΚΕ εσωτερικού.

    Οι «ρεφορμιστές» οι «ευρωλιγούρηδες» οι «αναθεωρητές» οι «ταξικοί προδότες» για να θυμηθώ μόνο λίγα από τα κοσμητικά επίθετα που απέδιδαν κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι.

    Οι ίδιοι ακριβώς που πριν από λίγο καιρό, στον Δεκέμβρη του 2008, προτίμησαν να ενορχηστρωθούν συνειδητά με την κολλημένη στο τοίχο Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑ.Ο.Σ του κου Καρατζαφέρη και να δείξουν, ακριβώς όπως οι κουκουλοφόροι προδότες της Κατοχής, τον «ένοχο» για τα «μπάχαλα» και να δυναμιτίσουν την ανοδική του πορεία..

    Ενώ βέβαια, γνώριζαν πάρα πολύ καλά τις πάγιες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού κατά της οποιασδήποτε βίας αλλά και την αγωνία του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου να ερμηνεύσει, να καταλάβει, να αφουγκραστεί.

    Ο Συνασπισμός, ξεκίνησε από χτες και ολοκληρώνει αύριο το Διαρκές Συνέδριο του.
    Καταθέτοντας, ίσως για πρώτη φορά στην πορεία του, ένα πολύ συγκεκριμένο σώμα Πολιτικών Θέσεων και Προτάσεων σε προγραμματικό επίπεδο, πάνω σε όλα τα ζητήματα.

    Ο Συνασπισμός-και δεν θα του κάνω σήμερα κριτική, το ξεκαθαρίζω αυτό- έχοντας γυρίσει εδώ και χρόνια την πλάτη του σε σταλινικές μεθοδεύσεις διαγραφών, προγραφών, μαύρης λίστας μελών και πρακτικές «Δημοκρατικού συγκεντρωτισμού» αγωνιά ή μάλλον ασφυκτιά να ισορροπήσει μεταξύ των θεμελιωδών αρχών που συνιστούν ένα Αριστερό Κίνημα και, των καταιγιστικών αλλαγών που συνέβησαν , συμβαίνουν και θα συμβαίνουν στον κόσμο μας.

    Και βέβαια, αυτά τα χαρακτηριστικά του, παράγουν και μία σειρά από επικοινωνιακές δυσκολίες και αντιφάσεις. Δεν είναι από τη μία ένα αστικό κόμμα που λειτουργεί σχεδόν σαν προϊόν προς πώληση ούτε από την άλλη ένα μονολιθικό συμπαγές κόμμα.

    Για πολλά χρόνια έμοιαζε περισσότερο με μια λέσχη διανοητών όπου ο κάθε ένας προσέθετε το δικό του συχνά αξιόλογο λιθαράκι, αλλά όλα μαζί τα λιθαράκια αδυνατούσαν να χτίσουν ένα οικοδόμημα.

    Κατηγορήθηκε αμέτρητες φορές πως είναι ένα κόμμα στείρας διαμαρτυρίας.
    Οι ίδιοι ακριβώς, τον κατηγορούν πως φλερτάρει με την εξουσία και αποζητά συμμετοχή στην διακυβέρνηση της χώρας. Ας αποφασίσουν τελικά όμως, γιατί αυτά τα δύο δεν ταιριάζουν.

    Αλήθεια! Ποιος δεν θέλει μία Αριστερά που να επιδρά αποτελεσματικά στο ύφος και το ήθος της Εξουσίας; Κάποιοι που ίσως χάσουν τον ρόλο τους;

    Θυμίζω: Όταν κανένας δεν μιλούσε για περιβάλλον και οικολογία, ο Συνασπισμός χτυπούσε τα καμπανάκια και δημιουργούσε τις πρώτες ομάδες επιστημόνων για το περιβάλλον. Κανείς δεν άκουγε.
    Θυμίζω: Όταν άρχισαν τα πρώτα κύματα μεταναστών να καταφτάνουν στην Ελλάδα, ο Συνασπισμός ήταν που επέμενε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού πλαισίου για τους μετανάστες. Κανείς δεν άκουγε.
    Θυμίζω: Όταν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για τον Αγροτικό τομέα ερχόντουσαν για να εναρμονιστεί το Ελληνικό Αγροτικό Προϊόν και οι Κυβερνήσεις το σπαταλούσαν χωρίς στοχευμένη στρατηγική ο Συνασπισμός πάλι χτυπούσε το καμπανάκι και γίνονταν ο προφήτης των κακών μαντάτων.

    Κανείς δεν άκουγε.

    Είναι άραγε ο Συνασπισμός το «τέλειο κόμμα»;
    Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και επιπλέον πολλές φορές ο Συνασπισμός βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό του.
    Όμως, ο Συνασπισμός είναι η μόνη πολιτική δύναμη, που με τις όποιες αδυναμίες και λάθη, παλεύει με ειλικρινή αγωνία να ανταποκριθεί στην εποχή του μια εποχή που αφήνει πίσω τη Βιομηχανική Επανάσταση και τους όρους της.

    Ναι, ενίοτε λαϊκίζει. Και έχω παραδείγματα που δεν επιθυμώ να αναφέρω σήμερα, γιατί λόγω του Συνεδρίου επιλέγω να είμαι μόνο θετικός.

    Ελπίζω το κείμενο των Θέσεων που κατατέθηκε να φτάσει στην Κοινωνία.
    Ο τόπος, έχει κρίσιμη ανάγκη από μία Αριστερά του 21ου αιώνα και την έχει ανάγκη τώρα.

    Ελπίζω, στην Αριστερά που αγάπησα."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά