Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

Σκληρή η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα


Ιδιαίτερα επικριτική για τη χώρα μας είναι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του έτους 2008. Γίνεται εκτενής αναφορά στα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα με αφορμή τον φόνο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ενώ σε ειδική παράγραφο με τίτλο «Αυθαίρετη ή έκνομη στέρηση της ζωής» γίνεται αναφορά στα «Δεκεμβριανά» και ακολουθεί εκτενής περιγραφή των γεγονότων του φόνου του Αλ. Γρηγορόπουλου και όσων ακολούθησαν. Παράλληλα αναφέρονται τα συμπεράσματα έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με τα οποία η αστυνομία χρησιμοποίησε υπερβολική βία εναντίον των διαδηλωτών που ξεχύθηκαν στους δρόμους μετά τον φόνο του μαθητή.

Η έκθεση αναλύει τον ρόλο των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και το κατά πόσον ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντά τους και εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον η αστυνομία ερευνά πλήρως τους αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς, οι οποίοι χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων βόμβες μολότοφ «επιτίθενται σε περιουσίες, κυβερνητικά γραφεία, στόχους που αντιπροσωπεύουν “δυτικά συμφέροντα” και στην αστυνομία, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας».

Από την έκθεση δεν λείπει το κεφάλαιο «διαφθορά», με αφορμή το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τις παραιτήσεις δύο υπουργών, όσο και το σκάνδαλο που κόστισε τη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού. Επίσης γίνεται αναφορά στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και τις διακρίσεις που υφίστανται.

Σχετικά με τα όσα αναφέρει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε ότι το αμερικανικό Yπουργείο των Εξωτερικών συντάσσει τέτοιες εκθέσεις για όλες τις χώρες και τόνισε πως «η Ελλάδα αποτελεί μια απολύτως δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα, που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και εργάζεται αδιάκοπα για την ενίσχυση του καθεστώτος της προστασίας τους».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου κάλεσε την κυβέρνηση «πέρα από τις ασκήσεις δημοσίων σχέσεων να λάβει σοβαρά υπόψη της τις εκθέσεις αυτές» και επεσήμανε ότι δεν υιοθετεί μεν την έκθεση αυτή στο σύνολό της, ενώ τόνισε ότι στη χώρα μας υπάρχουν φαινόμενα αντισημιτισμού στην κοινωνία, αλλά και σε ορισμένα ΜΜΕ.

Από το ΚΚΕ η έκθεση χαρακτηρίστηκε ως «απροσχημάτιστη παρέμβαση εναντίον του λαϊκού κινήματος» και δηλώθηκε πως: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τα οποία δήθεν ενδιαφέρεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι αυτά που δεν υπάρχουν σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, πρώτα από όλα στις ΗΠΑ».

Εξάλλου η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αντιμετωπίζει επικριτικά τα Σκόπια και μεταξύ άλλων αναφέρεται στη σφοδρή κριτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ σε αναφορές ορισμένων ΜΜΕ, τις οποίες αυτή χαρακτηρίζει "μη πατριωτικές", λειτουργεί ενάντια στην ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης.

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, σε γενικές γραμμές σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένους τομείς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αργοπορία που παρατηρείται αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό τομέα, καθώς και στο γεγονός ότι ασκούνται στη δικαιοσύνη πολιτικές πιέσεις και μορφές εκφοβισμού, που την εμποδίζουν να επιδείξει αποτελεσματικό έργο. Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι «η ένταση στις σχέσεις μεταξύ της σλαβομακεδονικής και της αλβανικής εθνικής κοινότητας έχει επιπτώσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της συμμετοχής στη διακυβέρνηση της χώρας».
infognomonpolitics.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Καλό θα ήταν οι εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν αναφέρονται να μας πληροφορούν και ποίοι είναι οι συντάκτες!!!
    Όσο για τις εκθέσεις, πολλές δεκαετίες δεν είχαν να πουν τίποτα το θετικό για την χώρα μας, απορώ γιατί θα ήταν απαραίτητο να αναρτηθούν σε ένα blog. Υπάρχουν ωραιότερα πράγματα να μας κεντρίσουν το ενδιαφέρον και να δημιουργήσουν βάση για διάλογο μέσα από ένα blog (Πελασγία).
    Σαν ανέκδοτο μου φαίνεται να κάνουν λόγο οι Αμερικάνοι για ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Λίγους Αλέξηδες έχουν σκοτώσει οι αμερικάνοι αστυνομικοί (ιδίως όταν είναι και λίγο "σκούρο" το χρωματάκι τους δεν χαρίζονται με τίποτα!), για την περιβόητη ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ δεν χρειάζεται να αναφερθούμε! Ας είναι μελαμψός ο Ομπάμα υπάρχει σκοπιμότητα θα φανεί αργότερα. Στη χώρα μας- ευτυχώς και εύχομαι να μη συμβεί ποτέ!!!-δεν μπαίνουν ανήλικοι σε σχολεία και πανεπιστήμια και σκοτώνουν καμιά δεκαπενταριά μαθητές και δασκάλους!!!Οι δικοί μας ανήλικοι αγωνίζωνται για ένα καλύτερο αύριο. Και τελευταίο, αν καταλύονται ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ το βλέπουμε καθημερινά από τα ΜΜΕ και το INTERNET, το ερώτημα είναι ΚΑΤΑΛΥΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ από τις ΗΠΑ σε ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ανάρτηση έγινε για να καταλάβουν μερικοί ότι και 100 πρόεδροι να αλλάξει η Αμερική η εξωτερική τους πολιτική μένει ίδια....μακάρι να ήταν έτσι και εδώ αλλά δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά