Πολύτιμος «σύμμαχος» του οργανισμού μας στην περίοδο των ιώσεων είναι η σωστή διατροφή.
Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσουν κατά 20% τη διάρκεια του κρυολογήματος. Διατηρούν, επίσης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε ετοιμότητα, ώστε να αμυνθεί με επάρκεια σε επικείμενη νέα ίωση. Αντίθετο αποτέλεσμα έχουν τα κορεσμένα λίπη, που περιέχονται στα αλλαντικά, καθώς και οι δίαιτες αδυνατίσματος.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο διαιτολόγος κ. Αναστάσιος Παπαλαζάρου, τονίζοντας ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει παιδιά και ενηλίκους στο να αντιμετωπίσουν ή και να προλάβουν τις επιπτώσεις των εποχικών ιώσεων.Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να προσαρμόσουν τις διατροφικές τους συνήθειες, δίνοντας προτεραιότητα στο πρωινό. Το καλό πρωινό -σημειώνει- δίνει στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται.
Να προτιμούν την πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία περιέχεται στο κρέας, το ψάρι, το αβγό, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια και τα δημητριακά. Να μειώσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τα οποία περιέχονται στο μπέικον, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, το κρουασάν, τα πατατάκια και τα γαριδάκια.
«Όπλο» κατά των ιώσεων είναι η βιταμίνη C, που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στο ακτινίδιο, τις πιπεριές, το λάχανο, το μπρόκολο και το πορτοκάλι. Σειρά μελετών έχουν δείξει ότι δεν θεραπεύει από το κοινό κρυολόγημα, αλλά μειώνει έως και κατά 20% περίπου τη διάρκειά του. Αυξάνει, παράλληλα, τα λευκοκύτταρα, ισχυροποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει, επίσης, τα επίπεδα των στεροσογόνων ορμονών και αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων IgG.
Αξιόλογη είναι και η βοήθεια που μας προσφέρει η βιταμίνη Ε, η οποία περιέχεται στα αμύγδαλα, το σπανάκι, το μπρόκολο και το ελαιόλαδο. Προσεκτικοί με τη διατροφή τους πρέπει να είναι οι ενήλικοι. Καλό είναι να αποφύγουν και αυτοί τα κορεσμένα λιπαρά και να αυξήσουν την πρόσληψη ω-3 λιπαρών, τα οποία περιέχονται στην πέστροφα, τον κολιό, τη σαρδέλα, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι.
Να φροντίσουν ώστε το διαιτολόγιό τους να είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Ε και β-καροτένιο (φρούτα - λαχανικά) και να αυξήσουν την πρόσληψη ψευδαργύρου (μανιτάρια, φασόλια, μοσχάρι, δημητριακά πρωινού). Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων (κυρίως των IgG) συμβάλλοντας στην τόνωση του ανοσοποιητικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.