Οι γυναίκες ασφαλισμένες είναι για μια ακόμη φορά τα εξιλαστήρια θύματα της κοινωνικής αναλγησίας της κυβέρνησης Καραμανλή. Αφού οι εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα «φορτώθηκαν στην πλάτη» πέντε και πλέον χρόνια εργασίας, μετά την ψήφιση του αντι-ασφαλιστικού νόμου Καραμανλή του 2008, τώρα ήρθε η σειρά των εργαζομένων γυναικών στο Δημόσιο τομέα. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε τη χώρα μας, ζητώντας την εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Είναι πολύ αργά για δάκρυα για μια κυβέρνηση που δεν έκανε απολύτως τίποτε για να προλάβει αυτή την καταδίκη. Μόνο οργή μπορεί να αισθανθεί ο Έλληνας πολίτης όταν ξέρει ότι για μια ακόμη φορά θα κληθεί αυτός να πληρώσει για πράξεις, παραλείψεις και ολιγωρίες μιας παραπαίουσας και κουρασμένης Κυβέρνησης. Υπήρξε απουσία πυγμής και διαπραγματευτικής ικανότητας. Υπήρξε απροθυμία να υπερασπίσουμε τα σωστά επιχειρήματα που είχαμε. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική προσπάθεια διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η απόφαση αποτελεί ένα τεκμήριο αμαχητί παράδοσης του ελληνικού δημοσίου στην άποψη, ότι το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι δημόσιο, είναι επαγγελματική σύνταξη και άρα ελέγχεται από την Ε.Ε. Αυτό είναι λάθος, λάθος ουσιαστικά, λάθος και πολιτικά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει συστηματικά αποκαλύψει και καταγγείλει (π.χ. βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 13/09/2007), πρώτα την ψήφιση από την κυβέρνηση της Οδηγίας 2006/54, και στη συνέχεια τον εμπαιγμό της, ότι τάχα δίνει τη μάχη για να μην θιγούν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών. Η υπερψήφιση από τον τότε Υπουργό Απασχόλησης της Οδηγίας 2006/54, της 5ης Ιουλίου 2006, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για την εξομοίωση, αφήνοντας έτσι αδιαπραγμάτευτο το ζήτημα του κοινωνικού χαρακτήρα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος για τη χώρα μας.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους σήμερα να δεσμευτεί δημοσίως ότι δεν κινδυνεύουν να θιγούν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο Δημόσιο. Είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει και να το κάνει άμεσα, αλλιώς κινδυνεύουν να φύγουν τώρα χιλιάδες υπάλληλοι και να ναρκοθετηθεί τόσο η ίδια τους η προοπτική, όσο και η προοπτική της ασφάλισής τους και της ασφάλισης συνολικά των δημοσίων υπαλλήλων.
Και δεύτερον, πρέπει να δοθεί λύση. Και η λύση είναι να πάρουμε από τα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νομικό επιχείρημα περί «επαγγελματικών» συντάξεων. Με διαβούλευση με την ΑΔΕΔΥ να βρεθεί άλλη διοικητική και θεσμική οδός, ούτως ώστε οι συντάξεις ανδρών και γυναικών να μπορούν να θεωρούνται ασφαλιστικές παροχές δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και όχι επαγγελματικές συντάξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.