Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Το τέλος της πατέντας


Για όσους δεν το συνειδητοποίησαν επαρκώς, η «Ιnternational Ηerald Τribune» υπολόγισε το σύνολο του οικονομικού «πακέτου» που το αμερικανικό κράτος έχει ενεργοποιήσει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ξέρετε πόσο είναι;

9,8 τρισ.δολάρια!

Ναι, μια χαρά το διαβάσατε: σχεδόν 10 τρισ.δολάρια για την κρίση. Είτε υπό μορφή ασφαλίσεων, είτε υπό μορφή δανείων, είτε υπό μορφή επενδύσεων. Αν σας αρέσουν οι συγκρίσεις, το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ξεπέρασε το 13 δισ. δολάρια, όσα περίπου και το «Νιου Ντιλ» του Ρούζβελτ την οκταετία 1933-1940. Το μέγεθος της προσπάθειας δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας μια κοινωνία δεν κινητοποίησε τόσους πόρους για να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση- και ούτε ξέρουμε ακόμη μήπως χρειαστεί να κινητοποιήσει και άλλους!

Εμείς; Αδομεν! Οι συντάξεις, οι αυξήσεις, τα ωράρια... όλοι συμπεριφέρονται με τη λογική του χθες και του προχθές. Χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχει ένα σήμερα που έχει ανατρέψει ριζικά το αύριο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η κρίση δεν πρόκειται να μας γονατίσει διότι ούτε η Οθωμανική Αυτοκρατορία γονάτισε τους προγόνους μας. Ωραία ιδέα αλλά πώς; Διότι αν αντιμετωπίσουμε το οικονομικό τσουνάμι με καριοφίλια και γιαταγάνια, πιθανότερο είναι να μας περιμένει μια Αλαμάνα παρά ένα Ναβαρίνο.

Η ουσία είναι ότι η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά τίποτε δεν με αφήνει να αντιληφθώ ότι το έχει αντιληφθεί. Όχι μόνο επειδή την πλήττει η μεγαλύτερη κρίση του αιώνα αλλά και επειδή η κρίση αναδεικνύει, μεγεθύνει και οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα της οικονομίας μας. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ότι μας κυνηγάει το κύμα. Είναι ότι δεν έχουμε και χέρια να κολυμπήσουμε.

Ακόμη κι έτσι όμως κυρίαρχη αντίληψη των πολιτικών και των συνδικαλιστών είναι πως θα διατηρήσουμε ένας κράτος το οποίο θα ξοδεύει χωρίς να εισπράττει και από το οποίο όλοι θα πληρώνονται χωρίς να πληρώνουν. Ε λοιπόν, αυτό δεν γίνεται! Ακόμη και όσοι συντήρησαν ως τώρα την ψευδαίσθηση κάποιας οικονομικής ευρεσιτεχνίας είναι υποχρεωμένοι να παραδεχθούν ότι οι πατέντες έλαβαν τέλος. Και να το πουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό. Διότι αν δεν το πουν, αν συνεχίσουν να επικαλούνται διάφορες μυστηριώδεις συνταγές που θα τους επιτρέψουν να δράσουν διαφορετικά, δεν κοροϊδεύουν απλώς τον κόσμο. Τον εξαπατούν. Και αν στην πολιτική η κοροϊδία διατηρεί κάποια ελαφρυντικά, η απάτη αποτελεί βαρύτατο αδίκημα. Ακόμη και για πολιτικούς...

Γ. Πρετεντέρης ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Tελικα ο κ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα.Μια πραγματικότητα που οι Έλληνες γενικά αποφεύγουν ν΄αντιμετωπίζουν αρεσκόμενοι στα ψευδή στοιχεία και στην ωραιοποίηση των πραγμάτων,επειδή έτσι τους συμφέρει.Ίσως πρέπει να επαναξεταστεί η κοινωνική ευαισθησία του Κράτους που ειδικά στις μητέρες κατά τη διάρκεια των πραγματικών τους αναγκών είναι παντελώς απών και εννοώ έλλειψη Παιδικών Σταθμών ,πενιχρά επιδόματα ,ελειπείς άδειες γαλουχίας κ.α.και έρχεται να εξαντλήσει τις ευαισθησίες του βγάζοντας γυναίκες σε σύνταξη στα 40-45 τους χρόνια που έχουν βάλει σε σειρά τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις τους γι΄αυτό άλλωστε οι περισσότερες επιλέγουν την παραμονή τους στην εργασία για ευνόητους λόγους.Καλύτερα λοιπών να μην μας πιάνει ΑΜΟΚ και να προσέξουμε άλλες παραμέτρους της μητρότητος. Και ας διαφωνεί η γυναίκα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά