Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

Η κ. Τόνια Αντωνίου για το θέμα των διοδίων


Σε σχέση με την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα της λειτουργίας των διοδίων και της κατασκευής του παράπλευρου οδικού δικτύου για τις εσωτερικές ανάγκες του νομού Φθιώτιδας, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τόνια Αντωνίου δήλωσε:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας στις ερωτήσεις που έχω καταθέσει τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δώσει μέχρι σήμερα μόνο αόριστες απαντήσεις, χωρίς ημερομηνίες παράδοσης των έργων και χωρίς να ξεκαθαρίζει πώς θα διασφαλιστούν οι εσωτερικές μετακινήσεις των κατοίκων χωρίς να πληρώνουν διόδια. Κι ενώ ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς σε επίσκεψή του στο Νομό και μετά από τις παρεμβάσεις μου δεσμεύτηκε ότι το έργο του αυτοκινητόδρομου θα παραδοθεί ολοκληρωμένο με παράπλευρο οδικό δίκτυο και αντιπλημμυρικά έργα, βλέπουμε μέχρι σήμερα να μην έχει τηρηθεί καμία από τις δεσμεύσεις που αφορά την κατασκευή οδικού δικτύου για την ενδοεπικοινωνία στο νομό, ενώ τα έργα που παραδίδονται δεν είναι ολοκληρωμένα. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο, ότι στην τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νομό μας, προκειμένου να επιθεωρήσει τα έργα, δεν ετέθη καν το ζήτημα του παράπλευρου δικτύου, όπως δεν έγινε και καμία αναφορά στους κόμβους, τα αντιπλημμυρικά και τις απαλλοτριώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα δεσμεύσεων που δεν τηρήθηκαν αποτελεί η Πελασγία όπου, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν τηρήθηκε η δέσμευση για την παράδοση πλήρους και ολοκληρωμένου παράπλευρου δικτύου. Επιπλέον, οι κόμβοι δεν έχουν ολοκληρωθεί στην Ατάλαντη, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα Καμένα Βούρλα, ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα δεν κατασκευάζονται. Το συμπέρασμα είναι ότι, μετά από τους κατοίκους της Πελασγίας, όλοι οι κάτοικοι του Νομού θα πληρώνουν το χαράτσι και δεν θα εξυπηρετούνται. Δηλαδή, ο κάτοικος του Μαρτίνου για να έρθει στην πρωτεύουσα του Νομού θα πληρώνει ακριβότερα από ό,τι για να πάει στην Αθήνα και τελικά θα πληρώνει περισσότερα διόδια απ’ ό,τι βενζίνη.

Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι σε λίγους μήνες οι κάτοικοι θα είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά τον αυτοκινητόδρομο εντός του Νομού, χωρίς εναλλακτική λύση, γεγονός που είναι έξω από κάθε λογική και νομιμότητα, καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση του μέτρου, πριν παραδώσει πλήρες, ολοκληρωμένο και ασφαλές εναλλακτικό οδικό δίκτυο για την επικοινωνία των κατοίκων του νομού χωρίς έξοδα.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα αυτονόητα, θα πρέπει σύσσωμοι οι φορείς του Νομού, να τελειώνουν με αυτήν την συμπεριφορά ανοχής και χαϊδέματος απέναντι σε ενέργειες που βλάπτουν τα συμφέροντα των πολιτών και των επαγγελματιών του Νομού μας. Ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός για το θέμα είναι αποπροσανατολιστικός και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου μας. Για να μας ακούσει η κυβέρνηση χρειάζεται και αγωνιστική κινητοποίηση, όπως έχει γίνει και σε άλλους Νομούς. Στην Αχαΐα μετά από τις αντιδράσεις που οργανώθηκαν με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, οι πολίτες δεν θα πληρώνουν διόδια μέχρι να κατασκευαστεί ο δρόμος. Στη Λάρισα έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες, παρόλο που εκεί μιλάμε για 2 μόνο διόδια και όχι 4 όπως στη Φθιώτιδα. Στην Αττική επίσης, το Νομαρχιακό Συμβούλιο το τελευταίο διάστημα εξέφρασε τη σθεναρή του αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει επομένως, εξαρτάται τελικά από τη δική μας στάση, αν ο δρόμος θα είναι ένα έργο ανάπτυξης για την περιοχή μας ή αντίθετα θα αποτελέσει ένα απροσπέλαστο τείχος απομόνωσης που θα χωρίζει το Νομό στα δύο»


Η Πελασγία από ψηλά