-Λαγάνα. Ο… άρτος της ημέρας περιέχει αλεύρι, μαγιά, σουσάμι και ελαιόλαδο (η ποσότητά του ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο και την ποσότητα που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του.). Η λαγάνα μπορεί να αποτελέσει μια καλή πηγή ενέργειας, λόγω των υδατανθράκων που περιέχει, πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ η παρουσία του σουσαμιού, της δίνει επιπλέον συστατικά όπως ασβέστιο και αντιοξειδωτικά. Παράλληλα, μέσω του ελαιολάδου παίρνουμε καλά – μονοακόρεστα και πολυακόρεστα – λιπαρά, που σχετίζονται με την καλή λειτουργία της καρδιάς και όχι μόνο. Ωστόσο, το λάδι αυτό αυξάνει και τις θερμίδες που περιέχει. Έτσι μια μεγάλη φέτα λαγάνας (100 γρ) μπορεί να περιέχει μέχρι και 313 θερμίδες.
-Χαλβάς. Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά γλυκίσματα καθώς φτιάχνεται με πρώτη ύλη του σουσάμι. Αποτελεί πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων (ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β), απαραίτητων λιπαρών οξέων, καλής ποιότητας πρωτεΐνης (θεωρείται όπως και τα όσπρια τρόφιμο ισοδύναμο με τα ζωικά προϊόντα από άποψη πρωτεϊνών), αντιοξειδωτικών συστατικών που σχετίζονται με μείωση χοληστερίνης από τον οργανισμό και μείωση αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο λόγω των λιπαρών του έχει θερμίδες. Μια μέτρια φέτα χαλβά βανίλια (50 γρ.) περιέχει 270 θερμίδες.
-Ταραμοσαλάτα. Μας δίνει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο, κάλιο και καλά λιπαρά (λόγω του λαδιού), αλλά περιέχει αλάτι και φυσικά θερμίδες. Μία κουταλιά της σούπας σε 1 φέτα λαγάνα δίνει μόνο από την ταραμοσαλάτα μέχρι και 200 θερμίδες.
-Θαλασσινά. Αποτελούν τα ιδανικότερα τρόφιμα για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες που μας καλύπτει το κρέας, όταν νηστεύουμε. Περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, πολυακόρεστα απαραίτητα λιπαρά, σίδηρο και βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σελήνιο που βοηθούν την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού έναντι των ιώσεων. Όσο για τις θερμίδες που περιέχουν, εξαρτώνται από τον τρόπο παρασκευής τους. Όταν είναι ψητά ή βρασμένα δεν δίνουν πάνω από 200 – 250 θερμίδες, όταν όμως τηγανιστούν ξεπερνούν τις 500.
-Ελιές. Από τα πιο υγιεινά τρόφιμα της ημέρας. Όπως και το ελαιόλαδο περιέχουν καλά λιπαρά και ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά. Επίσης περιέχουν σίδηρο, απαραίτητο για την ανάπτυξη των ιστών και την αποφυγή αναιμίας. Ωστόσο, όλες οι ελιές δεν είναι ίδιες. Η κάθε ποικιλία ελιάς δεν διαφέρει μόνο σε γεύση, αλλά και σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Οι θρούμπες ελιές Κρήτης έχουν λιγότερη υγρασία, άρα και περισσότερο λίπος. Μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση έχουν οι ελιέςΚαλαμών, οι Άμφισσας και οι Τσακιστές και μικρότερη οι Θρούμπες Κρήτης. Έξι ελιές δίνουν 50 – 60 θερμίδες.
-Ντολμαδάκια. Το ρύζι δίνει ενέργεια και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του νευρομυικού μας συστήματος), ενώ από τα αμπελόφυλλα παίρνουμε φυτικές ίνες, απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ωστόσο ανάλογα με το λάδι που χρησιμοποιούμε για να τα φτιάξουμε έχουν θερμίδες. Κατά μέσο όρο 10 ντολμαδάκια δίνουν μέχρι και 600 θερμίδες.
Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι το μεσημεριανό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας μπορεί να είναι υγιεινό αλλά και άκρως παχυντικό. Αν θέλετε λοιπόν να μετριάσετε τις θερμίδες και να το κάνετε ακόμη πιο υγιεινό ακολουθήστε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:
- Βάλτε λιγότερο λάδι ή και καθόλου λάδι στην ταραμοσαλάτα.
- Προτιμήστε ψητά αντί για τηγανιτά θαλασσινά.
· Προτιμήστε χαλβά με βανίλια κατά προτίμηση πρωί
- Προσέχετε την ποσότητα στις ελιές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.