Όλα τα νέα της Ανατολικής Φθιώτιδας πολιτικά και άλλα από το κεφαλοχώρι της. Βήμα επικοινωνίας σε όλους εσάς. Γράψτε μας την άποψή σας, την καταγγελία σας, την διαφωνία σας, και αποστείλατε στο vassilis.axelis@gmail.com "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".(Βολταίρος) Το ιστολόγιο απευθύνεται σε νοήμονες πολίτες.
Τετάρτη 1 Απριλίου 2009
Εκτακτη εισφορά μισού μισθού από τους δημοσίους υπαλλήλους
Έκτακτη εισφορά μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους για να διασωθεί το Ταμείο Πρόνοιας, που δεν μπορεί να καταβάλει εφάπαξ, πρότεινε η διοίκηση του συγκεκριμένου Ταμείου στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά το Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη χρεοκοπήσει καθώς εδώ και πολλούς μήνες βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία πληρωμών, συσσωρεύοντας αιτήσεις περίπου 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που περιμένουν να εισπράξουν το εφάπαξ.
Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά το πάγωμα των μισθών άνω των 1.700 ευρώ τον μήνα, αλλά και των συντάξεων άνω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είναι πολύ πιθανόν να υποστούν και την έκτακτη εισφορά για τη σωτηρία του Ταμείου, εφόσον τελικώς εφαρμοσθούν οι προτάσεις της διοίκησής του. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα του Ταμείου είχε αναγνωρίσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, ο οποίος πρότεινε ως λύση να δανειστεί το Ταμείο από την αγορά με την εγγύηση του Δημοσίου ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αλλά η λύση αυτή δεν έχει προχωρήσει και η διοίκηση του Ταμείου σήκωσε τα χέρια ψηλά εμπρός στο αδιέξοδο. Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία σειρά μέτρων για την οικονομική ενίσχυση του Ταμείου. Σημειωτέον ότι οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη συνεδρίαση διαφωνώντας με το ενδεχόμενο δανεισμού του Ταμείου.
Ετσι το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να εισηγηθεί στην κυβέρνηση τα εξής:
1. Την καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα η έκτακτη εισφορά προτείνεται να καταβληθεί σε δόσεις σε διάστημα δύο έως τριών ετών. Με δεδομένο ότι ο μέσος μισθός στο Δημόσιο είναι 1.100 ευρώ, κατά μέσον όρο ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλει συνολικά 550 ευρώ.
2. Την καθιέρωση εισφοράς 2% σε όλες τις πρόσθετες αποδοχές, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα επιδόματα διαμορφώνονται κατά μέσον όρο στα 400 ευρώ. Επομένως, κατά μέσον όρο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα καταβάλλουν 100 ευρώ τον χρόνο.
3. Την καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης από το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος.
4. Την υπαγωγή στο Ταμείο όσων απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έχουν λιγότερα από 15 χρόνια υπηρεσίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα το Ταμείο χρωστάει το εφάπαξ βοήθημα σε 15.300 εργαζομένους, ενώ το έλλειμμά του φθάνει στα 670 εκατ. ευρώ. Αν δεν βρεθεί λύση, όσοι υποβάλλουν σήμερα αίτηση για εφάπαξ θα το πάρουν έπειτα από τρία χρόνια. Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «προκλητικές και απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του Ταμείου (ΤΠΔΥ)».«Οι προτάσεις αυτές και η τυχόν αποδοχή τους, πέρα από το πάγωμα των αποδοχών,θα οδηγήσουν και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο Δημόσιο» τονίζει η ΑΔΕΔΥ και καλεί την κυβέρνηση «να προχωρήσει στην άμεση επιχορήγηση του Ταμείου και να μη μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων».
ΤΟ ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.