Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Κινητά .Μήπως δεν είναι τόσο αθώα ;


Πόση ακτινοβολία εκπέμπει το κινητό μου; Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου; Η εισβολή των κινητών τηλεφώνων στην καθημερινότητά μας έχει δημιουργήσει μια σειρά από αναπάντητα ερωτήματα. Καθώς οι πανεπιστημιακές έρευνες ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τοπίο, τα εκατομμύρια των κατόχων κινητών τηλεφώνων αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από την ακτινοβολία. «Διαβατήριο» στην αναζήτησή τους αποτελεί ο Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας(SΑR), η μονάδα μέτρησης δηλαδή που αποκαλύπτει το ποσοστό της ακτινοβολίας η οποία φτάνει στον οργανισμό μας. Όλες οι κατασκευάστριες εταιρείες είναι υποχρεωμένες όχι μόνο να συμμορφώνονται με τα όρια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να δημοσιοποιούν τα στοιχεία αυτά. Έτσι, οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν ανάλογα. Εκτός όμως από τις ονομαστικές μετρήσεις, η σωστή χρήση των κινητών, με τις απαραίτητες προφυλάξεις, είναι εξίσου σημαντική για τη «θωράκιση» του κατόχου τους. Μια σειρά από πρακτικές, καθημερινές συμβουλές είναι αρκετές για να κάνουν τη διαφορά, εξασφαλίζοντας την όσο δυνατόν μικρότερη έκθεση στην ακτινοβολία.

1 ΕΠΙΛΕΞΤΕ τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου σας και με βάση τον ρυθμό απορρόφησης ακτινοβολίας SΑR (βλέπε σχετικό πίνακα). Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης αυτός τόσο λιγότερη ακτινοβολία απορροφά ο οργανισμός από το πεδίο του κινητού τηλεφώνου.

2 ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΤΕ το κινητό τηλέφωνο σε επαφή με το σώμα σας, ακόμα και όταν αυτό βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής.
Αποφύγετε να το έχετε στις τσέπες σας για μεγάλο χρονικό διάστημα και αφήστε το σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβάτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3 ΓΙΑ ΟΣΟ ΧΡΟΝΙΚΟ διάστημα είστε αναγκασμένοι να κρατήσετε πάνω σας τη συσκευή, φροντίστε ώστε η πλευρά του πληκτρολογίου να είναι στραμμένη προς το σώμα σας ενώ αυτή της κεραίας προς τα έξω. Η μέγιστη ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου προέρχεται από την κεραία και όσο πιο μακριά βρίσκεται αυτή από το σώμα σας τόσο λιγότερη είναι η ακτινοβολία που εισπράττετε.

4 ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ να περιορίσετε όσο το δυνατόν τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, πραγματοποιώντας συνομιλίες λίγων λεπτών. Οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία συνδέονται άμεσα με τη διάρκεια της έκθεσης σε αυτήν, οπότε όσο λιγότερο χρησιμοποιείτε τη συσκευή τόσο λιγότερο κινδυνεύετε. Για συνομιλίες μεγαλύτερης διάρκειας, προτιμήστε το σταθερό, ενσύρματο τηλέφωνο, αποφεύγοντας το ασύρματο, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία αντίστοιχη με αυτή των κινητών.

5 ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ της κλήσης, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή και από τα δύο αυτιά, ώστε να «μοιράσετε» την ακτινοβολία. Επιπλέον, πριν τοποθετήσετε τη συσκευή στο αυτί σας, περιμένετε να ακούσετε την απάντηση του συνομιλητή σας.

6 ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ να επικοινωνείτε με SΜS (γραπτά μηνύματα) παρά με τηλεφωνικές κλήσεις. Με τον τρόπο αυτό περιορίζετε χρονικά τη χρήση της συσκευής αλλά και την κρατάτε πιο μακριά από το σώμα σας.

7 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ τη χρήση της συσκευής όταν η ισχύς του σήματος είναι ασθενής ή όταν μετακινείστε με μεγάλη ταχύτητα (π.χ. με αυτοκίνητο ή με τρένο). Σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει ικανοποιητική απόδοση, το κινητό εκπέμπει περισσότερη ακτινοβολία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κάτοχό του.

8 ΣΕ ΠΟΛΥΣΥΧΝΑΣΤΟΥΣ χώρους, προσπαθήστε να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από άλλα πρόσωπα, όταν αυτά μιλούν στο τηλέφωνο, προκειμένου να μη γίνετε παθητικός δέκτης της ακτινοβολίας. Αντίστοιχα, σε Μετρό, λεωφορεία και άλλους χώρους προσπαθήστε να ελαχιστοποιήσετε τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, ώστε να μην εκθέτετε σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όσους βρίσκονται δίπλα σας.

9 ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ στον ελάχιστο δυνατό βαθμό τη χρήση του κινητού από παιδιά κάτω των 12 ετών. Σε αυτές της ηλικίες, τα όργανα βρίσκονται σε ανάπτυξη και είναι περισσότερο ευαίσθητα στις πιθανές επιδράσεις που προκαλούν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

10 ΚΡΑΤΗΣΤΕ τη συσκευή όσο το δυνατόν πιο μακριά από το σώμα σας. Η ισχύς του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που δημιουργεί το κινητό μειώνεται 4 φορές, αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση 10 εκατοστών από το σώμα και 50 φορές αν απέχει ένα μέτρο. Για τον λόγο αυτό, χρησιμοποιήστε hands free, ακουστικά Βluetooth ή και το μεγάφωνο της συσκευής σε ανοικτή ακρόαση. Αν επιλέξετε το Βluetooth, φροντίστε να μην το κρατάτε δίπλα στο αυτί σας όταν δεν πραγματοποιείτε κλήση.

Κρας τεστ σε όλα τα μοντέλα

Τι είναι το SΑR ειδικός ρυθμός απορρόφησης ακτινοβολίας

Μονάδα μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπει- και ταυτόχρονα κριτήριο για την αγορά κινητού- είναι ο Ειδικός ρυθμός Απορρόφησης Ακτινοβολίας (Specific Αbsorption Rate-SΑR) της κάθε συσκευής. Ο δείκτης αυτός προκύπτει από το ποσό της ενέργειας που απορροφάται από 10 γραμμάρια ανθρώπινου ιστού μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο και υπολογίζεται σε Watt ανά κιλό. Με τον τρόπο αυτό, μετράται η έκθεση του σώματος στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, η οποία είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας στα σημεία εκείνα που έρχονται σε επαφή με τη συσκευή αλλά και γενικότερα ολόκλη ρου του σώματος. Προκειμένου να διατεθεί μια συσκευή στην αγορά, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια ασφαλείας που έχουν καθοριστεί για τον SΑR.

Σήμερα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ανώτατο όριο αυτό είναι 2 Watt ανά κιλό- τιμή που ισχύει για το κεφάλι του χρήστη -, ενώ για ολόκληρο το σώμα το όριο είναι 0,08 Watt ανά κιλό. Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ, το όριο είναι 1,6 Watt ανά κιλό, χαμηλότερο από αυτό που ισχύει στην Ευρώπη. Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν την ανώτατη τιμή του δείκτη αυτού για τις συσκευές τους, η οποία ελέγχεται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, δηλαδή με χαμηλό σήμα και σε μεγάλη απόσταση από σταθμό βάσης κινητής τηλεφωνίας. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών έχει προκύψει ότι το 10% των κινητών εκπέμπουν περισσότερη από τη μέγιστη ακτινοβολία που αναφέρουν οι κατασκευάστριες εταιρείες και κατά συνέπεια οι κάτοχοί τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά σε μοντέλα που «φλερτάρουν» με το όριο των 2 Watt ανά κιλό.
Σημείωση: Σας είχα υποσχεθεί το πόρισμα για να γνωρίζετε τι συμβαίνει . Πολλοί φίλοι
περίμεναν άλλο πόρισμα και μερικοί άλλοι ανησυχούσαν σφόδρα . Όλα με τη σειρά τους
και στο σωστό timing ....

2 σχόλια:

  1. Οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας διαπράττουν έγκλημα, αυτό ειναι βέβαιο και αποδεδειγμένο.
    Αυτοί οι νεοέλληνες αποχαυνομένοι, μέσα στην τρέλα τους, γονείς, τι είδους έγκλημα διαπράττουν;;;
    Μόνο ηλίθιοι γονείς θα μπορούσαν να καταδικάσουν τα ίδια τους τα παιδιά αγοραζοντάς τους κινητό τηλέφωνο.
    Είναι δυνατόν, παιδιά 7 και 8 χρονών να έχουν στην κατοχή τους κινητό; Και ο λόγος, "γιατί έχει και το παιδί του διπλανού!", σκέτη τρέλα. Παρέες παιδιών έχουν σταματήσει πλέον να συζητούν μεταξύ τους, στέλνουν SMS το ένα στο άλλο μέσα στην ίδια την παρέα!
    Παράνομη φωτογράφηση μαθητών με κινητά μέσα στα σχολικά WC και πέρασμα στο INTERNET, χορηγοί οι ίδιοι οι γονείς!!!
    Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες για το τι σημαίνει κινητό στο παιδί αλλά τζάμπα και μάταια, είναι τόσο μεγάλη η τρέλα του νεοέλληνα που δεν κάμπτεται με τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά