Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Τα καταφέραμε! Δεύτερη οικονομική επιτήρηση σε πέντε χρόνια


Χωρίς αστερίσκους και παρατηρήσεις για τα στοιχεία που έστειλε η χώρα μας για το έλλειμμα η Eurostat ανακοίνωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2008 διαμορφώθηκε στο 5% του ΑΕΠ, ήτοι 12,2 δισ. ευρώ.

Η κοινοτική στατιστική υπηρεσία εκφράζει αμφιβολίες μόνο για τα ελλείμματα της Δανίας και της Μ. Βρετανίας, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται αποδέχεται τα στοιχεία που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat το 2008 το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε για τη χώρα μας στο 97,6% του ΑΕΠ, ήτοι 237,1 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα πάντα με την Eurostat οι δημόσιες δαπάνες έφτασαν στο 44,9% του ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα στο 40% του ΑΕΠ.
Το 2007, σύμφωνα με την Eurostat, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 3,6% του ΑΕΠ (208,2 δισ. ευρώ), το δημόσιο χρέος στο 94,8% του ΑΕΠ (216,3 δις. ευρώ), οι δημόσιες δαπάνες στο 44% του ΑΕΠ και τα δημόσια στο 40%.
Τα μεγαλύτερα ελλείμματα το 2008 εμφανίζουν: Ιρλανδία (7,1%), Μ. Βρετανία (5,5%), Ρουμανία (5,4%), Ελλάδα (5%) κ.ά.
Η εκτόξευση του ελλείμματος στο 5% του ΑΕΠ δημιουργεί μια νέα «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό και η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει συνολικά 5,5 δισ. ευρώ για να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2010 όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κρίσιμη περίοδος η 8η Ιουνίου όπου ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου θα παρουσιάσει στο Eurogroup τα αποτελέσματα των μέτρων που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση για να δεχθεί τις κοινοτικές πιέσεις για λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα. Τυπικά η χώρα μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης μεθαύριο Παρασκευή και ο πρώτος κοινοτικός έλεγχος θα είναι στις 24 Οκτωβρίου.

Του Στέλιου Κράλογλου
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά