Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Η "ισχυρή" Ελλάδα του Καραμανλή...

της Ρούλας Σαλούρου ,capital.gr
Το 30% των Ελλήνων αδυνατεί να καλύψει δάνεια, ενοίκια, πάγια έξοδα
Αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας, στην έρευνα της Eurostat για τις συνθήκες διαβίωσης. Το 7% των ελληνικών νοικοκυρών δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου του. Το 16% πληρώνει με δυσκολία λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Αν το 2007 το 7% των ελληνικών νοικοκυρών δεν μπορούσε να πληρώσει το ενοίκιο ή τη δόση του στεγαστικού δανείου του, στα μέσα του 2009, που η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση βρίσκεται στο απόγειό της, τι μπορεί να περιμένει κανείς;

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στην Ε.Ε. των 27, φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών που οι κάτοικοί τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αδυνατώντας να αντέξουν όχι μόνο έκτακτες αλλά και πάγιες δαπάνες. Τα στοιχεία, αφορούν στο 2007, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία για τη σημερινή κατάσταση.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το 1/3 του πληθυσμού των 27 κρατών μελών, ζούσε σε ένα νοικοκυριό που δεν μπορούσε να καλύψει ένα ξαφνικό έξοδο, με δικά τους μέσα, χωρίς να προσφύγουν σε δανεισμό ή να παραλείψουν την πληρωμή κάποιας άλλης οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα νοικοκυριά βρίσκονταν λίγο πριν από το κατώφλι της φτώχιας. Το 30% των Ελλήνων, βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση. Λετονία και Ουγγαρία είναι στη δυσμενέστερη κατάσταση, αφού το 63% του πληθυσμού τους κατατάσσεται στην παραπάνω κατηγορία και ακολουθεί η Πολωνία με 54%. Στον αντίποδα, λιγότερο από το 1/5 του πληθυσμού της Σουηδίας (18%), της Δανίας (19%) και της Πορτογαλίας (20%) αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα.
Να σημειωθεί ότι ως βάση υπολογισμού του ορίου της φτώχειας έχει τεθεί το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Αυτά τα ποσά, ήταν το 2007, για την Ελλάδα 492 ευρώ, τη Λετονία 107 ευρώ, 687 ευρώ για την Κύπρο, 800 ευρώ για τη Γαλλία 360 ευρώ για την Πορτογαλία, 145 ευρώ για την Πολωνία, 865 για τη Σουηδία, 671 ευρώ για τη Δανία και 179 για την Ουγγαρία.
Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε νοικοκυριά με δυσκολία στην πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας, βρίσκονται στην Ουγγαρία (18%), την Πολωνία (17%), την Ελλάδα (16%) και τη Σλοβενία (11%).
Η χώρα μας πέτυχε τη δυσάρεστη πρωτιά στα νοικοκυριά που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους ή τα ενοίκια των σπιτιών τους, σε ποσοστό 7%. Βέβαια, αντίστοιχα προβλήματα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αντιμετωπίζουν τόσο η Γαλλία όσο και η Κύπρος (6%).
Στο σύνολο της Ε.Ε., το 9% των νοικοκυριών, δεν μπορεί να έχει αυτοκίνητο. Στη χώρα μας, με τους Έλληνες να «αγαπούν» το μεταφορικό τους μέσο, το 81% των νοικοκυριών διαθέτει αυτοκίνητο και μόλις το 9% αδυνατεί να αγοράσει ή να συντηρήσει ένα αυτοκίνητο. Υπάρχει δε, ένα 9% που δεν διαθέτει αυτοκίνητο για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το οικονομικό. Στη Ρουμανία, το 56% των νοικοκυριών δε διαθέτει μεταφορικό μέσο και ακολουθούν Λετονία (30%) και Σλοβακία (24%).
Το 56% των ελληνικών νοικοκυριών δεν διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Από αυτά, το το 16% θα επιθυμούσε να έχει, αλλά αδυνατεί να τον αγοράσει. Στην Ε.Ε. των 27, και πάλι την αρνητική πρωτιά καταλαμβάνει η Ρουμανία, με 43%. Ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών νοικοκυριών που δεν έχει την οικονομική άνεση και δε διαθέτει υπολογιστή είναι 9%.
Σύμφωνα με την Eurostat, ο πληθυσμός αναφοράς είναι όλα τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τα μέλη που κατοικούν εντός των κρατών μελών.

1 σχόλιο:

  1. Ωραία και σωστά είναι όλα αυτά. Αλλά: Τί ακριβώς προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να βγούμε από την κρίση; Η Κομισιόν τί λέει; (Ευρωεκλογές έχουμε). Μήπως ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. λέγεται Ντομινίκ Στρος-Καν; Μήπως ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Οικονομία λέγεται Χοακίν Αλμούνια; Μήπως και οι δύο αυτοί κύριοι (ένθερμοι θιασώτες συνταγών που επιτείνουν τη σύγχρονη βαρβαρότητα) ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα; Μήπως ο πρώτος από αυτούς είναι και σημαίνον στέλεχος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς; Και πιστεύουν ακόμη κάποιοι ότι ο (και πρόεδρος της Σ.Δ.) Γιώργος Παπανδρέου δεν χρωστάει; Πιστεύουν ότι η παρουσία κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ και άλλων ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων στα άδυτα της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, είναι... τζάμπα; Χωρίς χρέη, γραμμάτια και συναλλαγματικές;
    Τόσο πολύ αυξήθηκαν οι αφελείς σ' αυτό τον τόπο; Ή μήπως τόσο πολύ αυξήθηκαν τα μικροσυμφέροντα (οι ημιυπαίθριοι, οι καταπατήσεις, τα αυθαίρετα, τα φακελλάκια των γιατρών, τα "μαύρα" δικηγόρων, δημοσιογράφων, υπαλλήλων υπουργείων, Δήμων, Νομαρχιών, τα αγορασμένα διπλώματα οδήγησης, τα πάρκινγκ στο πεζοδρόμιο, τα ρουσφετάκια σε πολεοδομίες, δασαρχεία, εφορίες) και άλλες καθημερινές δραστηριότητες που η εξουσία (είτε γαλάζια είτε πράσινη) όχι μόνο ανέχεται αλλά και ενθαρρύνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά