Όλα τα νέα της Ανατολικής Φθιώτιδας πολιτικά και άλλα από το κεφαλοχώρι της. Βήμα επικοινωνίας σε όλους εσάς. Γράψτε μας την άποψή σας, την καταγγελία σας, την διαφωνία σας, και αποστείλατε στο vassilis.axelis@gmail.com "Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες".(Βολταίρος) Το ιστολόγιο απευθύνεται σε νοήμονες πολίτες.
Κυριακή 3 Μαΐου 2009
Ψήφος κατά (κομματική) συνείδηση
Το «ένστικτο αυτοσυντήρησης» των βουλευτών αναμετράται με τη συνείδησή τους στην αυριανή μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για το σκάνδαλο των άγονων γραμμών. Στην κάλπη που θα στηθεί οι 299 που έχουν δικαίωμα ψήφου, καθώς εξαιρείται ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός Αιγαίου κ.
Αρ. Παυλίδης, θα προσέλθουν έχοντας περισσότερο κατά νου τις πολιτικές επιπτώσεις που θα έχει η επιλογή τους ανάμεσα στο «ναι», το «όχι» και στο «λευκό» παρά το περιεχόμενο του πορίσματος και τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, με τα οποία προτείνεται από τους μεν η απαλλαγή του κ. Παυλίδη και από τους δε η περαιτέρω δικαστική, πλέον, διερεύνηση της ποινικής του εμπλοκής· και μάλιστα με διευρυμένο κατηγορητήριο.
Οι διαφορετικές προτάσεις στις οποίες κατέληξαν τα μέλη της «προανακριτικής» επιτροπής, όπως άλλωστε αναμενόταν από ένα Σώμα στο οποίο τα πολιτικά χαρακτηριστικά υπερτερούν των ανακριτικών καθηκόντων, προδικάζουν σε μεγάλο βαθμό και τη στάση που θα τηρήσει η πλειονότητα των βουλευτών. Ο οριακός ωστόσο συσχετισμός των δυνάμεων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης (150 έναντι 149) καθιστά άκρως παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη για την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Οι πιθανές εκδοχές είναι τρεις:
Πρώτον, εφόσον όλοι οι βουλευτές ψηφίσουν, σύμφωνα με την- έστω- άτυπη κομματική «γραμμή» που έχει καθοριστεί από τα κόμματά τους, τα οποία επισήμως μιλούν για «ψήφο κατά συνείδηση», τα «όχι» θα πρέπει να είναι περισσότερα από τα «ναι». Ετσι, ο κ. Παυλίδης θα απαλλαγεί οριστικά και αμετάκλητα των κατηγοριών που του προσάπτονται, αφού η υπόθεση, σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον πρώην υπουργό, οδηγείται σε παραγραφή.
Δεύτερον, στην παραγραφή των πιθανολογούμενων αδικημάτων του πρώην υπουργού θα οδηγήσει και η φημολογούμενη κατεύθυνση προς το «λευκό» που έχουν αρκετοί βουλευτές, κυρίως από την κυβερνητική παράταξη, ανάμεσά τους και μέλη της «προανακριτικής», τα οποία δεν έχουν πειστεί για την αθωότητα του συναδέλφου τους από τη Δωδεκάνησο. Στην πράξη άλλωστε κάθε ψήφος- είτε από τη συμπολίτευση είτε από την αντιπολίτευση- που δεν προστίθεται στα «ναι» ισοδυναμεί με «όχι».
Τρίτον, η μοναδική περίπτωση για να συνεχιστεί η διερεύνηση της τυχόν ποινικής εμπλοκής του κ. Παυλίδη από δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίσει εν τέλει αν ο πρώην υπουργός θα οδηγηθεί σε δίκη ενώπιον Ειδικού Δικαστηρίου, είναι να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του- σε αυτή τη φάση μόνο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση- 151 βουλευτές. Αυτό προϋποθέτει «διαρροές» από το κυβερνητικό στρατόπεδο τουλάχιστον δύο ψήφων, αριθμός που ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής εφόσον υπάρξουν απουσίες ή διαφοροποιήσεις βουλευτών της συμπολίτευσης.
Το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή είναι τέτοιο που έχει υποχρεώσει ουκ ολίγους- ένθεν κακείθεν- βουλευτές στην απόφαση να εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραβιάσουν de facto τη μυστικότητα της διαδικασίας, ψηφίζοντας φανερά, προκειμένου- όπως λένε- να αποφύγουν την εκ των υστέρων «σπέκουλα» ότι καθόρισαν τη στάση τους με προσωπικά κριτήρια.
Τα κριτήρια
Στρίβειν διά του «λευκού»
Θεωρείται πιθανό μια μερίδα βουλευτών της ΝΔ να προτιμήσει το «λευκό», επιλέγοντας με τον τρόπο αυτό και την κυβερνητική σταθερότητα να προασπίσουν- καθώς από την ηγεσία του κόμματός τους έχει εκπεμφθεί το μήνυμα ότι «η παραπομπή Παυλίδη οδηγεί σε εκλογές»-, αλλά και να εκφραστεί η πολιτική αποδοκιμασία προς το πρόσωπο του πρώην υπουργού Αιγαίου. Την επιλογή αυτή των βουλευτών της πλειοψηφίας διευκολύνει και το πόρισμα της γαλάζιας πλειοψηφίας της «προανακριτικής», το οποίο καταλήγει μεν στο συμπέρασμα ότι«δεν προέκυψαν οι ενδείξεις που αξιώνει ο νόμος προκειμένου να στηριχθεί σε βάρος του Αριστοτέλη Παυλίδη κατηγορία», πλην όμως περιέλαβαν στο κείμενό τους «επίμετρο» με το οποίο αποδοκιμάζεται η συμπεριφορά του πρώην υπουργού.
«Εναπόκειται στην Ολομέλεια της Βουλής η αξιολόγηση γεγονότων»- όπως η διατήρηση από τον κ. Παυλίδη του στενού του συνεργάτη κ.
Π.Ζαχαρίου, ο οποίος είχε τις επιλήψιμες επαφές με τον πλοιοκτήτη κ.
Φ. Μανούση-«τα οποία, ενώ στερούνται ποινικής σημασίας, εν τούτοις, μπορεί να παράσχουν αφορμή ώστε να θεωρηθεί ότι η συγκεκριμένη πολιτική συμπεριφορά του Αριστοτέλη Παυλίδη αποκλίνει από την επιθυμητή»αναφέρουν οι κυβερνητικοί βουλευτές. Με αυτό το δεδομένο, έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν ότι καθοριστική για το εύρος που θα λάβει η «λευκή» αποδοκιμασία των γαλάζιων βουλευτών θα αποτελέσει (και) η αυριανή εμφάνιση-«απολογία» που θα κάνει ο κ. Παυλίδης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών θα προσέλθει λίγο μετά τις 11 το βράδυ μπροστά στην ψηφοδόχο της Βουλής για τον κ. Παυλίδη, κρατώντας ένα ψηφοδέλτιο που θα έχει συμπληρωθεί πρωτίστως με πολιτικά κριτήρια και- κατά πολλούς- το «ναι» ή το «όχι» θα είναι για τη συνέχιση ή μη του βίου της σημερινής κοινοβουλευτικής σύνθεσης.
ΤΟ ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.