Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Το μαραμένο τριαντάφυλλο της σοσιαλδημοκρατίας


Τριαντάφυλλος Καρατράντος

Την ώρα που το Foreign Policy, ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά περιοδικά έντυπα των ΗΠΑ, κυκλοφόρησε με κεντρικό θέμα του το «Marx Διαχρονικός», την ώρα που οι πωλήσεις του Κεφαλαίου έφτασαν τα επίπεδα του προηγούμενου αιώνα, η σοσιαλδημοκρατία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση. Τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών εκλογών την έφεραν σαφώς ηττημένη, να στριμώχνεται ανάμεσα σε ανερχόμενους πράσινους στη Γαλλία, και θολούς Ευρωσκεπτικιστές αυτόχθονες στη Βρετανία.

Η σοσιαλδημοκρατία νιώθει δύο μεγάλα διλήμματα να μοιάζουν με κινούμενη άμμο: α) η ιδεολογική πρόσμειξη και β) η πολιτική δυστοκία. Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πυρά, η παραδοσιακή και η ριζοσπαστική αριστερά από τη μία πλευρά και οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί από την άλλη. Κάποτε η σοσιαλδημοκρατία φώναζε για ισότητα και αλληλεγγύη, σήμερα για την διατήρηση των δικαιωμάτων και την κοινωνική οικονομία. Οι μεν την κατηγορούν ως εμπόδιο στην πραγματική ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας, ως τον πυλώνα του ισχύοντος καπιταλιστικού συστήματος και ακραίο υπερασπιστή της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς, ως κακέκτυπο του νεοφιλελευθερισμού. Οι δε χρεώνουν στη σοσιαλδημοκρατία τον περιορισμό της οικονομικής αποδοτικότητας και ανάπτυξης, την ανέξοδη σπατάλη του παραγόμενου πλούτου και τον κρατικό παρεμβατισμό.

Και η σοσιαλδημοκρατία; Η ίδια η σοσιαλδημοκρατία έχει παραλύσει, μοιάζει ανίκανη να δώσει πειστικές πολιτικές απαντήσεις στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης και στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Δεν μπορεί να αναδείξει ένα συγκεκριμένο πολιτικό διακύβευμα και ενδύεται τον θολό μανδύα του εκσυγχρονιστή, ένας μοιρολατρικός, διαχειριστικός, απολιτικός μανδύας που το μόνο που κάνει είναι να αναδείξει πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς. Η κρίση, αν και πρόσκαιρα έμοιαζε με σανίδα σωτηρίας για την σοσιαλδημοκρατία, γρήγορα προσπέρασε τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία δεν την εκμεταλλεύτηκε.

Ενώ η σοσιαλδημοκρατία μοιάζει να βρίσκεται σε νευρική κρίση και εκπέμπει sos, η κριτική του Lenin προς τον Bernstein μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ: «εάν η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι κάτι άλλο από ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα, τότε ένας σοσιαλιστής δεν έχει μόνο το δικαίωμα να συμμετέχει σε μία αστική κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει και να το επιδιώκει. Γιατί δεν θα πρέπει να παραμένει στην κυβέρνηση, ακόμη και μετά την εκτέλεση εργατών; Γιατί δεν θα συμμετέχει προσωπικά στις ευχαριστίες προς τον Τσάρο; Και η ανταπόδοση σε αυτή την έκπτωση των αξιών μας θα είναι φτωχές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις».

Τα λόγια του Lenin μοιάζουν με δαμόκλειο σπάθη πάνω από το μαραμένο τριαντάφυλλο της σοσιαλδημοκρατίας. Που πάμε; Τι κάνουμε; Ποιους εκπροσωπούμε; Ποιο είναι το πρόταγμά μας; Πως ονειρευόμαστε τον κόσμο; Υπαρξιακά ερωτήματα που αν δεν απαντηθούν θα αφήνουν τη σοσιαλδημοκρατία στη γωνία, ζαλισμένη από τα εκλογικά χαστούκια.

4 σχόλια:

  1. Ποιος θα είναι πραγματικά ο λόγος ύπαρξης της, όταν δεν μπορεί να σταθεί με ρεαλιστικές απαντήσεις, στις αμφότερες πολιτικές πιέσεις, εκ δεξιών και εξ αριστερών και δεν είναι ικανή να εκμεταλλευτεί το λαμπρότατο πεδίο δόξας που της ανοίχτηκε από την εξελισσόμενη οικονομική κρίση και τις πολιτικές διεργασίες στις ΗΠΑ;Ποιος ο λόγος των πολιτών, να την επιλέξουν όταν δεν είναι ικανή να δείξει ότι διαφέρει. Και βέβαια, πως θα καταφέρει να αλλάξει, όταν έχει κλείσει τις στρόφιγγες εισροής νέου πολιτικού αίματος, κλεισμένη μέσα στις ιστορικές και παραταξιακές της διαδικασίες και μεθόδους και προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοινωνική εκπροσώπηση και την –μόνιμη- κυβερνητική αγωνία…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @gpapoul. Ακριβώς Γιώργο τίθεται σε αμφισβήτηση ο υπαρξιακός της ρόλος πλέον, χρειάζεται μία νέα προσέγγιση και αφήγηση, ένα νέο όραμα και πρόταγμα. ίσως είναι χαμένο κάπου στους διαδρόμους του Προγράμματος της Εσωτερικής Αγοράς, το παράλληλο καινοτόμο κοινωνικό μοντέλο, ίσως πρέπει να κοιτάξουμε εκεί, για να βρούμε μία νέα Ευρώπη, μία νέα σοσιαλδημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε Άκη.
    Στα πραγματικά σου υπαρξιακά ερωτήματα σήμερα υπάρχει στα ΜΜΕ η απάντηση.
    Ο Συνασπισμός στην αναζήτηση της πτώσης των ποσοστών του ανακάλυψε ότι φταίει η διαρχία (Αλαβάνος-Τσίπρας)....όπως καταλαβαίνεις θα μείνεις ακόμη καιρό με τα ίδια ερωτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασίλη συμφωνώ με το σχόλιό σου, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ισχύει περισσότερο το σκέψου παγκόσμια προβληματίσου τοπικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά