Σε πεδίο επίλυσης του «πολιτικού προβλήματος», όπως χαρακτήριζε τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είχε μετατρέψει η Ν.Δ. την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2000: για μήνες, τα στελέχη της μιλούσαν για πρόωρες εκλογές, αποσυνδέοντας τις όποιες κινήσεις της Ν.Δ. από τις συνταγματικές διατάξεις για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας!
Με τον αέρα των δημοσκοπήσεων, που της έδιναν προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 1999 σε πρόκριμα για τις επόμενες εθνικές εκλογές.
«Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι θα είναι μία γενικευμένη πολιτική αναμέτρηση», δήλωνε χαρακτηριστικά ο τότε εκπρόσωπος Τύπου Α. Σπηλιωτόπουλος σχετικά με το στίγμα που είχε δώσει ο πρόεδρος του κόμματος στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εν όψει των ευρωεκλογών.
Οι προσδοκίες, ωστόσο, για προβάδισμα άνω των 5 ποσοστιαίων μονάδων και για «νέο ξεκίνημα»- όπως ήταν το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της Ν.Δ.- περιορίστηκαν στη διαφορά του 3,1% και το ποσοστό του κόμματος έφτασε το 35,99% από το 38,1% που είχε συγκεντρώσει στις εθνικές εκλογές του 1996.
Αν και μικρότερη του αναμενόμενου, η επικράτηση της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές δυνάμωσε τις φωνές που ακούγονταν όλο το προηγούμενο διάστημα από βουλευτές του κόμματος και οι οποίοι τάσσονταν υπέρ της προκήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών χρησιμοποιώντας ως όχημα την ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Καμία επίσημη απάντηση
Επί μήνες- από τον Φεβρουάριο που ο Κ. Σημίτης είχε ανακοινώσει τη στήριξη Στεφανόπουλουο πρόεδρος της Ν.Δ. απέφευγε να δώσει επίσημη απάντηση για τη στάση που θα κρατούσε το κόμμα στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου 2000. Δια στόματος Α. Σπηλιωτόπουλου γινόταν κατ΄ επανάληψη λόγος για μικροκομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με τον θεσμό, αλλά για τη στάση της Ν.Δ. ο τότε εκπρόσωπος του κόμματος έκανε διαρκείς αναφορές ότι προείχε να επιλυθεί το «πολιτικό πρόβλημα». Η απόφαση, πάντως, αναγορευόταν σε καθαρά πολιτικό ζήτημα και όχι σε θέμα προσώπου, και αυτό ήταν σαφές και από τις αναφορές του ίδιου του Κ. Καραμανλή, που συνέδεε την όποια επιλογή με την ανάγκη απομάκρυνσης της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- όπως συμβαίνει σήμερα από την αντίθετη πλευρά!
Τα πρώτα σύννεφα για το γαλάζιο στρατόπεδο άρχισαν να διαφαίνονται στις αρχές Νοεμβρίου, όταν δημοσκοπήσεις έφεραν εκ νέου στην πρώτη θέση το ΠΑΣΟΚ. Η σταθερά ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, που είχε ξεκινήσει από τις αρχές του 1999- και σε σημαντικό βαθμό είχε οδηγήσει και στη μετρίαση της διαφοράς στις ευρωεκλογές- αλλά και τα αντανακλαστικά του ΠΑΣΟΚ στον σεισμό του Σεπτεμβρίου έδωσαν πόντους στο κυβερνών κόμμα. «Η τελευταία πραγματική δημοσκόπηση ήταν οι ευρωεκλογές με την πρωτιά και τη νίκη της Ν.Δ.» ήταν η χαρακτηριστική αντίδραση στα τέλη Νοεμβρίου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Δ. Σιούφα, ο οποίος προέβλεπε: «Οι εθνικές εκλογές θα επιβεβαιώσουν και την πρωτιά και τη νίκη της Ν.Δ.».
Οι μέρες, όμως, που ακολούθησαν τον Δεκέμβριο του 1999 έφεραν σε ακόμη δυσμενέστερη θέση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο «ανένδοτος αγώνας κατά της διαφθοράς» που είχε αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου ο Κ. Καραμανλής δεν απέδιδε τα εκτιμώμενα οφέλη για το κόμμα, ενώ δύο νέα «χαστούκια» ήρθαν από υψηλόβαθμα στελέχη της παλαιάς φρουράς της Ν.Δ.
Στις 17 Δεκεμβρίου ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ανοιχτά την πλήρη στήριξη των αποφάσεων του Ελσίνκι για την Τουρκία και την Κύπρο, επικροτώντας τις κυβερνητικές επιλογές. Δύο μέρες αργότερα ήταν η ώρα του Γ. Σουφλιά να δώσει τη δική του απάντηση στο προσκλητήριο του προέδρου της Ν.Δ. για συστράτευση όλων στις επόμενες εκλογές.
Σουφλιάς κατά Καραμανλή
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε διαγραφεί από το κόμμα τον Ιανουάριο του 1999, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος, συνοδεύοντας την απόφαση εκείνη από δηλώσεις-καταπέλτη κατά του Κ. Καραμανλή.
Μπροστά στο βαρύ αυτό κλίμα που είχε δημιουργηθεί και διαβλέποντας πως τυχόν πρόωρες εκλογές θα είχαν αρνητικό αποτέλεσμα για τη Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε στις 21 Δεκεμβρίου 1999, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού, πως το κόμμα θα στήριζε την επανεκλογή Στεφανόπουλου, ο οποίος είχε υψηλότατη δημοτικότητα και τυχόν καταψήφισή του εκτιμήθηκε ότι θα είχε πολιτικό κόστος για τη Ν.Δ. Τον Απρίλιο του 2000, ο κ. Κ. Σημίτης διαβλέποντας το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, αιφνιδίασε προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, στις οποίες και επικράτησε με οριακή διαφορά...
TA NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.