
Δεν ξέρω αν ο Αλογοσκούφης ετοιμάζεται για αντάρτικο (όπως ισχυρίζονται διάφοροι) αλλά, μεταξύ μας, δεν τον βλέπω πολύ εκπαιδευμένο για αντάρτη. Μάλλον για κανένα ματσάκι μεταξύ προκατόχου και διαδόχου πηγαίνουμε, από αυτά που συνήθως προκύπτουν στα περισσότερα υπουργεία, ιδίως σε περίοδο θερινών διακοπών.
Μόνο που ξεκίνησε άτσαλα. Διότι ο Αλογοσκούφης έγραψε ένα βιβλίο για την οικονομία «μετά την κρίση», ενώ είμαι βέβαιος ότι πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα είχε ένα βιβλίο για την οικονομία «πριν την κρίση», όταν είχε και την ευθύνη της.
Τότε, λοιπόν, θα μπορούσε ίσως να εξηγήσει μερικά πράγματα, τα οποία εγώ προσωπικά ακόμη δεν μπορώ να αντιληφθώ: εννοώ, την επιλογή της απογραφής και της «ήπιας προσαρμογής».
Η απογραφή ήταν ένα είδος κομβικής αθλιότητας.
Κομβική επειδή συνέβη στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής οικονομίας: ποτέ άλλοτε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε παραλάβει από τους προκατόχους της την οικονομία σε καλύτερη κατάσταση.
Και αθλιότητα επειδή δεν υπηρετούσε καμία αναγκαιότητα και κανέναν πραγματικό στόχο: απλώς κατέβαζε τον πήχη για τους νέους κυβερνήτες και τους επέτρεπε να φορτώσουν όσο περισσότερες αμαρτίες μπορούσαν στις πλάτες των παλιών. Με άλλα λόγια, η απογραφή ήταν ένα φθηνό κόλπο που κόστισε ακριβά στον τόπο.
Η «ήπια προσαρμογή» ήταν ένα είδος ανόητης απάτης.
Ανόητης επειδή θεωρούσε ότι μπορεί να ξεγελάσει τα οικονομικά μεγέθη- τα οποία η ίδια κυβέρνηση είχε διαμορφώσει με την απογραφή! Και απάτης επειδή, όπως απεδείχθη, ανταποκρινόταν σε μια οικονομική κατάσταση η οποία δεν ήταν η πραγματική.
Με άλλα λόγια, η «ήπια προσαρμογή» επέτεινε το κόστος της απογραφής.
Κυρίως, όμως, αυτό το δίπτυχο «απογραφή- ήπια προσαρμογή» έπασχε από εσωτερική λογική. Διότι είτε η κατάσταση που είχε κληρονομήσει η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν όντως επιβαρημένη, όπως έδειξε η απογραφή, άρα η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει δραστικά μέτρα για να την ανορθώσει. Είτε δεν ήταν επιβαρημένη και μια «ήπια προσαρμογή» αρκούσε, άρα η απογραφή έλεγε ψέματα.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι εξαιρετικά απλό: Πώς μπόρεσε μια κυβέρνηση να επενδύσει σε ένα κατασκεύασμα το οποίο έπασχε και από πολιτικό ήθος και από οικονομική επάρκεια και από κοινή λογική; Ομολογώ ότι ακόμη δεν έχω καταλάβει. Αντιθέτως, αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η οικονομία πληρώνει σήμερα το κόστος αυτής της επιλογής.
Και το οποίο ένα ολόκληρο βιβλίο δεν θα αρκούσε να περιγράψει.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.