Περάσαμε ένα καλοκαίρι ξεφυλλίζοντας σελίδες επί σελίδων των εφημερίδων για το τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός (Σ. Σ.: οι επαγγελματίες του χώρου είμαστε αναγκασμένοι να τις διαβάζουμε κιόλας). Μελετήσαμε σενάρια για εκλογές τον Σεπτέμβριο κι άλλα σενάρια για εκλογές τον Οκτώβριο. Διαβάσαμε τα θετικά μιας εκλογικής μάχης τον Οκτώβριο και πως υπολογίζει να αλλάξει το κλίμα η κυβέρνηση τον Νοέμβριο.
Ξεκαθαρίσαμε ότι εκλογές δεν γίνονται Δεκέμβριο, διότι τα Χριστούγεννα είναι σαν τα «μπάνια του λαού» και δεν χαλάνε. Ούτε τον Γενάρη πάμε στις κάλπες γιατί θα μας κάτσουν τα μελομακάρονα στον οισοφάγο από τη βιασύνη.
Μελετήσαμε τους εμβριθείς προβληματισμούς των υπουργών για κάλπες τον Φεβρουάριο και πως θα καταφέρουν να ρίξουν το βάρος της ευθύνης των πρόωρων εκλογών στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρξαν σενάρια για τον Μάρτιο, αλλά και για τρίπλες της τελευταίας στιγμής που θα κάνει ο κ. Καραμανλής για να διαψεύσει «τας ειδούς του Μαρτίου». Μέχρι και το όνομα του κ. Σημίτη παίχθηκε για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ακόμη σενάριο «πολιτικών εξελίξεων».
Ενα ολόκληρο καλοκαίρι στύψαμε την κούτρα μας, προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουμε τα σιβυλλικά λόγια του κ. Σουφλιά, τα «ήξεις αφήξεις» του Παυλόπουλου, τα διφορούμενα της κ. Μπακογιάννη και «τα γεμάτα νόημα χαμόγελα» του κ. Μεϊμαράκη έξω από το Μαξίμου. Οι ερωτήσεις κάτω από τις διαβόητες νεραντζιές ήταν πολλές: «Σας είπε κάτι ο πρωθυπουργός για τις εκλογές;». «Μήπως ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται για ανασχηματισμό;». «Σκέφτεται ο πρωθυπουργός να αναδιαμορφώσει το επικοινωνιακό επιτελείο;». «Είναι ευχαριστημένος ο πρωθυπουργός από τον κ. Αντώναρο;». «Γενικώς πώς πάνε τα κέφια του πρωθυπουργού;». «Εξέφρασε καμιά δυσφορία, για να ’χουμε να λέμε το βράδυ στα δελτία;». «Μια μικρή ενόχληση, έστω;».
Βέβαια κανείς δεν ρώτησε τους σκεπτικούς κατά την έξοδο από το Μαξίμου υπουργούς: «Σας είπε κάτι ο πρωθυπουργός για το αν η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει αντιπυρικό σχέδιο, ή θα μπουρλοτιάσουμε και φέτος όπως κάηκε πρόπερσι η Πελοπόννησος;». Προφανώς, αυτό είναι αλλουνού ρεπορτάζ ευαγγέλιο.
Φάγαμε λοιπόν ένα καλοκαίρι παρακολουθώντας τις ομιλούσες κεφαλές των παραθύρων να κάνουν εμβριθείς εκτιμήσεις για τα κέφια του πρωθυπουργού. Ετεμναν κάθε δήλωση και κάθε γκριμάτσα του ιδίου και όλων όσων συναντούσε. Αυτοί, πάλι, ξέροντας τη γλώσσα της εικόνας, κατέβαιναν τα σκαλιά του Μαξίμου άλλοτε χαρούμενοι κάνοντας αστεία μεταξύ τους, και άλλοτε συνοφρυωμένοι για να δείξουν -τρομάρα μας! - την κρισιμότητα των καταστάσεων. Και δώσ’ του αναλύσεις στα παράθυρα: «Είναι χαρακτηριστικό, Νίκο, ότι για πρώτη φορά ο υπουργός δεν στάθηκε να πει ούτε δυο κουβέντες, όπως συνηθίζει, στους δημοσιογράφους. Απ’ αυτό συνάγεται ότι ο πρωθυπουργός μάλλον σκέφτεται να κάνει ανασχηματισμό». «Επίσης, Μαρία, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο άλλος υπουργός χαμογελούσε όταν έλεγε ότι η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, κάτι που σημαίνει ότι οι εκλογές είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού του πρωθυπουργού». «Δεν είναι τυχαίο, Γιάννη, ότι ο πρωθυπουργός σχεδιάζει στη ΔΕΘ να πάει με πακέτο μέτρων για τους μη έχοντες. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι όπως έγραψαν με πηχυαίους τίτλους δύο εφημερίδες της συμπολίτευσης ότι “Κάτι ετοιμάζει ο Καραμανλής”»...
Μ’ αυτά και μ’ αυτά λοιπόν, περάσαμε την άνοιξη κι όλο το καλοκαίρι. Και μόλις (μετά από πολύ εμβριθή μελέτη και βαθύ προβληματισμό) κάπου καταλήγαμε, έγινε το μπουρλότο της Αττικής. Η πραγματικότητα, με την οποία ουδείς ασχολείτο, άλλαξε κρυφά την ατζέντα και... φτου από την αρχή ο προβληματισμός: «Τώρα; Τι θα κάνει, τώρα, ο πρωθυπουργός; Θα πάει στις εκλογές με πυρκαγιές ή θα πάει με πλημμύρες;».
Ξέρετε ποιο είναι το αστείο; Ο πρωθυπουργός μάλλον δεν σχεδίαζε τίποτε, ούτε την άνοιξη ούτε το καλοκαίρι. Μπορεί μάλιστα να αγωνιούσε και ο ίδιος με την αγωνία όλων εκείνων που αναρωτιούνταν «τι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός;»...
Πασ. Μανδραβέλης-Καθημερινή
Ήταν πάντα χαρακτηριστικό των Καραμανλήδων να ασχολείται όλη η χώρα μ' αυτούς, αλλά όχι αυτοί με τη χώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφή