Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Πράξη αυτοσυντήρησης


Πολλές φορές στην πολιτική η αμηχανία μεταφράζεται σε προτροπή. Ολοι αισθάνονται ότι ο Καραμανλής πρέπει κάτι να κάνει, αν δεν θέλει να πάει άκλαυτος. Αλλά κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει τι πρέπει να κάνει. Γι΄ αυτό όλοι τού λένε «κάνε ανασχηματισμό». Ωραία! Αλλά τι ανασχηματισμό; Ποιο είναι το ερώτημα στο οποίο ο ανασχηματισμός αποτελεί την απάντηση; Αυτό, αν δεν απατώμαι, ουδείς το έχει βρει ακόμη.

Ας πούμε, λοιπόν, ότι κάνει ανασχηματισμό. Ποιον θα αλλάξει;

Θα αλλάξει το οικονομικό επιτελείο; Αποκλείεται. Μόλις τον Ιανουάριο τους άλλαξε, ο Οκτώβριος είναι μεθαύριο και ούτε τα έχουν πάει χειρότερα από άλλους. Οι παλιοί έλεγαν άλλωστε ότι ποτέ δεν αλλάζεις άλογο στη μέση του ποταμού.

Θα βγάλει την Ντόρα; Περιττό. Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν του δημιουργεί πρόβλημα, αλλά θα του είναι πρόβλημα να της βρει υπουργείο στο μπόι της.

Θα κουνήσει τον Σουφλιά; Αχρηστο. Ο Σουφλιάς είναι ήδη στα θετικά της κυβέρνησης και επιπλέον δύσκολα αναβαθμίζεται. Αντε να του πάρει το Περιβάλλον και να του δώσει κάτι άλλο.

Θα κουνήσει τα υπουργεία αντιΛΑΟΣ; Ιδιόρρυθμο. Και ο Δένδιας και ο Μαρκογιαννάκης μπήκαν στον τελευταίο ανασχηματισμό και ο Καραμανλής δεν έχει λόγους να είναι δυσαρεστημένος από τη δουλειά τους. Θα αναβαθμίσει μήπως τον Σαμαρά ; Ξέρω και ένα άλλο με τον Τοτό...

Θα κάνει, λοιπόν, ανασχηματισμό μόνο για να βγάλει τον Αντώναρο και τον Χατζηγάκη; Αστείο. Και δεν νομίζω ότι ο Καραμανλής έχει περιθώρια για καλαμπούρια.

Τι μένει; Ο Παυλόπουλος. Ακριβώς όπως ο προηγούμενος ανασχηματισμός ήταν «ανασχηματισμός Αλογοσκούφη» ο τωρινός μπορεί να υπάρξει μόνο ως «ανασχηματισμός Παυλόπουλου». Διαφορετικά δεν έχει λόγο να γίνει.

Φταίει ο Παυλόπουλος; θα ρωτήσετε. Δεν ξέρω αν φταίει ή πόσο φταίει, αλλά, καλώς ή κακώς, όλοι θεωρούν ότι μετά τον Δεκέμβριο και μετά τις πυρκαϊές τα έχει κάνει μαντάρα. Και αυτό είναι που μετράει στη διαχείριση των εντυπώσεων. Θα υπενθυμίσω, ας πούμε, ότι ουδείς γνωρίζει πόση βία και πόση νοθεία είχαν οι εκλογές του 1961. Στη λαϊκή συνείδηση, όμως, καταγράφηκαν ως «εκλογές βίας και νοθείας» και ο πρεσβύτερος Καραμανλής την κοπάνησε έπειτα από λίγο για το Παρίσι.

Υ π΄ αυτή την έννοια ο σημερινός Καραμανλής δεν έχει πολλές επιλογές. Ο ανασχηματισμός, αν γίνει, δεν μπορεί παρά να είναι ανασχηματισμός αυτοσυντήρησης. Και όταν τα πράγματα φτάνουν στην αυτοσυντήρηση, οι κινήσεις οδηγούν είτε στο αυτονόητο είτε στην αυτοκτονία.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά