Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Έλλειμμα... φυσαρμόνικα

Άλλα 5 δισ. ευρώ προσέθεσε ο Παπαθανασίου σε μια εβδομάδα
Από εβδομάδα σε εβδομάδα αλλάζει πλέον την εκτίμησή της για το έλλειμμα η κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου να δηλώνει χθες ότι ενδέχεται να φτάσει στο 8% του ΑΕΠ, υψηλότερο κατά περίπου 5 δισ. ευρώ, έναντι 6% του ΑΕΠ που εκτιμούσε πριν από δέκα ημέρες.

Σε συνεχή επιδείνωση βρίσκονται εξάλλου και οι εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης, αφού ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κ. Μ. Κοντοπυράκης μιλά πλέον για δύο συνεχή τρίμηνα κατά τα οποία το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 1%, αλλά και για νέα αύξηση της ανεργίας.

«Σε περίπτωση που οι πολιτικές που έχουμε ανακοινώσει δεν εφαρμοστούν ή μετατεθούν χρονικά, το έλλειμμα θα είναι της τάξεως του 8%», αποκάλυψε χθες για πρώτη φορά ο υπουργός Οικονομίας, ενώ αύριο ενημερώνονται και οι Βρυξέλλες από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σχετικά με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το έλλειμμα και το χρέος.

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την επιδείνωση των προβλέψεών του, είπε ότι προϋπόθεση για τη συγκράτηση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ θα ήταν να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, όπως η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Είναι όμως προφανές ότι τα μέτρα αυτά είναι ανεφάρμοστα, ακόμη και αν επρόκειτο να εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες εκλογές. Για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων δεν έχει προσέλθει σχεδόν κανείς, ενώ είναι πρακτικά ανέφικτο να αποδώσει 1,8 δισ. ευρώ μέσα σε δύο μήνες ένα μέτρο- της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών - που χρονίζει, δεδομένης και της κακής κατάστασης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.

Προετοιμάζουν το έδαφος
Ουσιαστικά ο κ. Παπαθανασίου, με τη συνέντευξή του χθες στην ιστοσελίδα Εuro2day.gr, προετοίμασε το έδαφος για την κατάσταση που θα παραλάβει η νέα κυβέρνηση, η οποία- χωρίς να κάνει καν απογραφή- θα κληθεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 5% του ΑΕΠ ή κατά 12,5 δισ. ευρώ για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας για έλλειμμα κάτω από 3% του ΑΕΠ. Ανέφερε άλλωστε στη συνέντευξή του ότι ανάλογα με το αν το έλλειμμα φτάσει το 6% ή το 8% του ΑΕΠ «αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 7,5 δισ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση και κατά 12,5 δισ. ευρώ στη χειρότερη».
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία μιλά για δύο συνεχή τρίμηνα κατά τα οποία το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 1%, και για νέα αύξηση ανεργίας
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά