Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

«Ο Ρώσος προ των πυλών, προετοιμάζουμε καταστροφή»


Οι επτά λέξεις του σημερινού τίτλου ήταν το προτελευταίο μήνυμα που έστειλαν οι Γερμανοί από το πολιορκημένο Στάλινγκραντ στo Bερολίνο.* Αποδίδει άριστα το κλίμα που επικρατούσε χθες στον κομματικό στρατό της Ν.Δ., την επομένη του αποκλεισμού των Δούκα και Τσιτουρίδη από τα ψηφοδέλτια. (Με τον Παυλίδη ουδείς ασχολήθηκε...) Η ηττοπάθεια των προηγουμένων ημερών έγινε σε μια μέρα πλήρης αποκαρδίωση, εξαιτίας ενός ακόμη κακού χειρισμού από πλευράς του Κώστα Καραμανλή. Φίλοι και παλιοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν φθάσει πια στο σημείο να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ο αρχηγός της Ν.Δ. (ο άλλοτε θεωρούμενος μέγας τακτικιστής -master tactician!) να διαπράττει σκοπίμως τα λάθη του τελευταίου καιρού, επιδιώκοντας μια δεινή ήττα, που θα εγγυάται την αποχώρηση του από την εξουσία και, συνεπώς, το τέλος του μαρτυρίου του. «Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε με πολιτικούς όρους ένα πρόβλημα ψυχολογικό», είναι μία από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις, που άκουσα από συνομιλητή μου. (Και η μόνη που μπορεί να γραφεί εδώ...)

Ο τρόπος της απομάκρυνσης των Π. Δούκα και Σ. Τσιτουρίδη θαρρείς ότι ήταν υπολογισμένος για να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα που υποτίθεται ότι θα έλυνε. Κατ’ αρχάς, αν ο Δούκας τιμωρήθηκε ως ένοχος για το Βατοπέδιο, τότε είναι πρόδηλο ότι ο Ευ. Μπασιάκος και ο Α. Κοντός, που παραμένουν υποψήφιοι, κηρύσσονται αθώοι από την ηγεσία της Ν.Δ. Επομένως, ο Δούκας πρέπει να είναι πολύ κορόιδο για να σιωπήσει, αφού η σιωπή του θα ισοδυναμούσε με αποδοχή της ενοχής. Έπειτα, η αδικία εις βάρος του Τσιτουρίδη είναι κατάφωρη. Τιμωρείται κατόπιν εορτής για τα ομόλογα; Μάλλον όχι, διότι τότε θα τον είχαν αποκλείσει από το ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2007. Το πιθανότερο είναι ότι πληρώνει τη διαφορά γνώμης με τον πρωθυπουργό ως προς τις πρόωρες εκλογές. Τότε όμως γιατί να μην τιμωρηθεί και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος; Ο τελευταίος, μόλις την προηγουμένη της ανακοίνωσης των εκλογών, βροντοφώναζε από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ: «Κανείς στην κοινωνία δεν θέλει εκλογές, κανείς στη Νέα Δημοκρατία δεν θέλει εκλογές!».

Κάπως έτσι, το ηθικό της Ν.Δ. έφθασε να θυμίζει την 6η Στρατιά του Πάουλους τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου του 1943. Στα υπουργικά γραφεία, πληροφορούμαι ότι οι ένοικοί τους ήδη μαζεύουν αυτά που θα χρειασθούν και ετοιμάζονται να καταστρέψουν εκείνα που δεν θα ήθελαν να πέσουν σε ξένα χέρια. Στους παρακάτω ορόφους, οι προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ υπάλληλοι βγαίνουν από το ψυγείο και ξεμουδιάζουν μοιράζοντας μεταξύ τους τις καλές θέσεις που πρόκειται να χηρέψουν. (Συνέβαινε στο ΥΠΕΘΟ την περασμένη Πέμπτη...). Οσον αφορά δε τα υψηλά κλιμάκια της Ν.Δ., εκεί έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν την επόμενη ημέρα. Πληροφορούμαι, συγκεκριμένα, ότι ο Αντώνης Σαμαράς εκμυστηρεύεται στους φίλους του ότι σκοπεύει να ορθώσει το ανάστημα του στην Ντόρα, όταν έλθει η αποφράς. Δεν έχει σημασία η σοβαρότητα της φιλοδοξίας του και μόνον ότι τη συζητάει όμως αρκεί...

(*: Για όσους έχουν την απορία τι έλεγε το τελευταίο μήνυμα από το Στάλινγκραντ, ήταν μόνο μία λέξη: «Καταστρέφουμε»...)

Στ. Κασιμάτη-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά