Ανέτοιμη δείχνει η Δεξιά για μια σώφρονα διαχείριση της αναπότρεπτης εκλογικής ήττας της
Άκρως αμφίβολο είναι αν, εκτός από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, υπάρχει κάποιος υπουργός, βουλευτής ή στέλεχος της ΝΔ που να ασχολείται στα σοβαρά με τον προεκλογικό αγώνα. Πέραν της απολύτως προσωπικής μάχης εκλογής όσων είναι υποψήφιοι, οι πάντες στους κόλπους της Δεξιάς έχουν τον νου τους προσηλωμένο στο τι θα γίνει εσωκομματικά στη ΝΔ μετά τις εκλογές.
Μιλώντας συμβολικά, θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για το απερχόμενο από την κυβερνητική εξουσία κόμμα να παρατήσει τον ούτως ή άλλως άνευ πολιτικής ουσίας προεκλογικό αγώνα και να επικεντρώσει την προσοχή του στο πώς θα διαχειριστεί με σώφρονα τρόπο την εκλογική ήττα ή συντριβή του, ώστε να μην κινδυνεύσει με αποσύνθεση και διάλυση, αν επαληθευθούν οι δυσμενέστερες γι αυτό εκλογικές προβλέψεις. Η αποστολή αυτή δεν θα είναι τόσο εύκολη, αν κρίνει μάλιστα κανείς και από τις τοποθετήσεις ορισμένων στελεχών του.
Τρικυμία εν κρανίω επικρατεί για την ώρα στη συντριπτική πλειονότητα των ηγετικών στελεχών της ΝΔ. Αυτό είναι σίγουρα απολύτως δικαιολογημένο εξαιτίας της αυτοκτονικής προκήρυξης πρόωρων εκλογών από τον Κ. Καραμανλή και της ολέθριας προεκλογικής γραμμής που χάραξε - «θα λιώσουμε στη λιτότητα τον ελληνικό λαό, αν τολμήσει να μας ξαναψηφίσει να τον κυβερνήσουμε!».
Όταν βγαίνει ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πρώην γραμματέας του κόμματος, και δηλώνει στον ραδιοσταθμό «Φλας» ότι «ίσως θα έπρεπε να είχε εξηγηθεί περισσότερο το γιατί πήγαμε στις εκλογές», δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της πλήρους σύγχυσης στην οποία οδήγησε τη ΝΔ ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Όταν δεν καταλαβαίνει ούτε ο γραμματέας του κόμματος γιατί ο Καραμανλής προκήρυξε εκλογές, υπάρχει έστω και μία περίπτωση στο εκατομμύριο αυτό το κόμμα να κερδίσει τις εκλογές; Όχι, βέβαια.
Ούτε έναν -κυριολεκτικά ούτε έναν!- υπουργό της ΝΔ δεν έχουμε συναντήσει ακόμη που να έχει καταλάβει γιατί ο Καραμανλής προκήρυξε εκλογές για να τις χάσει πανηγυρικά. Ολοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. «Τρέλα», «ακατανόητο», «παράνοια» είναι οι ηπιότερες εκφράσεις που έχουμε ακούσει - και αναφερόμαστε μόνο σε ακραιφνείς καραμανλικούς υπουργούς.
ΕΑκβιάστηκε σε προσωπικό ή πολιτικό επίπεδο; Έχει χάσει κάθε επαφή με την πολιτική πραγματικότητα της χώρας; Παραπλανήθηκε από υπουργούς οι οποίοι έχουν προσωπικό πολιτικό συμφέρον από την ήττα του; Τσάκισε κάτω από την πίεση των ευθυνών άσκησης της εξουσίας και αποφάσισε να τα παρατήσει; Καμιά από τις συζητούμενες εκδοχές δεν είναι τιμητική για τον απερχόμενο πρωθυπουργό. Εννοείται ότι κανένας δεν δίνει την παραμικρή σημασία στα προσχηματικά φληναφήματα περί δήθεν «ανάγκης νέας εντολής λόγω της κρίσης».
Το ανησυχητικό για τη ΝΔ είναι ότι εκτός από τον πρωθυπουργό, που οτιδήποτε άλλο και αν συμβαίνει είναι βέβαιο ότι σίγουρα έχει αποσπαστεί και από την πολιτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, από ανάλογη απόσπαση από την πραγματικότητα υποφέρουν και άλλα στελέχη της ΝΔ. Αυτό θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη μετεκλογική της ανασυγκρότηση.
Γέλασε ο κάθε πικραμένος, για παράδειγμα, όταν άκουσε την αποτυχημένη τέως υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και νυν ευρωβουλευτή, άκρως χολωμένη επειδή ο πρωθυπουργός δεν την τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, να δηλώνει στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι «τα ψηφοδέλτια Επικρατείας προφανώς είναι για ανθρώπους που αδυνατούν να εκλεγούν. Εγώ μπορώ να εκλεγώ όποτε θέλω». Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι μπορεί να εκλεγεί.
Οσο για το «όποτε θέλει» όμως, αυτό ακούγεται ως φαιδρός αλαζονικός ισχυρισμός που διαψεύστηκε μόλις στις προηγούμενες εκλογές, όπου η Μ. Γιαννάκου απέτυχε παταγωδώς να εκλεγεί, επειδή οι ψηφοφόροι της ΝΔ τη «μαύρισαν» μαζικά και συνειδητά για τα πεπραγμένα της στο υπουργείο Παιδείας - και μάλιστα για καθαρά ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους.
Προφανώς η Μ. Γιαννάκου δεν έχει καν αντιληφθεί ότι χρωστά ευγνωμοσύνη στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος μετά την αποτυχία της αυτή τη διόρισε ευρωβουλευτή, αντί να τη συνταξιοδοτήσει πολιτικά...
ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ
Περί «πράσινης παρένθεσης»
Η ΝΔ, μετά την εκλογική ήττα της, οφείλει να χαράξει στρατηγική και τακτική στη βάση μιας πολύχρονης παραμονής της στην αντιπολίτευση.
Δεν πρέπει να πέσει θύμα εσπευσμένων επιλογών, οι οποίες θα υπαγορεύονται από προσωπικές φιλοδοξίες επίδοξων αρχηγών της που αδημονούν να κυβερνήσουν τη χώρα, ούτε φυσικά αυταπατών για «πράσινο διάλειμμα», υπολογίζοντας ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θα καταρρεύσει σύντομα υπό το βάρος των προβλημάτων ή της υποτιθέμενης ανεπάρκειάς του.
Η πείρα αποδεικνύει ότι το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε 8 και 11 χρόνια τις δύο φορές που πήρε την εξουσία (1981-89 και 1993-2004), ενώ η ΝΔ 7 αρχικά, έπειτα 3,5 και τώρα 5,5 χρόνια. Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα δεν ανθούν οι «κυβερνητικές παρενθέσεις».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ-ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.