Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Το μήνυμα της κλαρωτής φούστας


H Ελλάδα συχνά κατηγορείται για κακομεταχείριση μεταναστών και ξενοφοβία· οι κατηγορίες προέρχονται και από Ελληνες, που καταγγέλλουν τη χώρα τους, κάποτε υπερβολικά, με ζηλωτική διάθεση, χωρίς να εξετάζεται το βάθος των προβλημάτων. Ασφαλώς οι ξένοι κακοπαθαίνουν σε μια χώρα - πέρασμα, που δεν μπορεί να θρέψει εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες και πρόσφυγες. Και ασφαλώς παρατηρούνται απάνθρωπες συμπεριφορές στα σημεία εισόδου, στους καταυλισμούς, στα χωράφια και τα θερμοκήπια, στα εργοτάξια, στις ανθρώπινες χωματερές των πόλεων.
Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ολόκληρη μαύρη. Υπάρχουν πολλές νησίδες φωτός. Οπως αυτή που παρακολούθησε την 28η Οκτωβρίου το πανελλήνιο στη μεγάλη παρέλαση της Θεσσαλονίκης: τις τσιγγανοπούλες μαθήτριες που έραιναν με άνθη κερδίζοντας το χειροκρότημα του κοινού και την υπόκλιση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηταν πολίτες β΄ κατηγορίας· σήμερα είναι απλώς πολίτες. Πολύχρωμοι, ομαδικοί, πλάνητες, ιδιόρρυθμοι – αλλά πολίτες της Ελληνικής Δημοκρατίας, που συμμετέχουν στις συλλογικές τελετές. Τυπικά ισότιμοι. Και διόλου κορέκτ: Με σημαιοφόρο όχι την καλύτερη μαθήτρια, αλλά την πιο όμορφη.
Οι τσιγγανοπούλες με τις κλαρωτές φούστες και τα βολάν, στην παρέλαση με τα τεθωρακισμένα και τα πυραυλοφόρα, δείχνουν, μεταξύ άλλων, κρυμμένα πλούτη στην κοινωνία, πραγματικές δυνάμεις, πιο πολύτιμες ίσως από τα όπλα. Δείχνουν πώς η ενσωμάτωση και η συνύπαρξη, ο συγκρητισμός και η συμβίωση, εμπλουτίζουν τους λαούς, τους δυναμώνουν. Οπως έχουν κάνει λ.χ. και τα αλβανόπουλα τόσα χρόνια, αυτά που κρατούσαν τη σημαία του σχολείου τους, προ ετών, και σήμερα τελειώνουν αριστούχοι τα πανεπιστήμια και προκόβουν και ζητούν και δικαιούνται να είναι Ελληνες πολίτες, Αρβανίτες πολίτες του κόσμου με ελληνική λαλιά και παιδεία. Η ένταξη δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να αφορά όλους. Αλλά με εικοσαετή πείρα, με 680.000 νόμιμους και εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες, τουλάχιστον ξέρουμε ότι αξίζει να προσπαθούμε διαρκώς.
N. Ξυδάκης-Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά