Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Ο νέος κύκλος του αίματος


Η αιματηρή επίθεση εναντίον του Αστυνομικού Τμήματος της Αγίας Παρασκευής επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι ορίζουσες του τρομοκρατικού φαινομένου έχουν αλλάξει. Η «17 Νοέμβρη» ήταν μία κλειστή και σχεδόν επαγγελματική οργάνωση με ιδεολογικοπολιτικές αναφορές και με κάποιους κώδικες συμπεριφοράς. Οι σημερινές τρομοκρατικές ομάδες επιχειρούν να στήσουν ένα «αντάρτικο πόλης», που παραπέμπει περισσότερο στο διάσπαρτο ένοπλο κίνημα της Αυτονομίας στην Ιταλία του ’70. Εχουν διαφορετική ρητορική και διαφορετικό τρόπο δράσης. Οι επιθέσεις τους είναι πολύ πιο συχνές, έχουν ποικιλία και είναι σε μεγάλο βαθμό «τυφλές».
Οταν το εξεγερσιακό κύμα του περασμένου Δεκεμβρίου υποχώρησε, η φαντασίωση μιας δυναμικής συνέχειας τροφοδότησε τη δεξαμενή απ’ όπου αντλεί ο χώρος των «κουκουλοφόρων», δίνοντας ώθηση στις επιδρομικές επιχειρήσεις. Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ωθεί τα πιο ακραία στοιχεία αυτού του χώρου στην ένοπλη δράση. Είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθούν διάσπαρτες ένοπλες ομάδες, οι οποίες θα λειτουργούν σχεδόν στοιχειακά, ενίοτε στο όριο μεταξύ πολιτικού και ποινικού. Ο ερασιτεχνισμός τέτοιων ομάδων θα τις καταστήσει σχετικά ευάλωτες, αλλά και πολύ περισσότερο απρόβλεπτες.
Η «νέα τρομοκρατία» δεν έχει τις όποιες ιδεολογικές αναστολές είχε η παραδοσιακή «αριστερή τρομοκρατία» αναφορικά με το είδος των στόχων και τον κίνδυνο πρόκλησης «παράπλευρων» απωλειών. Είναι μάλλον μηδενιστική, στόχος της είναι να σκοτώσει, αδιαφορώντας για το πώς την βλέπει η κοινή γνώμη. Γι’ αυτό και ο νέος κύκλος επιθέσεων πιθανότατα θα είναι πιο αιματηρός από τον προηγούμενο.
Η τελευταία επίθεση επιβεβαιώνει την προτίμηση σε αστυνομικούς στόχους. Η παραδοσιακή «αριστερή τρομοκρατία» πάντα αντιπαθούσε την αστυνομία, αλλά δεν τη θεωρούσε ποτέ κύριο στόχο. Αντιλαμβανόταν ότι η αστυνομία είναι κατασταλτικός μηχανισμός στα χέρια της εξουσίας κι όχι η αιτία των προβλημάτων. Αντιλαμβανόταν, επίσης, ότι οι εξουσιαστικές ελίτ βολεύονται όταν οι ίδιες μένουν εκτός πλάνου. Το αίμα που χύθηκε στην Αγία Παρασκευή παροξύνει το κλίμα προσωπικής ανασφάλειας των αστυνομικών. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την ελλιπή εκπαίδευση, αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να προκύψουν προσεχώς επικίνδυνες παρενέργειες.
Σ. Λυγερός-Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Κακότεχνη απόπειρα πλαστογράφησης και συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων
    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την προβοκατόρικη προκήρυξη που δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία»
    «Η "προκήρυξη" αυτών που πλαστογραφούν ονόματα και σύμβολα των λαϊκών αγώνων, όπως το όνομα της ηρωικής αντιστασιακής Ο.Π.Λ.Α., και που δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα της Αγίας Παρασκευής, δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση του ΚΚΕ ότι αυτές οι ενέργειες είναι έργο σκοτεινών και ύποπτων μηχανισμών. Οτι το πραγματικό κίνητρο της δράσης τους υπηρετεί αντιδραστικούς σχεδιασμούς, όπως η συκοφάντηση του επαναστατικού, λαϊκού κινήματος, η δικαιολόγηση μέτρων καταστολής και τρομοκρατίας σε βάρος του.
    Η προκήρυξη που δημοσιεύθηκε στην "Ελευθεροτυπία" αποτελεί ένα νέο μνημείο κακότεχνης απόπειρας πλαστογράφησης και συκοφάντησης του αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού αγώνα του ΔΣΕ (1946 - 1949) και της συμβολής της πρωτοπόρας Κομμουνιστικής Διεθνούς στη διαμόρφωση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, που εκτός των άλλων αποτέλεσε την κύρια δύναμη της αντιφασιστικής νίκης των λαών.
    Με τη μέθοδο της αντιγραφής κειμένων και ημερομηνιών οι συγγραφείς της "περίεργης" προκήρυξης επιχειρούν να ταυτίσουν την προβοκατόρικη δράση μηχανισμών με τον μαζικό λαϊκό επαναστατικό αγώνα που πραγματικά στρέφεται κατά του καπιταλισμού.
    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους να επαγρυπνούν και να αξιοποιήσουν την εμπειρία και τα διδάγματα της πρόσφατης και παλιότερης ιστορίας του λαϊκού κινήματος. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της προβοκάτσιας και συνολικά της δράσης των ποικιλόμορφων μηχανισμών των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, που δρουν για την υπονόμευση και το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων, μπορεί να γίνει μόνο με την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου εργατικού λαϊκού κινήματος που έχει στο στόχαστρό του σταθερά την εξουσία των μονοπωλίων».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο καθένας και ο ρόλος του και η αποστολή του
    Προθυμότερος των προθύμων ο ΛΑ.Ο.Σ. έσπευσε χτες να ανακυκλώσει την προβοκατόρικη προκήρυξη της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για το χτύπημα στο ΑΤ Αγίας Παρασκευής. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε: «Η προκήρυξη της Ο.Π.Λ.Α., που ανέλαβε την ευθύνη, συνειρμικά παραπέμπει στις πρώτες δηλώσεις της κ. Παπαρήγα περί "προβοκάτσιας" και συναφών παραγώγων. Τα Αστυνομικά Τμήματα για 65 χρόνια αποτελούν στόχο όλων εκείνων που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αρνούνται τη Δημοκρατία». Τι συνειρμούς κάνει ο λαγός των μηχανισμών του ιμπεριαλισμού; Οτι τάχα οι λαϊκές οργανώσεις που υπερασπίστηκαν πριν 65 χρόνια το δίκιο των ανθρώπων του μόχθου από τους ιμπεριαλιστές και το ντόπιο αντιδραστικό καθεστώς ταυτίζονται με τους προβοκάτορες, ρίχνοντας νερό στο μύλο της κρατικής τρομοκρατίας κατά του λαϊκού κινήματος. Να τους θυμίσουμε ότι οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές έχουν ομολογήσει το στήσιμο τέτοιων μηχανισμών, από την «Γκλάντιο» και την «Κόκκινη Προβιά» έως τη διαβόητη «Αλ Κάιντα»; Μάλλον τα ξέρουν έτσι κι αλλιώς. Για κακή τύχη των απανταχού προβοκατόρων, ανεξάρτητα από το πιο πόστο κατέχει ο καθένας στην υπηρεσία του αστικού πολιτικού συστήματος, ο λαός μπορεί και ξεχωρίζει την «ήρα από το στάρι». Δηλαδή, τους μηχανισμούς που συμβάλλουν με κάθε μέσο στη διόγκωση του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος και προσφέρουν άλλοθι για την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, από τη μία. Και από την άλλη, όσους έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά