Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Μαθήματα πατριωτισμού

Πριν από τρία χρόνια, ο γνωστός θίασος της πατριδοκαπηλίας αλλά και άλλοι αφελείς πλην άδολοι συμπατριώτες μας, υποκίνησαν το λιντσάρισμα ενός σχολικού εγχειριδίου Ιστορίας και της συγγραφέως του. Το αμάρτημα του βιβλίου ήταν ότι δεν παρουσίαζε την Ιστορία «όπως μας την έμαθε η γιαγιά μας» - για να δανειστώ την καταλυτική διατύπωση του Λάκη Λαζόπουλου... Όπως είπα, στο λιντσάρισμα πρωτοστάτησαν πολλοί και διάφοροι. Από τον ΛΑΟΣ και τους οπαδούς του ως την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών «ακροδεξιών της ακροαριστεράς». Κοινό χαρακτηριστικό των προαναφερθέντων: ένα μείγμα ημιμάθειας και ιδεοληψίας. Και κοινό ανακλαστικό: ο φόβος. Ο φόβος που μετατρέπεται σε καχυποψία όταν τα πράγματα δεν διατυπώνονται απαραιτήτως όπως «τους τα έμαθε η γιαγιά τους».

Η ίδια ιστορία με τους ίδιους πρωταγωνιστές επαναλαμβάνεται και σήμερα. Αυτή τη φορά στόχος του όχλου είναι μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου, πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, η οποία τοποθετήθηκε ειδική γραμματέας στο υπουργείο Παιδείας. Τι περιλαμβάνει το κατηγορητήριο; Οτι σε παλαιότερα επιστημονικά βιβλία της διατύπωσε απόψεις οι οποίες (κατά τους επικριτές της) δεν συνάδουν με το κυρίαρχο εθνικό φρόνημα.

Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μια κοινή βάση.

Πρώτον, την ανομολόγητη παραδοχή ότι η κοινωνία μας οφείλει να διέπεται από ένα κυρίαρχο εθνικό φρόνημα.

Δεύτερον, την αυτονόητη υποχρέωση όλων να συμμορφώνονται με αυτό το εθνικό φρόνημα και να το υπηρετούν.

Απορίες και ερωτήσεις δεν επιτρέπονται.

Το σχήμα αυτό θα ήταν βαθύτατα αντι-επιστημονικό, αν δεν ήταν πρωτίστως αντι-δημοκρατικό. Υπό αυτή την έννοια, αποτελεί στοιχειώδη συνταγματική υποχρέωση των πολιτών της Ελληνικής Δημοκρατίας να αντισταθούμε στον όχλο. Να αντισταθούμε στην ποινικοποίηση του φρονήματος και στην ενοχοποίηση της άποψης. Να αντισταθούμε κυρίως στη νεο-φασιστική αντίληψη οτι η κοινωνία μας χωρίζεται σε «εθνικόφρονες» και σε «μη εθνικόφρονες». Όχι επειδή όσα υποστηρίζουν η Ρεπούση ή η Δραγώνα είναι σωστά ή λάθος- αυτό μου είναι βαθύτατα αδιάφορο κι ούτε είμαι ο πλέον αρμόδιος για να το κρίνω... Αλλά επειδή η ουσία της δημοκρατίας μας είναι η συνύπαρξη των διαφορετικών απόψεων, η ανεμπόδιστη άσκηση της διερεύνησης σε όλα τα επίπεδα, η ανοχή απέναντι σε όσα μας βρίσκουν ριζικά αντίθετους και η αποδοχή ακόμη και του λάθους.

Γι΄ αυτό, μαθήματα πατριωτισμού αλλού. Μια συμβουλή που, αξίζει να το διευκρινίσω, απευθύνεται και προς τους σαλτιμπάγκους της πολιτικής και προς τους ποινικούς της δημοσιογραφίας.
Γ. Πρετεντέρης-ΤΟ ΒΗΜΑ

5 σχόλια:

  1. Ο Παπακωνσταντινου το είπε ,άδικο το χαράτσι των τελών που επέβαλε η ΝΔ πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο να τα περνούμε και αυτός ποιος είναι ,να ανεβάσουμε το φόρο στην βενζίνη ,αλώστε έχουμε το μικρότερο φορά στην ΕΕ .
    Ναι υπουργαρα ,αλλά έχουμε και τους μικρότερους μισθούς στην ΕΕ των 17,τους μισθούς πότε θα τους εναρμονίσετε ;
    Α ρε Σοσιαληστες του κο@@@λ@ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πασίγνωστη η φασιστική λογική που λέει ότι σ' όποιον δεν μπει στο κοπάδι πίσσα και πούπουλα. Κρεμαστέ του μια ταμπέλα (προτιμητέα αυτή του ακροδεξιού) και τελειώσαμε. Ώστε ακροδεξιοί όλοι μας έτσι; Κι άιντε ρε Πρετεντεράκο καλά εμείς, αλλά κι ο Μίκης ακροδεξιός;;!! Κι ο Στέφανος Ληναίος (η τύχη τα 'φερε να ήμουν συμφοιτητής με το γιό του και μου ΄λεγε πόσο καλοπέρασε ο πατέρας του απ' τη χούντα). Δεν περίμενα τίποτα καλύτερο φυσικά απ' τον γλοιώδη Πρετεντέρη αλλά κι απ' όλο το Συγκρότημα. Οι παλιότεροι θυμούνται (εσύ Βασιλη που δημοσιεύεις το κείμενο αυτού του φασίστα δεν θυμάσαι;;) ότι το περίφημο "Συγκρότημα" είχε παίξει σκοτεινό και ύποπτο ρόλο απ' την εποχή της κατοχής (όπου αρνήθηκε να ανακαλέσει την κυκλοφορία του Βήματος για να μην χάσει την κονόμα κι έγινε το επίσημο όργανο της γερμανικής προπαγάνδας γι’αυτό αναγκάστικε αργότερα ν’αλλάξει το όνομα από Ελέυθερον Βήμα σε Βήμα μπας και ξεχάσει ο κόσμος το δοσιλογικό ρόλο του ) μέχρι τη δεκαετεία του '60 όπου ο κόσμος διαδήλωνε κι έκαιγε "ΤΑ ΝΕΑ" κάτω απ' τη Χρήστου Λαδά πετώντας σε λάκκο με ασβέστη τον Κακαουνάκη και μέχρι της μέρες μας όπου ο μακαρίτης κυρ Χρήστος (μια ανάλυση καλή για το ποιόν του μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.antinews.gr/?p=28873) αφού εγκατέστεισε το Travel Plan (το ταξιδιωτικό γραφείο του συγκροτήματος) στο Υπουργείο Εξωτερικών κανόνιζε όλα τα ταξίδια του υπουργείου ενώ η ψυχοραγούσα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που είχε ίδιο γραφείο έμενε απ' έξω. Να μην πούμε για το ΜΕΓΑΡΟ όπου έκανε (ελιτίστικο) πολιτισμό με τα λεφτά του κόσμου. Αυτό το εκδοτικό-επιχειρηματικό σύστημα που έκανε πράξη τη θεωρητική έννοια "διαπλοκή-διαφθορά" υπηρετεί από περίοπτες θέσεις ο γλοιώδης Πρετεντεράκος ο άλλοτε προνομιακός συνομιλητής του Σημίτη στον "πρωινό καφέ", άλλοτε αντίπαλος του Γιώργου γιατί έτσι κανοναρχούσε το άλλο το μεγαλοαφεντικό με τις μπουλντόζες, μετά την γκέλα Βενιζέλου, ξαναπήγε δίπλα στο Γιώργο και να δούμε που θα καταλήξει ο κατήφορος κι οι κωλοτούμπες. Αλλά αυτοί δεν έχουν τσίπα. Έχουν μόνο αφεντικά. Το ζήτημα έιναι αν εμείς οι υπόλοιποι (ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση) έχουμε κρίση, μνήμη και άποψη τέτοια που να βάζει στο περιθώριο αυτά τα δημοσιογραφικά ερπετά. Επικαλείται και τον έτερο καππαδόκη το Λαζόπουλο. Άλλο φρούτο αυτός. Μιλάμε για τον ορισμό του διανοητικού ιησουητισμού. Ο τύπος που αμείβεται μηνιαίως μ’όσα θα πάρει ένας ανειδίκευτος σε δέκα (!!!) περίπου χρόνια. Λοιπόν για να τελειώνουμε Πρετεντεράκο. Ακροδεξιοί δεν είμαστε. Πατριώτες είμαστε ! Αγνοί πατριώτες όπως οι παππούδες μας κι οι μπαρμπάδες μας που πολέμησαν και σκοτώθηκαν δίπλα στον Άρη για την πατρίδα.
    ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    Απλά εσείς, η φάλαγγα της «πολιτικής ορθότητας», οι φαιοχίτωνες της «προοδευτικότητας», οι νεοταξίτες «προοδευτικοί», το ψευτοαριστερό φασισταριό που κινείται μεταξύ Παλαιού Ψυχικού και Κολωνακίου επιμένει καλά και ντε στην ταμπέλα του ακροδεξιού ταυτίζοντας μας συλλήβδην άλλοτε με τους ψευτοπατριώτες του Πολιτικού απατεώνα Καρατζαφέρη κι άλλοτε με την ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής.
    Αν και αρχίζει πλέον να κουράζει η επίκληση του όρου «ακροδεξιός» δεν αποτελεί και καμία φοβερή καινοτομία του εγχώριου κρατικοδίαιτου καταστημένου και των αριστερούλικων παραφυάδων του. Το ίδιο συμβαίνει στην πολιτική επικαιρότητα και άλλων χωρών. Όπως σωστά παρατηρεί και το www.FiveThirtyEight.com αν πιστέψει κανείς τον συντηρητικό Τύπο σε όλο τον κόσμο θα νομίσει ότι όχι μόνο αναβιώνει ο ακροδεξιός ή ο ακροαριστερός εξτρεμισμός, αλλά και ότι η πολιτική μετριοπάθεια υποχωρεί προς όφελος των ριζοσπαστικών φωνών και διακηρύξεων.
    Απλά αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα κι ενοχλεί είναι ότι η εξάπλωση και καθιέρωση του διαδικτύου έχει κάνει τις αντισυμβατικές και μη παραδοσιακές απόψεις να είναι πλέον πολύ πιο εύκολα διαθέσιμες στο πλατύ κοινό. Οι «περίεργες» για τους καθεστωτικούς και οι «ανατρεπτικές» για την συντήρηση απόψεις διαδίδονται πλέον ευκολότερα.
    Το διαδίκτυο αλλάζει τις ισορροπίες, πολλές φορές με δραματικό τρόπο, όπως έδειξε άλλωστε η πρόσφατη εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ. Κι αυτό είναι που τρομοκρατεί το «σύστημα» που καταφεύγει στο παλιό καλό (γι αυτό) όπλο της προβοκάτσιας και των χαρακτηρισμών.
    Πρετεντεράκο κι οι όμοιόι του βάλτε το καλά στο νού σας: οι εποχές, που καρφίτσωνες το ταμπελάκι “ακροδεξιός”, σε όποιον σου χαλάει τη σούπα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά τα άρθρα από γνωστές αργυρώνητες γραφίδες (όπως του Πρετεντέρη) δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να ταυτιστεί η δίκαιη και πλειοψηφική αντίθεση του ελληνικού λαού σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις, με την άκρα δεξιά. Δεδομένης της εγκατάλειψης των λαϊκών συμφερόντων από την δήθεν αριστερά, και της σιγής ιχθύος που τηρεί η λεγόμενη κεντροδεξιά, το αποτέλεσμα είναι να ενισχύεται το δίπολο «εθνομηδενισμός»–«ρατσιστικός φασισμός»· Μια τέτοια εξέλιξη έχει ευνοήσει σε όλο τον κόσμο τις δυνάμεις του κοσμοπολίτικου κεφαλαίου για την προώθηση των σχεδίων τους, μια και η ταύτιση με την άκρα δεξιά, χρησιμεύει παντού για να ενοχοποιεί και να ακυρώνει τα πλειοψηφικά αισθήματα των λαών.
    Γι' αυτό δεν είναι καθόλου τυχαία η επιστράτευση και των υπόλοιπων γραφίδων του "συγκροτήματος" που μιλούν κι αυτοί για "ακροδεξιούς", "μισαλλόδοξους", "φοβικούς" κλπ, κλπ. Παλιό κλασσικό Λαμπρακιστάν. Γνωστά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλοι μου όπως πολλές φορές έχω τονίσει αναρτώ θέματα που μπορούν να δώσουν τροφή για σκέψη και διάλογο.
    Αλίμονο αν όλα αυτά με εκφράζανε..
    Ευτυχώς πολλοί από εσάς με γνωρίζουν.
    Ειδικά τον Πρετεντέρη για όσους με παρακολουθούν, τον έχω περιποιηθεί πολλές φορές δεόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά