Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

«Η σειρά σας, κύριε Παπανδρέου»

▅Στη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες πρώτη φορά περιελήφθη η  ελληνική οικονομία, αιφνιδίως και ύστερα από πρωτοβουλία της Α. Μέρκελ. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις για τη λήψη δραστικών μέτρων
Πρώτη φορά η ελληνική οικονομία περιελήφθη- αιφνιδίως και έπειτα από πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ, την οποία έσπευσε να υιοθετήσει η σουηδική προεδρία- στη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Η αναγκαιότητα της συζήτησης προέκυψε μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων και των δηλώσεων ανά την Ευρώπη, που επανέφεραν με δριμύτητα την πιθανότητα χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας λόγω αδυναμίας να αντληθούν κεφάλαια από τις αγορές υπό μορφή δανεισμού. Στο κλίμα αυτό έχει συμβάλει η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και συνακόλουθα η εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού (spreads) στις 250 μονάδες βάσης, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο τους. Γερμανικές διπλωματικές πηγές ωστόσο έλεγαν χθες το βράδυ ότι μεγάλο ρόλο έχει παίξει και το γεγονός πως μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση «δεν έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της για λήψη των αναγκαίων μέτρων, τις οποίες έχει δώσει στους εταίρους και αναμένουμε την υλοποίησή τους». Μολονότι η κ. Μέρκελ ήταν αυτή που ανέλαβε την πρωτοβουλία για τη συζήτηση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδας, τον λόγο έλαβε πρώτος ο κ. Παπανδρέου που επιχείρησε να καθησυχάσει τους εταίρους σχετικά με την πολιτική του για το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Οπροεδρεύων του Συμβουλίου, Σουηδός πρωθυπουργός κ. Ράινφελντ μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους εταίρους του ότι η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του και θα τα αντιμετωπίσει, λαμβάνοντας νέα μέτρα. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η κ. Μέρκελ, όπως και οι κ.κ. Μπράουν, Μπορίσοφ, Γιούνκερ και Σαρκοζί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και τη στήριξή τους προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην παρέμβασή του ανέφερε πως γνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικά υψηλό έλλειμμα και δημόσιο χρέος, που «κληρονόμησε» από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δήλωσε την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά του να προβεί αμέσως στις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, οι οποίες θα έχουν επίπτωση και στην οικονομία. Επίσης, θα υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές, απλές και σύνθετες. Απλές, όπως η δημοσιοποίηση των δαπανών των υπουργείων με ανάρτηση στο Διαδίκτυο και σύνθετες, όπως η μείωση των πολλαπλών επιπέδων διακυβέρνησης. Η Γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί συζήτηση για το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα στη Σύνοδο Κορυφής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Βόννη πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κ. Μέρκελ κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην υπερτιμάται το θέμα (σ.σ. της Ελλάδας) και εξήγησε πως όταν ένα κράτος μέλος έχει πρόβλημα, «αυτό αυτομάτως αφορά όλους». Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας απάντησε πως «έχω το ιδίωμα να μην απαντώ σε υποθετικές ερωτήσεις», ενώ εμμέσως πλην σαφώς τάχθηκε κατά της κοινοτικής αρωγής σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως «θα εξασφαλίσουμε ότι το πρόβλημα αυτό δεν θα προκύψει καν».

Ο Σουηδός προεδρεύων της Συνόδου Κορυφής Φρ. Ράινφελντ λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση για την ελληνική οικονομία είπε πως «αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι προβληματικό, αλλά είναι εσωτερικό πρόβλημα», ενώ για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας είπε ότι προτιμά να είναι προσεκτικός με τις λέξεις και ότι τα διαρθρωτικά προβλήματα στην Ελλάδα ήταν σαφή πριν από την κρίση.

Για το ελληνικό θέμα τοποθετήθηκαν, στο πνεύμα όμως και προηγούμενων δηλώσεών τους, ο κ. Τρισέ, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Λαγκάρντ- που υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει υποσχέσεις προς τα μέλη της Ένωσης που τώρα πρέπει να σεβασθεί -, ο Γερμανός ομόλογός της κ. Σόιμπλε που ζήτησε επίσης αποφάσεις και μέτρα από την Αθήνα και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών- «η Αθήνα πρέπει να εφαρμόσει σοβαρές δημοσιονομικές πολιτικές».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά