Προσέξτε τι γράφει ο σημερινός Ριζοσπάστης:
Η κυβέρνηση, με τις προτάσεις της στο στημένο διάλογο, οδηγεί σε πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Προβλέπει αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης με τη βασική προνοιακού χαρακτήρα, συνολική μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.Διαβάστε τώρα τις 9 αλλαγές που προτείνει ο Λοβέρδος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
1. Ενοποιήσεις των Ταμείων κύριας ασφάλισης, με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες), μετά την εκπόνηση αναγκαίων μελετών. Η επιλογή αυτή, σημειώνεται, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σήμερα και να προβλέπει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ασφαλιστικής και διοικητικής ενοποίησης σε βάθος δεκαετίας. Επιπλέον οι ενοποιήσεις θα... επεκταθούν και στην επικουρική ασφάλιση, όπου σήμερα υπάρχει κατακερματισμός. Για παράδειγμα, οι τραπεζικοί υπάλληλοι υπάγονται σήμερα σε διαφορετικά Ταμεία και μάλιστα το ΕΤΑΤ (που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση) είναι ουσιαστικά θνησιγενές και οδηγεί τους εργαζομένους στο ΙΚΑ. 2. Θεσμοθέτηση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών- παροχώ ν, καθώς και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία (εξάλειψη των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση).
Οι εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης θα παίρνουν τη βασική σύνταξη και στη συνέχεια το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των ενσήμων. Ουσιαστικά θα εφαρμοστεί ένα «αναλογικό» σύστημα, ώστε κάθε χρόνος ασφάλισης μετά τη συμπλήρωση 15ετίας να οδηγεί σε προσαύξηση της βασικής σύνταξης.
Σήμερα δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο ποσό της σύνταξης για όσους έχουν από 4.500
έως και 7.500 ημέρες ασφάλισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί εργαζόμενοι με τη συμπλήρωση 4.500 ενσήμων (με τα οποία θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης) να σταματούν την ασφάλιση και να στρέφονται στην ανασφάλιστη εργασία ώσπου να φθάσουν στο όριο ηλικίας για σύνταξη. 3. Αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης, έτσι ώστε, πέραν του δίκαιου υπολογισμού της σύνταξης για τον ασφαλισμένο, να διευκολυνθεί η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
4. Σύσταση ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ώστε να καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού από τις μονάδες αυτές.
5. Λογιστικός διαχωρισμός των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές. Με την αλλαγή αυτή επιδιώκεται η απόλυτη διαφάνεια στις παροχές και η σαφής οριοθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων του κράτους και των Ταμείων.
6. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία, μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται μεγαλύτερη προσαύξηση στη σύνταξη (από 2,5% κατ΄ έτος θα αυξηθεί στο 3,5%) για όσους συνεχίζουν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας 7. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και επικαιροποίησή του μετά τις αναγκαίες μετρήσεις και μελέτες, με την απαραίτητη επιστημονική συνδρομή. Θέσπιση, επίσης, ενιαίου καθεστώτος απονομής συντάξεων με αναπηρία σε όλα τα Ταμεία.
8. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, ενός σταθερού δηλαδή συστήματος, που μπορεί να γίνει με τη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου του Ν. 2676/1999.
9. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν. Το Εθνικό Κεφάλαιο σημαίνει ανασύσταση του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) που το ΠαΣοΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επιτύχει την κατάργησή του.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
δεσμεύτηκε ότι δεν θα αυξηθούν όρια ηλικίας και εισφορές και δεν θα μειωθούν οι συντάξειςΒλέπετε πουθενά μείωση συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας ; Γιατί να ξεσηκωθούμε ;
Κάθε σοβαρή απάντηση δεκτή. Αν συνοδεύεται και από προτάσεις ακόμη καλύτερα .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.