Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Πόλεμος για τους μιναρέδες


Η Ε.Ε. καταδικάζει την απόφαση των Ελβετών, μα οι ακροδεξιοί παίρνουν θάρρος Ένα νέο κεφαλαίο στις κατά καιρούς τεταμένες σχέσεις της Ευρώπης με το Ισλάμ άνοιξε η απόφαση των Ελβετών να ταχθούν με δημοψήφισμα κατά της κατασκευής νέων μιναρέδων στη χώρα τους. Η Ε.Ε. εξέφρασε την ανησυχία της και καταδίκασε την απόφαση, ενώ οι μουσουλμάνοι κινούνται μεταξύ «αυτοσυγκράτησης» και «προσβολής». Πολλά ακροδεξιά κόμματα ωστόσο θέλουν να αντιγράψουν το ελβετικό παράδειγμα.

Oι μιναρέδες κοσμούν εκατοντάδες τεμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο μουσουλμανικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 15 - 18 εκατ. στη Γηραιά Ήπειρο και σε κάποιες χώρες το Ισλάμ είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη θρησκεία μετά τον Χριστιανισμό. Παρ΄ όλα αυτά, ελάχιστοι μιναρέδες χρησιμοποιούνται από τους ιμάμηδες για κάλεσμα των πιστών στην προσευχή, όπως συμβαίνει στις μουσουλμανικές χώρες. Η αντίθεση των Ελβετών κατά 57% στην κατασκευή μιναρέδων προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Ε.Ε.

«Είναι η έκφραση μιας προκατάληψης, ίσως ακόμη και ενός φόβου, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για αρνητική ένδειξη», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, η χώρα του οποίου ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ένωσης.

Το ελβετικό δημοψήφισμα πάντως θέλει να αντιγράψει στην Ολλανδία ο Γκερ Βίλντερς. Ο ακροδεξιός πολιτικός που έχει ταχθεί κατά του εξισλαμισμού της Ευρώπης και έχει χαρακτηρίσει το Κοράνι φασιστικό, πρόκειται να καταθέσει σχετική πρόταση στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Με καλό μάτι βλέπει ένα ανάλογο δημοψήφισμα και το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία, ενώ στελέχη της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά δηλώνουν ότι τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει και η Ιταλία. Αναλυτές σημειώνουν ωστόσο ότι η «εξαγωγή» του δημοψηφίσματος δεν είναι πιθανό ενδεχόμενο. «Στην Ελβετία οι πολίτες καλούνται συχνά να τοποθετηθούν σε διάφορα θέματα με δημοψήφισμα, πρακτική που δεν απαντάται σε τέτοια συχνότητα στη λοιπή Ευρώπη», δήλωσε στην εφημερίδα «Le Μonde» ο ειδικός σε θέ ματα Ισλάμ Πατρίκ Χαενί. Εξάλλου, η απόφαση των Ελβετών θα μπορούσε να ανατραπεί. Όπως δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Έβελιν Βίντμερ Σχλουμπφ, «η απαγόρευση έρχεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ελβετία, οι κάτοικοι της οποίας με το δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν κατά της ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα, να διορθώσει αυτό το «λάθος», ενώ προειδοποίησε για αύξηση του ρατσισμού στη Ευρώπη.
«Είναι χρέος μας να σάς επισημάνουμε να κάνετε πίσω το συντομότερο, σ' αυτό το λάθος», τόνισε ο Ερντογάν.

Υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά την ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν θα έπρεπε ποτέ να τεθεί σε ψηφοφορία, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «βλέπει στο δημοψήφισμα αυτό μια αύξηση του κύματος ρατσισμού και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη» .

Ο Ερντογάν τόνισε ακόμα ότι «η ισλαμοφοβία αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» .

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την «απογοήτευσή» του για τα αποτελέσματα του ελβετικού δημοψηφίσματος, το οποίο απαγορεύει την κατασκευή μιναρέδων στη χώρα αυτή.

«Η απόφαση αυτή είναι μια ατυχής εξέλιξη που πλήττει τις βασικές ανθρωπιστικές αξίες και ελευθερίες. Η πολιτιστική διαφορετικότητα, η ανοχή και ο σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν μεγάλη σημασία για την ηρεμία και την ειρήνη στην κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο δημοψήφισμα της 29ης Νοεμβρίου, το 57% των Ελβετών ψηφοφόρων τάχθηκε κατά της κατασκευής νέων μιναρέδων στη χώρα.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Ερτουγκρούλ Γκιουνέι έκανε λόγο για «ξεπερασμένη προσέγγιση στην καρδιά της Ευρώπης» .

Περίπου 100.000 Τούρκοι ζουν στην Ελβετία, όπου ο μουσουλμανικός πληθυσμός αριθμεί σχεδόν 350.000 άτομα.

Εξάλλου, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι απέρριψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφώς ρατσιστική» απόφαση και ότι είναι αποτέλεσμα μιας προεκλογικής εκστρατείας που «καλλιέργησε το φόβο» .

«Διστάζω να καταδικάσω μια δημοκρατική ψηφοφορία, αλλά δεν έχω τον παραμικρό δισταγμό να καταδικάσω την εκστρατεία που καλλιεργεί την ξενοφοβία σε πολλές χώρες. Οι πολιτικές που βασίζονται στην ξενοφοβία και την ανοχή είναι άκρως ανησυχητικές, όπου και αν παρατηρούνται», τόνισε η Πιλάι.

NEA-Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά