«Σκέφτεστε να εγκαταλείψετε την πολιτική;» ρώτησαν χθες δημοσιογράφοι τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξής του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά. «Ε, μην κρατήσετε και την αναπνοή σας» απάντησε εκείνος θέλοντας να δείξει με αυτήν και τις άλλες απαντήσεις του ότι παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της χώρας.
Κάθε χρόνο από το 2001 ο Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει μια μακρά τηλεοπτική συνέντευξη- τετράωρη ήταν η χθεσινή- απαντώντας σε ερωτήματα που του έχουν θέσει πολίτες από όλη τη χώρα (συνολικά 2 εκατ. ερωτήσεις τέθηκαν τις τελευταίες ημέρες διαδικτυακά και τηλεφωνικά). Για το ενδεχόμενο να είναι και πάλι υποψήφιος το 2012 για πρόεδρος - θέση που σήμερα κατέχει ο εκλεκτός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ- ο Πούτιν απάντησε: «Θα το σκεφτώ, υπάρχει ακόμα χρόνος». Οι πολιτικοί παρατηρητές πάντως σημειώνουν ότι για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε στον Μεντβέντεφ, ο οποίος από τη Ρώμη δήλωνε την ίδια ώρα ότι κι εκείνος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2012. Στο θέμα της οικονομίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε μεγαλύτερη στήριξη στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τη χαλυβουργία, επαινώντας την κυβέρνησή του για τη διατήρηση θέσεων εργασίας χωρίς να υιοθετήσει τις παραινέσεις τού Μεντβέντεφ για εκσυγχρονισμό και περιορισμό του ρόλου του κράτους. «Ξεπεράσαμε το χειρότερο σημείο της κρίσης. Η έξοδος από αυτήν απαιτεί χρόνο, δύναμη και κεφάλαια», είπε ο Πούτιν. «Η οικονομία μας αναπτύσσεται 0,5% μηνιαίως τους τελευταίους 5 μήνες. Υπολογίζω αυτή η θετική τάση να ενισχυθεί στα μέσα του επόμενου χρόνου». Ιδιαίτερα σκληρός ήταν ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της τρομοκρατίας, δεσμευόμενος ότι θα σπάσει «τη σπονδυλική στήλη» της και τονίζοντας πως χρειάζεται πιο σκληρή και αποφασιστική δράση εναντίον «εγκληματιών» που επιτίθενται στον ίδιο τους τον λαό. «Η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει ιδιαίτερα υψηλή», τόνισε, θυμίζοντας την έκρηξη βόμβας σε τρένο την περασμένη εβδομάδα στην καρδιά της Ρωσίας που κόστισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους και για την οποία ανέλαβε την ευθύνη ισλαμική οργάνωση.
Παρ΄ ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Πούτιν παραμένουν υψηλά και είναι αυτή τη στιγμή στο 65%, τους τελευταίους 8 μήνες παρουσιάζουν κάμψη.
«ΕΑΝ ΕΙΣΑΙ θετικός για την περίοδο Στάλιν, κάποιοι θα δυσαρεστηθούν. Εάν είσαι αρνητικός, άλλοι θα γκρινιάξουν. Είναι αδύνατο να κάνουμε μια γενική κριτική. Είναι προφανές όμως ότι από το 1924 έως το 1953 η χώρα της οποίας ηγείτο ο Στάλιν μεταμορφώθηκε από αγροτική σε βιομηχανική. Τα θετικά, που αδιαμφισβήτητα υπήρχαν, επιτεύχθηκαν με ένα απαράδεκτο τίμημα. Υπήρξαν διώξεις, είναι γεγονός. Εκατομμύρια συμπολίτες μας υπέφεραν από αυτές. Τέτοιου είδους ηγεσία είναι απαράδεκτη. Δεν ζήσαμε μόνο την προσωπολατρία, αλλά και τα μαζικά εγκλήματα εναντίον του έθνους μας».
«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κανείς δεν θυμάται ότι ένας από τους υπεύθυνους ασφαλείας της ΥUΚΟS, ο Αλεξέι Πιτσούγκουιν, βρίσκεται στη φυλακή... Είναι προφανές ότι δρούσε προς το συμφέρον και υπέρ των συμφερόντων και κατ΄ εντολήν των αφεντικών του, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι... Υπάρχουν πέντε αποδεδειγμένοι φόνοι. Καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο».
«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, κανείς δεν θυμάται ότι ένας από τους υπεύθυνους ασφαλείας της ΥUΚΟS, ο Αλεξέι Πιτσούγκουιν, βρίσκεται στη φυλακή... Είναι προφανές ότι δρούσε προς το συμφέρον και υπέρ των συμφερόντων και κατ΄ εντολήν των αφεντικών του, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι... Υπάρχουν πέντε αποδεδειγμένοι φόνοι. Καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΛΟΥΤΟΥ
«Οι νεόπλουτοι απέκτησαν όλα αυτά τα χρήματα ξαφνικά, αλλά δεν μπορούν να τα διαχειριστούν χωρίς να κάνουν διαρκώς επίδειξη πλούτου. Ναι, αυτό είναι πρόβλημα. Τη σοβιετική εποχή, κάποιοι από τους πλουσίους μας έκαναν επίδειξη βάζοντας χρυσά δόντια, κυρίως στο μπροστινό μέρος του στόματός τους. Οι Λαμποργκίνι και άλλα πολυτελή αντικείμενα είναι τα χρυσά δόντια του σήμερα, τα οποία επιδεικνύουν προς όλους».
ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ
«Ο ρυθμός των γεννήσεων αυξάνεται με ποσοστά ρεκόρ- θα υπερβεί το 3%- ενώ περιορίζεται η θνησιμότητα. Αυτό έχει και οικονομικό αντίκτυπο επειδή υποστηρίζει τη ζήτηση στις αγορές».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Έχουμε μεγάλα σχέδια για την ανάπτυξη της κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων. Αν τη σοβιετική εποχή, δηλαδή σε τόσες δεκαετίες, είχαν κατασκευαστεί 35 ή 38 πυρηνικοί αντιδραστήρες, τα επόμενα 10 χρόνια σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε 30 ή 32».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
«Υπάρχουν 1,5 εκατ. εργαζόμενοι στο υπουργείο Εσωτερικών και παίζουν σημαντικό ρόλο. Πολλοί από αυτούς ρισκάρουν τις ζωές τους, όχι μόνο σε δύσκολες περιοχές αλλά στην καθημερινή τους δουλειά. Είναι απαράδεκτο να αμαυρώνεται η υπόληψη όλων των αστυνομικών, αλλά η αντίδραση στα αρνητικά περιστατικά θα είναι ιδιαίτερα γρήγορη και σφοδρή».
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.