Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Οι νέοι άρχοντες του κάμπου

Νέα γενιά πρωταγωνιστών αναδείχθηκε από τις αγροτικές κινητοποιήσεις φέτος και πέρσι. Οι «στρατηγοί» του Θεσσαλικού Κάμπου έδωσαν τη θέση τους στους μαχητικούς αγροτοσυνδικαλιστές της Φθιώτιδας. Γνωστότερος από όλους λόγω της καθημερινής παρουσίας του στα τηλεοπτικά παράθυρα είναι ο Βάιος Γκανής, αλλά σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των κινητοποιήσεων παίζουν ο Δημήτρης Μακαρές, ο Βασίλης Κιλάφας και ο Δημήτρης Δημογιάννης.
Δημήτρης Μακαρές
«Η μαμά του λόχου». Για 14 ολόκληρες ημέρες, 24 ώρες το 24ωρο μένει στην παράγκα που έχει στηθεί στο μπλόκο της Αλαμάνας.

Μάλιστα, έχει κουβαλήσει και το κρεβάτι του εκεί. Είναι αυτός που διαχέει την πληροφόρηση στους αγρότες των μπλόκων, έχει και τον ρόλο του εκπροσώπου- του «Αντώναρου» όπως τον λένε από πέρυσι. Είναι 55 ετών, μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου των αγροτών της Βόρειας Φθιώτιδας. Κατάγεται από την Ομβριακή Δομοκού, ήταν καλλιεργητής μεγάλων εκτάσεων σε βιομηχανική ντομάτα και τεύτλα, αλλά πριν από λίγα χρόνια σταμάτησαν αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή της λίμνης Ξυνιάδας.

Βάιος Γκανής
Για 14 ημέρες βρίσκεται με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Στα μπλόκα φοράει το δερμάτινο καπέλο που του χάρισε ο Ελληνοαμερικανός παράγων της ομογένεια Κρις Σπύρου, που τον επισκέφθηκε στην Αλαμάνα «για να τον ενθαρρύνει». Με την ίδια άνεση που εμφανίζεται στο τηλεοπτικό παράθυρο, απαντά στον σχολιασμό που του ζητούν τα ΜΜΕ και τακτοποιεί τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του. Εκεί που κάνει δηλώσεις, μπορεί να παραγγείλει και μπουκάλια για το εμφιαλωτήριο- με βραβευμένα κρασιά- που διατηρεί στη Βαρδαλή Δομοκού. Έχει αναγνώριση και στήριξη από τους συναδέλφους του στον Αγροτικό Σύλλογο Βόρειας Φθιώτιδας, του οποίου είναι πρόεδρος. Είναι 42 ετών, διαζευγμένος με Αμερικανίδα την οποία γνώρισε στη Σάμο όταν ήταν καταδρομέας και έμεινε πολλά χρόνια στο Οχάιο ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του δεν το χαρίζει σε κανέναν, ασχολείται μόνο με τη δουλειά του, τον συνδικαλισμό και με τις δύο κόρες του όταν βρίσκονται στην Ελλάδα.

Δημήτρης Δημογιάννης
Προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες σε ένα 15μελές Δ.Σ. όπως αυτό του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου. Είναι 43 ετών, κατάγεται από συνοικία της πόλης της Λαμίας και διατηρεί επεκτατικές καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι και κτηνοτροφικά φυτά. Πρόεδρος του Παμφθιωτικού και μέλος της πανελλαδικής συντονιστικής επιτροπής. Είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται πότε για τα καπνά, πότε για τα βαμβάκια και πότε για τις ελιές. Προσπαθεί να συμβιβάζει διάφορες και διαφορετικές απόψεις μεταξύ των αγροτών, ανάλογα με το προϊόν που παράγουν. Από την αρχή μέχρι το τέλος έχει συνεχείς διαβουλεύσεις για τις επόμενες κινήσεις.

Ουσιαστικά πάνω του έχει πέσει το βάρος των επόμενων κινήσεων.

Βασίλης Κιλάφας
Είναι ο θεωρητικός, ο αναλυτής αλλά και διαπραγματευτής από το πανελλαδικό συντονιστικό όργανο των αγροτών. Μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στα μπλόκα για συζητήσεις και ενημέρωση και στη μονάδα με πρόβατα που διατηρεί στο χωριό του, τη Λεύκα Δομοκού, αφού αυτή την εποχή τα ζώα του γεννούν. Καλλιεργεί 250 στρέμματα με κτηνοτροφικά φυτά. Είναι 40 ετών, άγαμος και πριν από 10 χρόνια μετακόμισε στο χωριό του από την Αθήνα, όπου εργαζόταν.

Παροιμιώδεις είναι οι εξαντλητικές του αναλύσεις και ενημερώσεις των αγροτών στα μπλόκα.
ΤΑ ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΕΟΝ ΑΔΑΕΙΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΦΥΣΗ ΑΡΠΑΧΤΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ-ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΕΡΑΣΙΑ ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΕΙ ΦΥΛΛΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΕ ΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ,ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΡΠΟΥΖΙ ΤΩΝ 30 ΠΟΝΤΩΝ ,ΝΑ ΦΤΑΝΕΙ ΤΟΥΣ 60 ΜΕ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΕΜΠΟΡΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΩΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΜΕΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΥΣ ΨΕΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ,ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΑΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ,ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ,ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΓΕΩΠΟΝΟΥΣ ΜΕ ΛΕΦΤΑ,ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ 2/3 ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΨΕΥΔΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ .ΚΑΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ ,ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ 50ΔΡΧ ΣΤΑ 2 ΕΥΡΩ,ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΜΑΣ,Η ΑΙΤΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΠΕΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΟ ΡΥΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΣΑΡΑΝΕ ΤΟ ΛΗΓΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΙΑΜΙ ΣΤΗ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ ,ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΘΑΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ,ΜΕ ΤΑ ΚΑΠΝΑ, ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΑΙΡΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΗΣ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ,ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΚΟΡΠΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΠΑΡΑ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ, ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ,ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. gia elies kai elaiolado oudeis logos.brwmoupaliliske pou anagkazomaste kai se plhrwnoume kai kathese olh mera kai exeis kataklepsei ton kosmo olo..ftou sou pou milas esu gia agrotes ftou sou pou nomizeis pws esu mporeis na krineis aytous pou prepei na koitoun ton ourano gia na paei kala h sodeia tous ftou sou kai pali ftou sou pou foras grabata kai mas to paizeis kyrios .alla kati tetoioi san esena katastrepsane thn ellada. xasou na anapneysoume epitelous xwris na exoume ton ponokefalo pws tha se plhrwsoume upallhle ths dekaras pou egleipses kai mphkes ekei pou eise kai kaneis kai kritikh ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ESI KATASTREPSES TH FYSH ME TO KARKINO KE TO YDROFORO ORIZONTA KE TO KLIMA GENIKA ANARXOAGROTH KE TORA SOY FTEEI O DHMOSIOS POY SE PLHRVNEI YPER TOY oga MIA ZOH ,KI ESY EISAI TRAKADOROS KE MILAS RE PALOYKIIIIIII KI OPILIMA TOMAR

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά