Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Το πορτογαλικό δεκανίκι της ΝΔ

ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ πορεύθηκαν επί περίπου μία εξαετία (2003-2009) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Ο πορτογάλος συντηρητικός πολιτικός αποτέλεσε τον καλύτερο σύμμαχο για τη «γαλάζια» διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή και τον βοήθησε με
κάθε τρόπο. Στενός φίλος του κ. Καραμανλή, προσπάθησε όσο μπορούσε να σώσει την πολιτική τιμή της ΝΔ, σε σημείο που πολλές φορές προκάλεσε την έκρηξη του ΠαΣοΚ και προσωπικά του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Ο οικονομολόγος κ. Μπαρόζο ήταν αυτός που έκανε «πλάτες» στα greek statistics της κυβέρνησης Καραμανλή. Για την αξιωματική αντιπολίτευση ο κ. Μπαρόζο παραμένει ακόμη και σήμερα
ένας πολύτιμος φίλος και αρωγός στην ενίσχυση της τρωθείσας εικόνας της ΝΔ λόγω της τραγικής κατάστασης των δημοσιονομικών που κληροδότησε στην κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Η συνάντηση του νέου προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά με τον κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη, επιβεβαίωσε την αγαστή συνεργασία Ρηγίλλης και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η οικονομική κρίση ανέδειξε το ελληνικό πρόβλημα και αποκάλυψε την ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία του κ. Μπαρόζο, στην πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή. Το ΠαΣοΚ κατήγγειλε στατιστικές αλχημείες αλλά και τη διακριτική μεταχείριση που είχαν από τις Βρυξέλλες ο πρώην πρωθυπουργός και οι «γαλάζιοι» υπουργοί Οικονομίας, κυρίως ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και δευτερευόντως ο κ. Ι. Παπαθανασίου.

Λόγω του χαλαρού ελέγχου των δημοσιονομικών στοιχείων επί ΝΔ ο κ. Καραμανλής δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερη πίεση, γι΄ αυτό και έπρεπε να βοηθήσει τον κ. Μπαρόζο. Ετσι στήριξε με σθένος τον πορτογάλο ομοϊδεάτη του τον περασμένο Ιούνιο, ώστε να ανανεωθεί η θητεία του. Για πολλούς ήταν ένα «συμβόλαιο τιμής». Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο «εξαργύρωσε» τη στήριξη του κ. Καραμανλή με τον καλύτερο τρόπο. Με την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία- που εναντιώθηκε με σφοδρότητα στη δεύτερη θητεία του- ξαφνικά ανακάλυψε τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Η κάλυψη των κυβερνήσεων της ΝΔ από τον κ. Μπαρόζο εξόργισε τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε σε έντονο ύφος τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι επί χρόνια άφηνε ανεξέλεγκτα τα δημοσιονομικά της Ελλάδας με αποτέλεσμα να φθάσουν στη σημερινή κατάσταση. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε επακριβώς το μέγεθος του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, αφού είχε ενημερώσει με εμπιστευτικό της έγγραφο τον κ. Καραμανλή.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο όταν βρίσκει ευκαιρία, και το κάνει αρκετά συχνά τελευταία, «πυροβολεί» την Ελλάδα και είναι ιδιαίτερα επιθετικός, εν αντιθέσει με τη στάση του επί κυβερνήσεων ΝΔ.

Ο κ. Μπαρόζο εξακολουθεί και σήμερα την ίδια τακτική, επικουρώντας τώρα τον κ. Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με τον πρόεδρο της ΝΔ έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά τουλάχιστον τρεις φορές από την ημέρα της εκλογής του, ενώ όπως άφησε η Ρηγίλλης να διαρρεύσει πριν από λίγο καιρό, εκθείασε τον κ. Σαμαρά για την «υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση του». Είναι χαρακτηριστική άλλωστε η στάση του να αποδεχθεί αμέσως το αίτημα του κ. Σαμαρά να συναντηθούν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη και, αφού ζήτησε «άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης», επιχείρησε να κερδίσει επικοινωνιακούς πόντους με τις «πλάτες« του κ. Μπαρόζο λέγοντας: «Ηρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου».

Η επίσκεψη αυτή δεν θα είναι η μόνη του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, ενώ και ο κ. Μπαρόζο δεν πρόκειται να αφήσει χωρίς στήριξη τη ΝΔ. Εξάλλου οι κκ. Σαμαράς και Μπαρόζο συνδέονται με παλιά φιλία, από την εποχή που ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν υπουργός Εξωτερικών. Στο παρελθόν ο κ. Μπαρόζο είχε φροντίσει πολλές φορές να ενισχύσει το προφίλ του κ. Καραμανλή, από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Πολλοί θυμούνται την επίσκεψή του στην Κέρκυρα το 2003 για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ με τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Χοσέ Μαρία Αθνάρ πρωτοστάτησαν στην επιχείρηση στήριξης του κ. Καραμανλή λίγο πριν από την εκλογική νίκη της ΝΔ, τον Μάρτιο του 2004.

Oκ. Μπαρόζο ως πρωθυπουργός έκανε δημοσιονομική απογραφή, με αποτέλεσμα η χώρα του να γίνει η πρώτη στην ευρωζώνη που υπέστη κυρώσεις για την παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Η απογραφή οδήγησε την πορτογαλική Δεξιά στην ήττα τον Φεβρουάριο του 2005, αλλά είχε προλάβει να υιοθετήσει τη μέθοδο η κυβέρνηση Καραμανλή, με υπουργό Οικονομίας τον κ. Αλογοσκούφη. Η ήττα της Δεξιάς στην Πορτογαλία και η νίκη του Σοσιαλιστή, νυν πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες είχαν οδηγήσει τον κ. Παπανδρέου στην εξής δήλωση: «Δυστυχώς,τη μέθοδο της απογραφής υιοθέτησε στην Ελλάδα ο κ. Καραμανλής. Οι Πορτογάλοι έδωσαν απάντηση στην απογραφή Μπαρόζο».
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά