Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010

Επιτέλους ,τέρμα στη κοροϊδία των φοροφυγάδων

Σε άνοιγμα των λογαριασμών άνω των 10 μεγαλογιατρών που διατηρούν πολυτελή γραφεία στο Κολωνάκι, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα πάταξης της φοροδιαφυγής και έχει βάλει στο στόχαστρο συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που αποφεύγουν με προκλητικό τρόπο τη φορολόγηση. Ο στόχος δεν είναι μόνο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους αλλά και να εμπεδωθεί το αίσθημα της φορολογικής δικαιοσύνης στους πολίτες.

Στις αρχές του έτους το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα 150 γιατρών στην περιοχή του Κολωνακίου, από τους οποίους οι 30 εμφανίζονταν να δηλώνουν ετήσιο καθαρό εισόδημα κάτω από 10.000

ευρώ. Επίσης 30 γιατροί δήλωναν εισοδήματα από 10.000 ως 20.000 ευρώ και άλλοι 30 από 20.000 ως 30.000 ευρώ. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε μιλήσει τότε για «προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει» . Τις επόμενες ημέρες, οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) που πήγαν στο Κολωνάκι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των ιατρείων. Το θέμα αυτό προσέλαβε μεγάλες διαστάσεις αλλά σύντομα τέθηκε εκτός επικαιρότητας. Η ΥΠΕΕ όμως δεν ξέχασε το ζήτημα ούτε αδράνησε.

Αθόρυβα προχώρησε στους ελέγχους και στη διασταύρωση στοιχείων, και τώρα το υπουργείο κάνει το επόμενο βήμα. Προχωρεί στο άνοιγμα των λογαριασμών 10 μεγαλογιατρών για τους οποίους υπάρχουν διαπιστωμένες παραβάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι απλώς να επιβληθούν τσουχτερά πρόστιμα, αλλά να βάλει λουκέτο σε επιχειρήσεις και ιατρεία οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποδεδειγμένα παραβιάσει τη φορολογική νομοθεσία.

O υπουργός Οικονομικών είχε επανειλημμένως συνεργασία με τη νομική υπηρεσία του υπουργείου του για να δει πώς μπορεί να ολοκληρώσει μια τέτοια ενέργεια χωρίς νομικά παρατράγουδα. Μόνον αν κλείσουν επιχειρήσεις και ιατρεία, πιστεύουν στην κυβέρνηση, θα φτάσει το σωστό μήνυμα στους φοροφυγάδες αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία: ότι δηλαδή δεν μπορεί να συνεισφέρουν στα φορολογικά βάρη μόνον οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, αλλά κατά το μέτρο των εισοδημάτων τους όλοι οι επαγγελματίες και όσοι διαθέτουν κρυφά εισοδήματα. Επίσης, οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν ότι θα μετριαστεί η αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια για τα μέτρα, όταν δουν οι πολίτες ότι αυτά επιβάλλονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

Οι δέκα λογαριασμοί των μεγαλογιατρών αποτελούν μόνο την αρχή. Η ΥΠΕΕ ολοκληρώνει τις έρευνές της και για άλλη μια ομάδα γιατρών, καθώς και για άλλους επαγγελματίες, όπως π.χ. ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων, δικηγόροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες ο τρόπος διαβίωσης των οποίων δείχνει ότι έχουν υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που δηλώνουν.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά