Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τα συνθήματα άναψαν φωτιές

Ένταση στις ελληνοαλβανικές και ελληνοσκοπιανές σχέσεις, αλλά και διαμαρτυρίες μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα προκάλεσαν τα ρατσιστικά συνθήματα που φώναζαν κατά την επίσημη παρέλαση της 25ης Μαρτίου βατραχάνθρωποι του Λιμενικού Σώματος.
Φωτογραφία
Και θέματα Τσαμουριάς βρήκαν ευκαιρία να θέσουν με τα πανό τους οι διαδηλωτές στα Τίρανα και σε άλλες αλβανικές πόλεις, μετά τη φωτιά που άναψαν τα συνθήματα των ανδρών των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Τα Τίρανα και τα Σκόπια αντέδρασαν έντονα για τα συνθήματα μισαλλοδοξίας που ακούστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστημίου, από άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού, οι οποίοι βρίσκονται στο μικροσκόπιο Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης έπειτα από εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ ο επικεφαλής τους ετέθη σε διαθεσιμότητα.
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το Μεσολόγγι, όπου παρέστη χθες για την επέτειο της ηρωικής εξόδου, καταδίκασε ευθέως και με αυστηρό τρόπο τέτοιου είδους περιστατικά: «Ο πατριωτισμός δεν είναι ρητορεία, ούτε συνθηματολογία».
Σύμφωνα με πληροφορίες από αλβανικά ΜΜΕ, σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκτός από την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα- παρουσία και δύο βουλευτών των Τσάμηδων-, ελληνικές σημαίες κάηκαν και σε πόλεις της Βόρειας Αλβανίας όπου πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες συγκεντρώσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο έλληνας πρεσβευτής κ. Νικόλαος Πάζιος γνωστοποίησε στον αλβανό υπουργό Εξωτερικών την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να καταδικάσει το γεγονός και να τιμωρήσει σκληρά τους ενόχους. Ο πρεσβευτής κ. Πάζιος εξέφρασε στον κ. Μέτα τη συγγνώμη της ελληνικής κυβέρνησης».
Πάντως, από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι ο κ. Πάζιος διεμήνυσε στους αλβανούς αξιωματούχους ότι η ενέργεια των βατραχανθρώπων ήταν ένα «μεμονωμένο περιστατικό το οποίο είναι καταδικαστέο».
Στα Σκόπια
Στη γραμμή της καταδίκης των συνθημάτων θα κινηθεί και η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της χώρας μας στα Σκόπια κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η οποία- όπως μεταδίδεται από σκοπιανά μέσα- αναμένεται να κληθεί σήμερα από τον υφυπουργό Εξωτερικών της FΥRΟΜ. Όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ζόραν Πέτροφ θα επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στην κ. Παπαδοπούλου και θα απαιτήσει επίσημη συγγνώμη.
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους και τον προβληματισμό ότι τέτοιες απερίσκεπτες και καταδικαστέες πράξεις θα επηρεάσουν αρνητικά την πρόοδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, καθώς και τις ισορροπίες στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις λόγω των συζητήσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Μάλιστα, σε σχέση με τα Τίρανα αναφερόταν ότι το δυσάρεστο αυτό περιστατικό έλαβε χώρα την ώρα που το αλβανικό Κοινοβούλιο επικύρωνε τη συμφωνία για τη δημιουργία δύο ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων στη γειτονική χώρα. Το πρόβλημα εντείνεται και ενόψει των συζητήσεων για την άρση του νομικού κωλύματος στη διαδικασία κύρωσης της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Βόρειο Ιόνιο.
Κάλυψη Καρατζαφέρη
Στο εσωτερικό, τόσο η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργού, όσο και τα κόμματα καταδίκασαν την ενέργεια των βατραχανθρώπων του Λιμενικού.
Ωστόσο, κάλυψη στα μισαλλόδοξα συνθήματα παρέχει ο ΛΑΟΣ, που δηλώνει ότι «διώκονται γιατί χρησιμοποίησαν συνθήματα που μέχρι πρότινος αποτελούσαν τη σημαία του έθνους», ενώ με προσωπική δήλωσή του ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι αποτελεί «ουρά του κ. Τσίπρα».
«Καταδικάστε τους» ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ, και όχι μόνο Τσάμηδες, ήταν οι αλβανοί διαδηλωτές που διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στην ελληνική πρεσβεία και σε πόλεις του αλβανικού βορρά, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπεν Αντόνι.
«Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ακούγονταν πατριωτικά τραγούδια και ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας, ενώ ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές να σέβονται τον αλβανικό λαό.
Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει τα γεγονότα.
Τα σλόγκαν που ακούγονταν ήταν ότι «η Ελλάδα είναι η ντροπή της Ε.Ε.», καθώς και κάποια άλλα για του Τσάμηδες.
Στο Μπουρέλι, στα βόρεια της Αλβανίας, έκαψαν ελληνική σημαία στο κέντρο της πόλης- το ίδιο έγινε και στο Ντουρέσι όπου υπήρξαν διαμαρτυρίες», λέει ο κ. Αντόνι.
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά