Ο ΠΡΩΗΝ πρωθυπουργός- ένα κενό. Ο Κώστας Καραμανλής- ο πιο συνειδητά λαϊκός πολιτικός αρχηγός της Μεταπολίτευσης με τα σουβλάκια και τα τσίπουρα- δεν προσφέρεται ως υποκείμενο για την παράφραση του στίχου του νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη «ο ποιητής ένα κενό». Παρ΄ όλ΄ αυτά, το κενό επισημάνθηκε στα έδρανα της Ολομέλειας την περασμένη Δευτέρα. Ο Καραμανλής δεν προσήλθε στη συζήτηση για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και την οικονομία. Έτσι απλά.
Άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, ασχέτως ιδιοσυγκρασίας και ταυτότητας, ήταν πάντοτε παρόντες στη Βουλή. Ιδιαίτερα τυπικός από το 1993 ώς το 2007 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πάντα τη θέση του στην πρώτη σειρά των εδράνων της Ν.Δ. Και προκαλούσε ένα ρίγος όταν διερχόταν ευσταλής από το περιστύλιο, ακολουθούμενος από τον Μανούσο. Από τη Βουλή δεν έλειψε και ο Κώστας Σημίτης από το 2004 ώς το 2009. Η στάση είναι αυτονόητη. Αν έχεις περάσει από κορυφαίες δημόσιες θέσεις, τιμάς τους θεσμούς. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, ο Καραμανλής αποδεσμεύτηκε. Ούτως ή άλλως, προτιμούσε τα πίσω έδρανα, συνήθως σε μισοξαπλωμένη στάση που θύμιζε καφενείο. «Δεν είναι εικόνα πρώην πρωθυπουργού αυτή», είχε σχολιάσει κατ΄ ιδίαν κορυφαίος υπουργός των ετών 2004 - 2009. Η αλήθεια είναι πως αν ο Καραμανλής ήταν να πηγαίνει Βουλή για να κουβεντιάζει τα ποδοσφαιρικά με τον πρώην οπισθοφύλακα και νυν βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργο Ανατολάκη στον διάδρομο, δεν θα είχε καμία διαφορά από το να μην προσέρχεται καθόλου. Αφήστε που την περασμένη Κυριακή έχασε και ο Παναθηναϊκός από τον Ολυμπιακό.
Ωστόσο, η περίοδος δεν είναι για αστεία. Ο πρώην πρωθυπουργός οφείλει κάποιες απαντήσεις. Γιατί υπήρξε έκρηξη του δανεισμού το 2008 και το 2009 και χρειαστήκαμε μια πενηντάρα δισ. ευρώ; Έφταιγε η κρίση; Ή μήπως η διακυβέρνησή του είχε καταβαραθρώσει τα δημόσια οικονομικά; Από τη μία οι φοροαπαλλαγές προς τις εταιρείες, η κατάργηση του λαομίσητου ΣΔΟΕ και η κατάρρευση των δημοσίων εσόδων. Από την άλλη, οι αθρόες προσλήψεις- από τα περίφημα stage ώς τη Βουλή, περνώντας από τους συμβασιούχους- ή οι παχυλοί μισθοί των επώνυμων golden boys και γαλάζιων τριπλοθεσιτών του Δημοσίου. Μόνο το κλιμάκιο διοίκησης της ΕΡΤ μεταξύ 2004 και 2009 πρέπει να κόστιζε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της Ν.Δ. έπεσε έξω, αφού λεηλάτησε μια χώρα. Η βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου 2009 δεν συνιστά κάθαρση. Κακώς κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την πρόθεσή της να συστήσει Εξεταστική για την οικονομία, ώστε να μάθουν οι Ελληνες την αλήθεια για τα δημοσιονομικά πεπραγμένα της πενταετίας 2004- 2009. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει.
Δ. Μητρόπουλος-τα νεα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.