Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Προτιμούν τους εφήβους από τους... καουμπόηδες

Μια νέα έρευνα δείχνει πως οι γυναίκες από χώρες με υγιέστερους πληθυσμούς μεταξύ αυτών και οι Ελληνίδες- προτιμούν άνδρες των οποίων τα χαρακτηριστικά του προσώπου είναι πιο «θηλυκά». Πού οφείλεται άραγε το παράδοξο αυτό;
Φωτογραφία
Μια γυναίκα που κοιτάζει έναν άνδρα είναι ένας υπολογιστής εν πλήρη δράσει. Σταθμίζει τα πάντα, κάθε χαρακτηριστικό μπαίνει στη ζυγαριά για να υπολογιστεί με βάση τον τελικό σκοπό, που είναι η γέννηση υγιών παιδιών. Κάθε λεπτομέρεια στο πρόσωπο ενός άνδρα είναι ένας πολύτιμος δείκτης για την κατάσταση της υγείας του και για το πόσο συμβατό είναι το ζευγάρι. Τώρα όμως οι σκωτσέζοι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν ανακάλυψαν πως στον υπολογισμό δεν προσμετρώνται μόνο τα φυσικά χαρακτηριστικά του αρσενικού. Ο γυναικείος υπολογιστής συνεκτιμά επίσης τους κοινωνικούς δείκτες και τους δείκτες προόδου της χώρας στην οποία ζει. Σύμφωνα λοιπόν με την επιθεώρηση «Ρroceedings of the Royal Society», στις φτωχότερες χώρες οι γυναίκες προτιμούν τα έντονα αρρενωπά χαρακτηριστικά, ενώ τα πιο άτριχα πρόσωπα με πιο θηλυπρεπή χαρακτηριστικά έχουν αναπαραγωγικό πλεονέκτημα στις πλούσιες χώρες.
Το προτεταμένο σαγόνι, τα μυώδη μπράτσα, τα πυκνά φρύδια και γένια στον άνδρα αποτελούν ενδείξεις ότι η τεστοστερόνη βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και η υγεία του είναι πολύ καλή. Οι προϋποθέσεις δηλαδή είναι θεωρητικά τέλειες για να φέρει στον κόσμο υγιή παιδιά. Όμως οι ψυχολόγοι του Αμπερντίν ανακάλυψαν πως η τεστοστερόνη έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά και πολλά μειονεκτήματα. Διαπίστωσαν ότι υψηλές συγκεντρώσεις της ανδρικής ορμόνης συνδέονται με επιθετική συμπεριφορά, μειωμένη τρυφερότητα και τάση στην απιστία. Στις ανεπτυγμένες λοιπόν χώρες όπου υπάρχει υψηλού επιπέδου υγειονομική περίθαλψη, η γυναίκα μπορεί να επιλέξει έναν σύντροφο ίσως λιγότερο δυνατό σωματικά, αλλά περισσότερο διατεθειμένο να δημιουργήσει σταθερή οικογένεια και να συμμετέχει γενναιόδωρα στην ανατροφή ενός παιδιού.
«Οι προτιμήσεις υπαγορεύονται και από το περιβάλλον» ΟΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΝ οι ερευνητές του Αμπερντίν, οι γυναίκες με τη νικρότερη προτίμηση στα αρρενωπά χαρακτηριστικά ζουν σε χώρες με υψηλότερο «δείκτη υγείας», όπως τον υπολογίζει ο ΠΟΥ: Βέλγιο, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Αυστρία, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα... Εκείνες με την ισχυρότερη προτίμηση στα αρρενωπά χαρακτηριστικά ήταν από χώρες με μεγαλύτερο δείκτη ασθενειών και θνησιμότητας, όπως το Μεξικό, η Βραζιλία, η Βουλγαρία και η Αργεντινή. «Πιστεύαμε πως οι κανόνες της ομορφιάς είναι αυθαίρετοι και ατομικοί», εξηγεί η ψυχολόγος Λάζια ΝτιΜπρούιν που διευθύνει το «Εργαστήριο Έρευνας Προσώπου» στο Αμπερντίν. «Όμως η έρευνα μας δείχνει πως οι προτιμήσεις υπαγορεύονται και από το περιβάλλον».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά