Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

«Το Ισραήλ θα πληρώσει τις συνέπειες» της αιματηρής επιχείρησης διαμηνύει η Τουρκία

Ραγδαία όξυνση και «ανεπανόρθωτες συνέπειες» στις σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας φέρνει η αιματηρή ένοπλη επίθεση του ισραηλινού ναυτικού σε πλοία τα οποία μετέφεραν εφόδια στη Γάζα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον δέκα ή δεκαπέντε, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, επιβαίνοντες στα πλοία.

Η Τουρκία σε μία πρώτη αντίδραση για το κατάληψη που συνέβη νωρίς το πρωί της Δευτέρας διαμαρτυρήθηκε έντονα, ζητώντας επειγόντως εξηγήσεις. «Η κατάληψη είναι απαράδεκτη», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει καταδικάζοντας «τις απάνθρωπες πρακτικές του Ισραήλ».

«Το λυπηρό αυτό επεισόδιο αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει ανεπανόρθωτες συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις», τονίζει η ανακοίνωση που αναφέρει ακόμα ότι «το Ισραήλ θα χρειαστεί να υποστεί τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς».

Το τουρκικό υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι, κατά τα πρώτα στοιχεία, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν από την επιχείρηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου απόντος του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών που βρίσκονται σε επίσκεψη στη Βραζιλία. Επιπλέον η Τουρκία κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στο υπουργείο για να δώσει εξηγήσεις.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ επιβεβαίωσαν το θάνατο «τουλάχιστον 10 ατόμων» και τον τραυματισμό τεσσάρων στρατιωτών (ένας από σφαίρα) που δέχτηκαν επίθεση με πυρά όταν ένας από τους επιβαίνοντες άρπαξε το όπλο ενός στρατιώτη αλλά και μαχαίρια. Σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ισραηλινού στρατού αυτή η απειλή θεωρείται ότι στρέφεται κατά της ζωής του στρατιώτη και επιτρέπει τη χρήση ένοπλης βίας.

Ωστόσο, το ισραηλινό ραδιόφωνο ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική λογοκρισία απαγόρευσε τη μετάδοση κάθε πληροφορία για τους νεκρούς και τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία του Ισραήλ..

Για βίαιη αντίσταση από ακτιβιστές που κρατούσαν ξύλα και μαχαίρια, μιλά η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ενώ η Jerusalem Post μιλά για έξι τραυματισμένους στρατιώτες. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στα ισραηλινά μέσα, οι ακτιβιστές επιτέθηκαν με μεταλλικές ράβδους σε μέλη της ομάδας καταδρομέων την ώρα που επιβιβάζονταν στο πλοίο.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ, δήλωσε ότι «οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες».

Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους άραβες Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.

Ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός της Χαμάς η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας καταδίκασε την «βάρβαρη επίθεση» και κάλεσε τον ΟΗΕ να παρέμβει υπέρ των ακτιβιστών.

Ακόμη η Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Αραβες και τους μουσουλμάνους σε εξέγερση μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την αιματηρή  επέμβαση 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σεβαστείτε το ελεύθερο βήμα σχολιασμού και διαλόγου. Ανωνυμία δεν σημαίνει και ασυδοσία.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.
Σημείωση : Κάθε υβριστικό , προσβλητικό ή άσχετο με το θέμα της ανάρτησης σχόλιο θα διαγράφεται...
Σχόλια με ονομαστικές αναφορές που περιέχουν ατεκμηρίωτες καταγγελίες θα διαγράφονται.
Απαντήσεις από τον διαχειριστή μόνο στα επώνυμα σχόλια.

Η Πελασγία από ψηλά